Subcategories

Tuesday, April 3 2012

love is in the air

Ένα ακόμη εξαιρετικό battlemesh τελείωσε την Κυριακή που μας πέρασε.

Τρομερή δύναμη από παρουσίες. Η κάθε προσωπικότητα μοναδική και ξεχωριστή !!

Ξεχώρισαν οι: Nico, Lolo, Ilektra, Marek, Markus, οι αδερφοί Κλεισιάρης και πολλοί άλλοι.

Όμορφη και γεμάτη εκπλήξεις η αφιλότιμη η ζωή. Το επόμενο battlemesh ξεφάντωμα στην Δανία !!

Wednesday, February 29 2012

GoodBye Quagga Hello Bird

openwrt-box.jpg Από τις αρχές του νέου χρόνου το OpenWrt μπήκε στο linux-3.x.

Η μεγάλη πρόκληση, όσο περνάει ο καιρός είναι να μπορέσει να παραμείνει μικρό και ευέλικτο σαν λειτουργικό σύστημα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ότι πρέπει παράλληλα να υποστηρίζει ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα από hardware με απαιτήσεις που ανεβαίνουν διαρκώς.

Ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο είναι η συμβατότητα με τις παλαιότερες συσκευές. Όλη η προσπάθεια γύρω από το openwrt στηρίζεται σε εθελοντές και στην διάθεσή και αφοσίωση που έχουν γύρω από την φροντίδα και ανάπτυξή του.

Ιστορικά το openwrt ξεκίνησε από το wrt της linksys το οποίο βασίζεται σε broadcom mips brcm47xx CPU. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει 4Mbyte flash storage και 16Mbyte RAM. Αυτή η πλατφόρμα μαζί με την atheros ar231x αποτελούν τις πιο παλιές συσκευές με πολύ λιγοστούς πόρους. Το να μπορέσει το openwrt όσο εξελίσσεται να υποστηρίζει παράλληλα καλά και αυτές τις πλατφόρμες αποτελεί πρόκληση.

Αυτές οι πλατφόρμες παραμένουν να αποτελούν το καλύτερο εργαλείο εντοπισμού πιθανών προβλημάτων, δοκιμών σταθερότητας και επιδόσεων μια και είναι πολύ εύκολο να εκδηλωθούν και να εντοπιστούν.

Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζα προβλήματα στην πλατφόρμα atheros ar231x. Αυτή τη πλατφόρμα χρησιμοποιούν και τα απλά 802.11abg bullet της ubiquity. Σε υψηλή δικτυακή κίνηση παρουσίαζαν memory leak και κόλλαγαν.

Παρατήρησα ότι η quagga/bgp κατανάλωνε σχεδόν τους μισούς πόρους της ελεύθερης μνήμης του συστήματος, κοντά στα 5Mbytes. Αποφάσισα να αντικαταστήσω την quagga/bgp με το bird και να κάνω τις ίδιες δοκιμές. Με έκπληξη είδα πως το bird καταναλώνει μόλις 1.5Mbyte RAM και το σύστημα πλέον δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα σε υψηλή δικτυακή κίνηση.

Είναι γεγονός πως η quagga έχει μεγαλώσει αφάνταστα και τελευταία δεν εξελίσσεται πλέον. Αντίθετα το bird έχει σταθερή συντήρηση και ανάπτυξη και αυτό το φέρνει μπροστά από την quagga τουλάχιστον στις περιπτώσεις που οι πόροι είναι λιγοστοί και πολύτιμοι.

Thursday, February 23 2012

adsl@openwrt

ozo-adsl-owrt.jpg

Wednesday, August 3 2011

Καλοκαίρι και ανάπτυξη

Παρά το πολύ όμορφο φετινό καλοκαίρι, η ανάπτυξη συνεχίζεται με εμφανή τα στοιχεία επηρεασμού από Μεξικάνικους ρυθμούς ...

Το γεγονός είναι ότι η μετάβαση στο νέο πρωτόκολλο Ν προχωράει σταθερά από το τμήμα πωλήσεων στο τεχνικό τμήμα.

Θέλω να πιστεύω ότι το Φθινόπωρο που μας έρχεται, το νέο πρωτόκολλο δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε σε σχέση με το παλιό τόσο σε θέματα αξιοπιστίας όσο και απόδοσης.

Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρριψη του ρητού: ο παλιός είναι αλλιώς.

Το πρώτο λινκ με ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό με το νέο πρωτόκολλο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το θρυλικό λινκ: ozonet <--> katsaros_m

Ο Μίλτος ζει και βασιλεύει και δεν βλέπει την ώρα ... Με το που τελειώσει το καλοκαίρι νέα παιχνίδια μας περιμένουν.

Μέχρι τότε, αφήστε το πληκτρολόγιο και βουρ έξω στις παραλίες και τα θερινά !! Τα καλοκαίρια και η ζωή περνούν τόσο γρήγορα !!

Sunday, June 5 2011

ΣΥΝΤΑΓΜΑ - Real Democracy

μετά από παρακινήσεις του romia ο πρώτος που καταφθάνει στην πλατεία Συντάγματος είναι ο acinonyx ο οποίος καταφέρνει να παραδώσει ένα bullet2/openwrt σαν client στον awmn-57 με NAT και pptp σε πλήρη και καλή λειτουργία.

όλα λειτουργούν άψογα μέχρι που καταφτάνει το μπρίκι το οποίο απαιτεί κάποιες αλλαγές στην τοπολογία προκειμένου να τερματίσει και διαχειριστεί τα vpn tunnels.

έτσι το bullet2/openwrt παραδίδει το pptp στο μπρίκι αλλά συνεχίζει να βγάζει όλο το δίκτυο προς το awmn και από εκεί μέσω των tunnels στο Internet.

Χτες γυρίσαμε μια grid από τον awmn-57 προς το Σύνταγμα, και απέναντί της μπήκε ένα επιπλέον panel με wrap/openwrt και μια omni 9dbi.

Σε λιγότερο από δυο ώρες στήθηκε κανονικός κόμβος Ax (ενδεικτικά να πούμε ότι σε άλλους παίρνει χρόνια). Έτσι το Σύνταγμα έχει δυο εξόδους προς το awmn:

  • σαν client στον awmn-57
  • σαν backbone κόμβος στον awmn-57.

Δυστυχώς τόσα χρόνια δεν βρέθηκε κάποιος ενδιαφερόμενος στην περιοχή να γίνει κόμβος κορμού προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα την ιδέα του ανοιχτού και ελεύθερου ασυρματικού δικτύου.

Ο κόμβος στο WiND καταχωρήθηκε σαν real-democracy και παρέχει full BGP, awmn freespot και transparent proxy στην πόρτα 80/http.

Υπάρχει ένα θέμα με το https αλλά ο acinonyx βρισκόταν σε άλλες διαστάσεις να πολεμάει τους κακούς και έτσι δεν είχα αρκετή ανάδραση για να βρω κάποια λύση. Επειδή είναι ανοιχτό freespot η λύση full access μέσω vpn είναι μη προτεινόμενη.

Όλα τα παραπάνω, στο πλαίσιο του proof of concept, ότι μπορούν να γίνουν όλα, ωραία, καλά και σωστά με ανοιχτές πλατφόρμες, πρότυπα και προπάντων ανοιχτό μυαλό.

Πέρα από το openwrt, εύσημα και σε dnsmasq/tinyproxy που είναι δυο μικρές αλλά θαυματουργές εφαρμογές.

- page 1 of 5