Κοινότητες › Ελληνικά Ασύρματα Δίκτυα

Entries feed

Subcategories

Tuesday, January 4 2011

Wireless Freedom

Που σημαίνει: Ασύρματη Ελευθερία !! Ευτυχισμένο το 2011.

Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί ότι το μέλλον του AWMN βρίσκεται στο να "σπάσει" σε μικρότερες και πιο συγκροτημένες ομάδες, προκειμένου να σταματήσει να είναι τόσο απρόσωπο, απόμακρο και κρύο.

Κοιτώντας το μοντέλο του ανοιχτού κώδικα και την Ιστορία του μπορούμε να δούμε ότι όλα τα λαμπρά εγχειρήματα έχουν να κάνουν με λίγους, ελάχιστους εκλεκτούς σταυροφόρους που με ευλάβεια και συνέπεια αφιερώνονται στο "λειτούργημα" της περιπέτειας, έργου και προσφοράς.

Μερικά παραδείγματα: Slackware, Slax, Gentoo, GNU/tools: (gcc, binutils), uClibc, busybox και πολλά, πολλά άλλα. Συνήθως το πείσμα και η φροντίδα μιας προσωπικότητας και η συγκέντρωση μερικών πιστών γύρω από αυτήν και το κάθε εγχείρημα δίνουν πνοή και ζωή σε κάθε τέτοιο έργο προσφοράς.

Δεν έχω κάποιο πρόβλημα, ούτε είμαι ενάντιος στο μοντέλο αγοράς προστιθέμενης αξίας Αντίθετα αυτό το μοντέλο πάει χέρι χέρι με την λογική και ιδεολογία του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού. Όλα τα σχετικά θέματα με την πληροφορική θα πρέπει στο μεγαλύτερο ποσοστό να είναι ανοιχτά και ελεύθερα και η αγορά να λειτουργεί γύρω από το open source με την λογική της προστιθέμενης αξίας.

Για να γυρίσουμε πίσω στα του AWMN, και να ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας, το OZOnet θα συνεχίσει την ύπαρξή και λειτουργία του για αρκετό καιρό ακόμη. Έχοντας μια δική του αυτόνομη ραχοκοκαλιά βασισμένη σε ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό, δίνει ένα παράδειγμα ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να υπάρχει η διάθεση και το όραμα --> ματιά στο μέλλον. Θα συνεχίσει να λειτουργεί, να στηρίζει και να συμπληρώνει το AWMN όσο πιο κοντά στο πλαίσιο των αρχικών εμπνευστών του, δηλαδή στο ότι ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να έχει δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε ένα ανοιχτό δίκτυο.

Καλές οι εμπορικές δράσεις στην ζωή μας, αλλά οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό και σε ανάπτυξη το ερασιτεχνικό πνεύμα. Ο πραγματικός πλούτος δεν βρίσκεται στο εμπορικό μοντέλο, είτε αυτό έχει να κάνει με μουσική, τέχνη, γράμματα είτε με τεχνικά ή τεχνολογικά θέματα.

Τα όμορφα έχουν να κάνουν με την προσφορά, τα ελεύθερα και ανοιχτά. Εδώ θα είμαστε, πείσμα υπάρχει άφθονο !!

Saturday, July 24 2010

Internet, Άγγελος ή Τέρας

7400angedechu.jpg

Από όλες τις Ελληνικές Ασύρματες κοινότητες που παρακολουθώ μέσω του Ασύρματου Πλανήτη, η πιο ενεργή και δραστήρια κοινότητα είναι αυτή της Ημαθίας με καθημερινή δραστηριότητα εδώ και καιρό στο φόρουμ τους.

Σήμερα είχε μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση με θέμα: Internet: πολυτέλεια ή ανάγκη. Αλλάζω λίγο το θέμα και το μεταφέρω εδώ.

Το ζήτημα είναι ότι όλοι μιλάμε για το Internet αλλά αμφιβάλω ότι πραγματικά αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς είναι. Οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουμε σαν ένα απρόσωπο κήπο όπου μπορούμε να απολαύσουμε ελεύθερα τους καρπούς και τα φρούτα που προσφέρει.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι το Internet στην ουσία είμαστε εμείς οι ίδιοι που το αποτελούμε και απαρτίζουμε, και κάποιοι επιτήδειοι που κάνουν business μέσα από αυτό.

