Subcategories

Monday, February 20 2012

HUAWEI HG530

hg530.jpg Για μια ακόμη φορά ο κόσμος του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού έρχεται να δικαιώσει την προσωπική επένδυση όλων αυτών των χρόνων γύρω από αυτή την συγκεκριμένη ιδεολογία.

Για όλους εμάς που μας ενδιαφέρει ο κόσμος της πληροφορικής και του κυβερνοχώρου και εξαρτόμαστε όλο και περισσότερο από αυτόν, οφείλουμε να αποκτήσουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη τεχνογνωσία προκειμένου να οδηγούμε εμείς τις εξελίξεις και όχι το αντίθετο και να εξασφαλίσουμε έτσι τα βασικά μας δικαιώματα.

Η σημερινή Ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι. Παρέλαβα πριν μερικές μέρες ένα εξοπλισμό για μια υπηρεσία adsl. Το συγκεκριμένο router/modem όμως δεν είχε σε καμιά επιλογή τη δυνατότητα ελέγχου SNMP προκειμένου να καταγράφονται στατιστικά της δικτυακής κίνησης.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο δεν βρήκα κάτι σχετικό, πέρα από μια αναφορά που έδειχνε πως να βρεθεί κανείς σε περιβάλλον shell μέσα σε αυτόν τον router. Με μεγάλη έκπληξη και χαρά διαπίστωσα πως η συγκεκριμένη συσκευή τρέχει ένα είδος linux/busybox παρόμοιο με αυτό του openwrt. Δεν μπόρεσα να βρω τον πηγαίο κώδικα για το συγκεκριμένο προϊόν αν και η εταιρία θα όφειλε να το έχει αναρτήσει κάπου σεβόμενη την άδεια GNU/Linux. Εξετάζοντας το σύστημα του router αποφάσισα να φτιάξω ένα binary πακέτο του mini_snmpd δαίμονα χρησιμοποιώντας το εξαίρετο περιβάλλον του buildroot.

Πράγματι, μετά από λίγες ώρες που χρειάστηκα να εξοικειωθώ με το περιβάλλον το οποίο δεν διαφέρει πολύ από αυτό του openwrt, κατάφερα να δημιουργήσω ένα binary του mini_snmpd το οποίο τρέχει με επιτυχία και σταθερότητα στον router και παρέχει τα ζητούμενα στατιστικά.

Ο πηγαίος κώδικας για το πακέτο buildroot βρίσκεται εδώ και το binary πρόγραμμα εδώ. Επιπλέον δημιούργησα ένα script το οποίο τρέχει σε cron προκειμένου να ελέγχει αν τρέχει ο SNMP δαίμονας στον router και να τον επαναφέρει σε περίπτωση αστοχίας. Αυτή η τελευταία διαδικασία είναι απαραίτητη στην περίπτωση που για κάποιο λόγο ο router κάνει επανεκκίνηση. Μια και το σύστημά του είναι squashfs δεν βρήκα τρόπο να του περάσω μόνιμα την ενημέρωση του πακέτου mini_snmpd.

Monday, October 26 2009

Ubiquiti M5/M2 series

Άσχημα τα μαντάτα για την νέα σειρά προϊόντων από την Ubiquiti για την ανοιχτή κοινότητα. Από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να διατεθεί ο κώδικας, τουλάχιστο άμεσα, για το wifi & ethernet κομμάτι. φυσικά την ευθύνη για το γεγονός αυτό την φέρει η Atheros.

Τουλάχιστον φαίνεται να αντιμετωπίστηκε στο κλειστό/binary driver το πρόβλημα με τα κολλήματα στην ethernet.

Η ελπίδα βρίσκεται πλέον στην ανοιχτή κοινότητα με κάποιο πιθανό reverse engineering των συγκεκριμένων driver. Μερικές αρχικές πληροφορίες για τις συγκεκριμένες συσκευές εδώ.