Η σκέψη της ημέρας

Entries feed

Monday, March 19 2012

Διαφημίσεις και ψέματα

Η συμβουλή της ημέρας έχει να κάνει με τις διαφημίσεις. Όπου ακούγονται πολλές διαφημίσεις με πλατιά χαμόγελα, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Η συμβουλή είναι να κρατήσει κανείς αποστάσεις ασφαλείας από ότι διαφημίζεται κατά κόρον.

Το καλό το πράγμα δεν χρειάζεται διαφήμιση, πάει από μόνο του. Η διαφήμιση στοχεύει στον αφελή και είναι σχεδόν βέβαιο ότι από πίσω της κρύβεται κάποια αρπαχτή.

Όλα αυτά με αφορμή πρόσφατη προσωπική κακή εμπειρία από σχετικά μεγάλο Ελληνικό ISP.

Δυστυχώς γυρίζουμε πίσω στα παλιά σε σχέση με την επιλογή και ποιότητα υπηρεσιών στο χώρο του Internet.

Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αυτό το γεγονός ίσως αναπτύξει ξανά τις κοινότητες και αρχίσουμε να φροντίζουμε περισσότερο τα ανοιχτά και ελεύθερα δίκτυα και την απαραίτητη κοινωνική συνοχή προκειμένου να δουλεύουν σωστά αυτά τα σχήματα.

Monday, February 20 2012

Μετά από είκοσι χρόνια πάλι εδώ

marx5r.jpg uncle_sam.jpg Απολαμβάνοντας τόσα χρόνια τις υποδομές τόσο της τράπεζας πληροφοριών του τεχνικού επιμελητηρίου όσο και του ερευνητικού ιδρύματος Δημόκριτος είχα χάσει επεισόδια με την γλαφυρή πραγματικότητα που επικρατεί στον κόσμο του Internet στην Ελλάδα του σήμερα.

Είχα ξεχάσει τα πραγματικά αίτια που με ώθησαν στην δημιουργία των φίλων του Internet στην Ελλάδα (EEXI) το 1993 με στόχο την προστασία και εγρήγορση του τελικού χρήστη και αργότερα στην υλοποίηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου (OZOnet) σε επίπεδο proof of concept μέσα στο AWMN.

Το διαχρονικό ερώτημα παραμένει: γιατί σε θέσεις κλειδιά, συναντούμε πάντα ανθρώπους και στοιχεία που δεν αρμόζουν σε αυτές τις θέσεις. Ανθρώπους χωρίς όραμα, ικανότητες, αξίες κλπ.

Με το παρακάτω που φυσικά δεν πίστευα στα μάτια μου ότι μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες παίζεται το ίδιο έργο και χειρότερα, θυμήθηκα τις ατέλειωτες διαμάχες που είχαμε στην HOL το 1997 όταν την περιέλαβε ο Φέσας/Quest (όνομα και πράγμα) και άρχισε να αντικαθιστά όλους τους ικανούς μηχανικούς με γραβατάκιδες, χαμογελαστούς και ανίδεους πωλητές από την τότε Qphone.


Aξιότιμε κ. ISP

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.

Σχετικά με την υπηρεσία reverse PTR record στο πακέτο adsl static IP αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους που δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της αίτησής μου. Η έννοια της στατικής IP έχει να κάνει με ένα IP που δεν αλλάζει και για λόγους ασφάλειας της ταυτοποίησης των υπηρεσιών που τρέχει - παρέχει (SMTP - mail για παράδειγμα) χρειάζεται το A record (όνομα σε IP) να έχει αντίστοιχα και ένα reverse PTR record (IP σε όνομα) που επαληθεύουν την εγκυρότητα και ασφάλεια της υπηρεσίας.

Ο μόνος λόγος επιφύλαξης που μπορώ να σκεφτώ είναι το διαχειριστικό κόστος το οποίο όμως σε περιπτώσεις υπηρεσίας για επιχειρήσεις όπως είναι το xyz@work είναι κάτι που γίνεται στην αρχή μια μόνο φορά. Να σας θυμίσω ότι τα IPs ανήκουν στον τελικό πελάτη που αγοράζει την υπηρεσία, στην συγκεκριμένη περίπτωση υπηρεσία adsl static IP και όχι στην διαχειριστική αρχή RIPE, ISPs κλπ.

Τέλος αν η λογική είναι η προστασία κάποιου market share να σας πληροφορήσω ότι πλέον υπάρχουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πακέτα Virtual Private Servers και VPN services στο εξωτερικό που προσφέρουν όλα τα αναγκαία σε παρόμοιες τελικές τιμές με αυτή ενός πακέτου adsl static IP στην χώρα μας. Στις μέρες που διανύουμε, οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και όχι επιβάρυνση με πολιτικές που μας γυρίζουν αρκετά χρόνια πίσω και μας καθιστούν τελικά μη ανταγωνιστικούς με τη διεθνή αγορά.

