Ανοιχτό Λογισμικό

Entries feed

Subcategories

Sunday, August 23 2020

killing Open Source Code

ο καπιταλισμός ΟΛΑ τα αλέθει (& εξαφανίζει)

είναι ξεκάθαρο πως η τωρινή πιτσιρικαρία που ασχολείται με το open source ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει με το δυναμικό & πνεύμα των πρώτων, αρχικών ημερών του εγχειρήματος

τότε, ήταν απλά enthusiasts, μερακλήδες, που ασχολιόντουσαν & φρόντιζαν με ιδιαίτερη προσήλωση τον ανοιχτό κώδικα

με απλά λόγια: το Open Source δημιουργήθηκε για να δίνει Long Term Support σε ότι πάλιωνε, μια και οι μαλακισμένες εταιρίες στα @@ Τους

το ρητό λέει: Αν δεν μπορείς να νικήσεις τον εχθρό Σου, γίνε φίλος του

όταν έχεις συνεχώς νέο open source να υποστηρίζει τις παλιές σου συσκευές, δεν έχεις ιδιαίτερο λόγο & κίνητρο να τις αλλάξεις, αναβαθμίσεις, τουλάχιστον ΟΧΙ τόσο συχνά

Οπότε οι "πονηρές" εταιρίες άρχισαν να "συνεισφέρουν" ανοιχτό κώδικα. Στην ουσία, αυτό που πέτυχαν, είναι να διεισδύσουν υπαλλήλους Τους μέσα στο decision making του open source

Να μην κουράζω, το αποτέλεσμα είναι, πως συστηματικά έχουμε μια λεηλασία & εξαφάνιση στο λεγόμενο legacy support (μιλάμε για εξαφάνιση, killing the Code & τους Μερακλήδες --> γενοκτονία)

you Can't Stop the Fucking "progress" & Death, οπότε πλέον με την "σοφία" που έχω αποκτήσει, μπορώ επάξια να κουνάω πικραμένα το κεφάλι μου σαν τους γέρους του muppet show στον εξώστη !

ακολουθεί σύνδεσμος που δείχνει ξεκάθαρα ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα του συγκεκριμένου "εγκλήματος"

έχω βαρεθεί να κάνω backport support τέτοιου είδους σκοτωμένο κώδικα, αλλά από την άλλη η ελπίδα (& ματαιοδοξία) πεθαίνει τελευταία !

bonjour, buongiorno & buenos días

Wednesday, May 11 2011

Το ανοιχτό και ελεύθερο

Σήμερα είχα ένα flashback στις πολύ παλιές μέρες του Internet. Το πρόλαβα κάπου στο 1987, δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς ήταν. Ένα τεράστιο τερματικό IBM με πράσινους χαρακτήρες. Με μερικές μαγικές εντολές μπορούσες να στείλεις μηνύματα σε πραγματικό χρόνο σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Πραγματικά αυτή η αίσθηση ήταν σαν να σε ταξιδεύει μέσα στο χρόνο. Ταυτόχρονα παράθυρα επικοινωνίας σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Θυμάμαι τον κόσμο που βρισκόταν τότε σε αυτή τη ξεχωριστή διάσταση των υπολογιστών και δικτύων, ήταν πραγματικά ξεχωριστός και ποιοτικός και αυτό έδινε ακόμη περισσότερο αξία στο όλο σκηνικό.

Αργότερα με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, θυμάμαι τις πρώτες μέρες του Internet στην Αθήνα, αρχές 1990, Δημόκριτος, Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, αργότερα Compulink, Hol και πάει λέγοντας.

Μετά ήρθαν οι μέρες των Φίλων του Internet στην Ελλάδα που αργότερα επισημοποιήθηκε ως ΕΕΧΙ και πολύ πιο αργότερα οι μέρες του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθηνών.

Παράλληλα υπήρχε πάντα κοντά και δίπλα μου το Ανοιχτό και Ελεύθερο λογισμικό που με ενδιέφερε και συγκινούσε περισσότερο σαν κίνημα και κουλτούρα παρά σαν αποτέλεσμα, χωρίς να σημαίνει ότι το αποτέλεσμα που έχει, δεν είναι εξίσου συναρπαστικό και ωφέλιμο.