Το Internet είμαστε εμείς οι άνθρωποι, και όσο οι σύγχρονες κοινωνίες με την "εξέλιξη" και τον "πολιτισμό" που αναπτύσσουν θα αποξενώνονται όλο και περισσότερο, τόσο θα το έχουμε όλο και πιο πολύ ανάγκη. Το Internet προσφέρει ένα παράθυρο σε άλλους κόσμους και πραγματικότητες. Αληθινοί ή εικονικοί κόσμοι, δεν διαφέρουν και πολύ από τους κόσμους που εμείς οι ίδιοι πλάθουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Ο άνθρωπος είχε πάντα ανάγκη από παραμύθια και φανταστικά ταξίδια και για το λόγο αυτό "προοδεύει". Το στοίχημα είναι αν θα νικήσει τον αγώνα αυτό η ποιότητα και το περιεχόμενο ή τα φτηνά και αβασάνιστα σκουπίδια.

Η απάντηση στο σημερινό ερώτημα: είναι και τα δύο και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα γοητευτικό και μαγευτικό.

Friday, April 23 2010

Πως θα έπρεπε να είναι

Γιατί κατάντησε έτσι η όλη προσπάθεια με το σωματείο του AWMN; Τι φταίει; Τι θα μπορούσε να είναι διαφορετικό και να μην βρισκόμαστε στην σημερινή κατάσταση;

Φταίνε τα ακόλουθα:

1). Όσοι ανέλαβαν τα σχετικά πόστα διοίκησης και διαχείρισης απλά δεν έκαναν για αυτή τη δουλειά. (θέλει να έχεις όρεξη και διάθεση για αυτά τα πράγματα. Όχι να το βλέπεις σαν αγγαρεία η απλά σαν προσωπική ευκαιρία ανάδειξης και απόκτησης τίτλων).

2). Τα συγκεκριμένα πόστα δεν είναι για άσκηση και επίδειξη εξουσίας. Τα συγκεκριμένα πόστα και τίτλοι είναι για να υπηρετούν και υποβοηθούν το όραμα του ανοικτού και ελεύθερου δικτύου AWMN όχι για προσωπική προβολή και όφελος. Ο σύλλογος δεν μπορεί να επιβάλει, απαγορεύει ή εκβιάζει καταστάσεις. Αντίθετα θα πρέπει να προσφέρει, βοηθά και ενορχηστρώνει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το ποικιλόμορφο και διαφορετικό τοπίο από το οποίο αποτελείται το δίκτυο.

3). Ο σύλλογος οφείλει να συλλέγει και καταγράφει προτάσεις, όχι ο ίδιος να προτείνει αδιαφορώντας για το γενικότερο δίκτυο. Ο σύλλογος οφείλει να αφουγκράζεται και να νοιάζεται για το δίκτυο και να σέβεται όλους όσους το αποτελούν.

4). Ο σύλλογος πρέπει να υπερασπίζεται και προωθεί τις ελευθερίες έκφρασης λόγου, την πολυμορφία και ποικιλομορφία του δικτύου. Να αποδοκιμάζει τις όποιες κλίκες, κλειστές ομάδες, παρατάξεις και να προσπαθεί να βρίσκει και αξιοποιεί κοινά σημεία με γενικότερο όφελος προς το δίκτυο.

Με λίγα λόγια, ο σύλλογος οφείλει να υπηρετεί και υποβοηθά το δίκτυο. Όχι να το εκμεταλλεύεται, ξεπουλά και σε καμία περίπτωση να το εκπροσωπεί σε απροσδιορίστου ποιότητας ευεργέτες - εκμεταλλευτές. Μόνο έτσι θα αποκτήσει αποδοχή, θα γίνει αγαπητός και θα αναγνωρίζεται από τους περισσότερους ως κάτι το χρήσιμο και άξιο να υπάρχει.

Wednesday, February 3 2010

Σύστημα Αξιολόγησης

Τελικά οι αϋπνίες πολλές φορές φέρνουν και κάτι καλό. Ξημερώματα στο Web και πέφτω εδώ.

Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, ειδικά όταν βλέπουμε συχνά πυκνά κάποιους επιτήδειους, καρεκλοκένταυρους Δον Κιχώτες να ιδιοποιούνται δουλειά άλλων, ή της κοινότητας θέλοντας να “πουλήσουν” προς τα έξω ποιος ξέρει τι ως εκπρόσωποι χωρίς όμως οι ίδιοι να έχουν προσφέρει το παραμικρό !!

Προσωπικά περισσότερο ασπάζομαι το σύστημα mixio …

Ωραία πράματα !!

Tuesday, February 2 2010

Ασύρματη ομπρέλα

Πολλά και ωραία γίνονται δεξιά και αριστερά αλλά δεν τα παίρνουμε εύκολα και πάντα χαμπάρι. Πριν από λίγες μέρες έπεσα σε ένα ενδιαφέρον site σχετικά με την χαρτογράφηση ελεύθερης πρόσβασης σε ασύρματα δίκτυα.

Περισσότερα εδώ και εδώ