Όλα τα παραπάνω καλοπροαίρετα και ενημερωτικά.

φιλικά,

 -- Αλέξανδρος Κ. Κουλουμπής

Monday, November 21 2011

Θέλω Θέλω Θέλω

Όσο και να μεγαλώνουμε, να μαθαίνουμε, να σοβαρεύουμε, πριν την τελική αναχώρηση από αυτό το ταξίδι, μια ζωή, μα συνεχώς ... Θέλουμε, ζητούμε, απαιτούμε και ΔΕΝ χορταίνουμε !!

Πιτσιρίκι λοιπόν, έτσι και εγώ, θέλω αυτό, και εκείνο και το άλλο, αλλά ο πολύς ο κόσμος απλά ΔΕΝ δίνει έτσι εύκολα και απλόχερα ... Αλλά το πείσμα και το αγύριστο κεφάλι δεν κάθεται να κλαίει και οδύρεται σε μια γωνιά !! Ότι δεν μας το δίνουν το δημιουργούμε οι ίδιοι και καλύτερα μάλιστα !!

Νομίζω ότι ο κόσμος του ανοιχτού και ελεύθερου αυτό ποιεί καθημερινά !!

Κάπως έτσι λοιπόν και με τα νέα - φρέσκα παιδιά που ζητούν ΜΑ ζητούν συνεχώς, διαρκώς και ακατασχέτως. Όταν δουν μετά από καιρό ότι ο μπαμπάς και η μαμά δεν έρχονται σπίτι με το φαγητό στο στόμα, θα ανοίξουν τις φτερούγες τους για τις δικές τους μοναδικές πτήσεις με άφθονα δημιουργήματα.

Μα δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο από την δημιουργία, ειδικά αυτή που ξεκινάει από το μηδέν !! Ένα νέο ίσως παράλληλο δίκτυο με αυτό του γερασμένου πλέον AWMN. Όχι ότι είναι άσχημο το υπάρχον δίκτυο του AWMN, απλά είναι πλέον τόσο απόμακρο και παγερό. Κάποτε το δίκτυο ήταν άνθρωποι, πρόσωπα, φυσιογνωμίες !! Έτσι στήθηκε, το στήσαμε και έπαιζε και παίζει !!

Μετά ήρθαν οι πελάτες, τα θέλω, τα εύκολα και αβασάνιστα. Έτσι είναι, όλοι φλερτάρουμε τα εύκολα, αλλά έτσι χάνουμε και στερούμαστε την γλύκα και σοφία της δημιουργίας και της τεχνογνωσίας μέσα από αυτή την τόσο σημαντική διαδικασία και ζύμωση.

Τέλος του παραμυθιού για σήμερα, ο φετινός Νοέμβρης μας δίνει αυτές τις καταγάλανες μέρες και μας ανεβάζει πολύ ψηλά !!

Tuesday, June 7 2011

Το Σύνταγμα μας ένωσε ξανά

Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κατάφερε να μας ενώσει μετά από καιρό και να δώσουμε ξανά τα χέρια προκειμένου να παραδώσουμε ένα δώρο σε αυτή την κινητοποίηση.

Το δώρο του ελεύθερου και ανένταχτου δικτύου.

Με χαρά και συγκίνηση είδα παλιές, γνώριμες και ευχάριστες φυσιογνωμίες του δικτύου να ξαναδίνουν το παρών μετά από πολύ καιρό προκειμένου να εμπλουτίσουν τις υπηρεσίες και την παρεχόμενη ποιότητα αυτών.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο να βλέπεις την διάθεση συνανθρώπων να θέλουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο αυτή την κοινωνική δράση ανεξάρτητα που θα καταλήξει ή τι θα πετύχει.

Πραγματικά αυτές οι στιγμές στο χώρο αυτό, ιδιαίτερα τις ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη αιχμή μου έδωσαν πνοή και έφεραν θύμισες από εποχές που όλοι είμαστε πιο κοντά με περισσότερους κοινούς στόχους.

Πιστεύω ότι όσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχει αυτή η κινητοποίηση τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρεθούν προβοκάτορες και εντεταλμένοι με σκοπό να αμαυρώσουν και καταστρέψουν το όλο εγχείρημα.

Από την άλλη θα πρέπει να βρεθεί ένα κοινό σημείο σε όλες τις διαφορετικές φωνές και απόψεις που έχουν μαζευτεί εκεί προκειμένου να παραδοθεί ισχυρό μήνυμα στους εκπροσώπους αυτού του τόπου ότι ο λαός πλέον δεν χαρίζει κάστανα και περιμένει αποτελέσματα και όχι άλλη κοροϊδία και αναξιοσύνη από τους πολιτικούς με τα ακριβά κουστούμια και τις γραβάτες.

Sunday, November 29 2009

Carl Sagan - Cosmos - Democritus


Carl Sagan - Cosmos - Democritus

- page 1 of 2