Σε όλα αυτά τα κεφάλαια, αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι η καταπληκτική ομορφιά και ευκρίνεια που υπήρχε τον πρώτο καιρό. Ακολουθούσε ένα διάστημα εικονικής ευημερίας και αργότερα υπήρχε ένας κατακλυσμός από άτομα που ουδεμία σχέση είχαν με το αντικείμενο.

Τόσο στο θέμα του Internet, όσο και στο θέμα της ΕΕΧΙ, του AWMN και τελευταία το παρατηρώ έντονα και στο χώρο του ανοικτού λογισμικού.

Για μένα το πιο σημαντικό κεφάλαιο είναι το κίνημα του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού, το οποίο αν καλλιεργηθεί και ωριμάσει μέσα σε όσους μετέχουν, στηρίζουν και συντηρούν αυτό το μοντέλο, τότε θα μπορέσει να διασφαλίσει και κατοχυρώσει τις ελευθερίες και δυνατότητες που υπόσχεται πάνω σε ένα δίκαιο και αξιοκρατικό μοντέλο.

Όμως παντού και πάντα στην Ιστορία του ανθρώπινου γένους υπήρχαν και υπάρχουν άτομα που θέλουν να εκμεταλλευτούν πράγματα και καταστάσεις χωρίς να συνεισφέρουν σε αυτά και πολλές φορές με καταστρεπτικές συνέπειες σε αυτά τα πράγματα που εκμεταλλεύονται και εκποιούν.

Έτσι από το πουθενά είδαμε να ξεπηδούν ειδήμονες για το Internet, την ΕΕΧΙ, το AWMN και τελευταία βλέπω μια συνεχή προσπάθεια "εκπρόσωπων" των ελεύθερων και ανοιχτών μοντέλων.

Το παράδοξο όμως είναι ότι τα ελεύθερα και ανοιχτά, την στιγμή που εκπροσωπηθούν παύουν να είναι ελεύθερα και ανοιχτά. Περνάνε από τα χέρια των πολλών και των δημιουργών στα χέρια των λίγων, αυτόκλητων σοφών εκπροσώπων.

Αυτό είναι λάθος και το μόνο που θα διασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη αυτού του μοντέλου - αγαθού, είναι η διαφύλαξη της ελευθερίας του, το να μην ενταχθεί σε περίεργες και ύποπτες ομάδες, εκπροσώπους κλπ.

Αυτό πίστευα και πιστεύω για το AWMN και το ίδιο πίστευα και πιστεύω για το ανοιχτό λογισμικό. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι τα λεγόμενα forks, διάσπαση και συνέχεια στα Ελληνικά, είναι χρήσιμα και επιτακτικά προκειμένου να εξασφαλίσουν την δυνατότητα επιλογών και εξέλιξης.

Έτσι συνεχίζω να υπηρετώ πιστά την ιδέα του ελεύθερου και ανοικτού ασυρματικού δικτύου χωρίς όμως την ταμπέλα του AWMN, αλλά και την ανάπτυξη ανοιχτών λύσεων γύρω από το λογισμικό χωρίς ταμπέλες και κλίκες.

Προέχει η ιδέα, προέχει το ελεύθερο και η ευημερία αυτών των δυο θα διασφαλίσει την περαιτέρω ευημερία και ευ ζην όλων μας.

Monday, May 31 2010

ομιλία RMS

rms-b-fest.jpg Την Παρασκευή που μας πέρασε μιλούσε ο Richard Stallman στο B-Fest που γινόταν στην Καλών Τεχνών στην Πειραιώς. Ήταν μια καλή ευκαιρία απόδρασης από το δουλειά/computer/wifi και όλη αυτή η εικονική πραγματικότητα που μας κλέβει την ζωή.

Ένοιωθα λίγο σαν τον αστροναύτη που πατάει σε πλανήτη άγνωστο και γεμάτο εκπλήξεις και αναπάντεχα. Οι πρώτες εντυπώσεις δεν ήταν τόσο άσχημες. Ένας χώρος που ακόμη παραμένει "ανοικτός" όχι τόσο στο διαφορετικό αλλά το εναλλακτικό. Φοβάμαι όμως ότι τα looks έχουν περισσότερο να κάνουν με το τι περνάει σαν cool & trendy και όχι με το απλά να βγάζουμε τα εσώψυχα μας έξω χωρίς φόβο και πάθος.

Πάντως τα vibes ήταν σχετικά καλά. Πολύς διαφορετικός κόσμος, κλεισμένος βέβαια στις δικές του πύλες και εικονικές πραγματικότητες. Είδα και πολλές γνωστές φυσιογνωμίες, μουδιασμένες θα έλεγα και όχι ιδιαίτερα ευδιάθετες. Ίσως να φταίει η προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου που επιχειρήται πεισματικά όλο και περισσότερο από τα μέσα μαζικής παράκρουσης και παραπληροφόρησης.

Τα είπε, μου άρεσε, δεν ήθελα να φύγω μέχρι να τελειώσει. Κράτησε αρκετά, οι ερωτήσεις πολλές, όχι τόσο τραγικές όσο άλλες φορές, αυτό σημαίνει ότι ... ωριμάζουμε.

Πολύς κόσμος, κοίταζα περισσότερο όσους μαζεύτηκαν παρά τον Richard. Κόσμος με ψηλές μάντρες οχυρωμένος πίσω από εικονική πραγματικότητα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτές οι κοινωνικές δράσεις μαζεύουν τόσο αντικοινωνικό κόσμο. Αναρωτιόμουν πόσοι από το ακροατήριο σε σχέση με αυτά που έλεγε ο RMS τα αντιλαμβάνονται και σε τι βαθμό τα εφαρμόζουν στην καθημερινή τους ζωή. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να είναι ελάχιστοι αν όχι ανύπαρκτοι.

Πόσοι αλήθεια βάζουν την ιδεολογία πρώτα από το βόλεμα και την ευκολία. Πόσοι σέβονται και τιμούν την ιδεολογία; Οι περισσότεροι θα χαχανίσουν σε αυτά τα ερωτήματα. Έτσι είναι, αν ήταν διαφορετικά ο κόσμος που ζούμε θα ήταν διαφορετικός. Πάντως κάποιες ψυχές προσπαθούν με πείσμα και αυτό και μόνο είναι ελπιδοφόρο.

Ένα τελευταίο αλλά σημαντικό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως ο RMS αντιλαμβάνεται επιτέλους τους υπολογιστές σαν "network computing" κάτι που σε συζήτηση που είχα πιάσει μαζί του πριν κάποια χρόνια, είχε κρατήσει αποστάσεις: άλλο (είχε πει) free software και άλλο open & free network communities. Φαίνεται ότι πλέον το βλέπει σαν ένα πράμα και πολύ χαίρομαι για αυτό.

Ακολούθησε συμπαθητική κατάσταση με μπυρίτσα και brainstorming με παλιό γνωστό από την εποχή της ΕΕΧΙ γιατί οι υπόλοιπες γνωστές και πολυάσχολες φυσιογνωμίες του χώρου ήταν εγκλωβισμένες στην εικονική τους πραγματικότητα ... Υπομονή και επιμονή, τελειώνει ο χρόνος μας !!

Monday, September 21 2009

Νέα γενιά

126.000 υποψήφιοι νέοι χρήστες του ανοιχτού λογισμικού εκκολάπτονται αυτή την περίοδο. Τόσοι είναι οι μαθητές της Α' Γυμνασίου που θα αποκτήσουν μέχρι τέλη Οκτωβρίου ένα netbook μέσω της σχετικής δράσης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Διαβάζω τα χαρακτηριστικά που παραθέτουν οι προμηθευτές. Θα είναι dual boot με λειτουργικό ανοιχτού κώδικα και Windows XP (μιλάμε για λειτουργικό Microsoft 1 γενιά πίσω και στα τέλη Οκτωβρίου που θα κυκλοφορήσουν τα Windows 7 , θα είναι 2 γενιές πίσω). Επίσης, για αυτοματισμό γραφείου παρέχεται από όλους τους προμηθευτές το OpenOffice. Η αυτοκρατορία κλονίζεται !