Τέχνη

Entries feed

Saturday, December 3 2011

Περιμένοντας τους δημιουργούς και το όμορφο

Το παιχνίδι σε όλους αρέσει. Όταν κάποιος αρχίσει να κάνει ωραία πράγματα, τότε πλήθος περαστικών συγκεντρώνεται γύρω του και χαζεύει ή απολαμβάνει. Όσο μεγαλώνουμε όμως αλλάζουν λίγο τα γούστα. Το συστατικό επιτυχίας είναι ο ενθουσιασμός. Κάθε τι νέο που ξεκινάει και έχει ενδιαφέρον μπορεί να προσελκύσει κάποιους ενθουσιώδεις που με την σειρά τους μπορούν να ποιήσουν μικρά θαύματα.

Το δίκτυο (Internet) είναι ένα τέτοιο μικρό θαύμα. Τουλάχιστον έτσι το έβλεπα τον πρώτο καιρό. Αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας ήταν ασύλληπτη. Στην πορεία είδα την εκποίησή του σαν καταναλωτικό υλικό, είδος ψυχαγωγίας ή κερδοφορίας. Αυτό που λέει ο Μπρεχτ για την μορφή και το περιεχόμενο. Χάθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό για τους πολλούς το περιεχόμενο.

Συνεχίζει να είναι και αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο, αλλά είναι κάπως σαν μια πανέμορφη παραλία που σιγά σιγά μετατρέπεται σε ένα κέντρο ψυχαγωγίας και κερδοφορίας με ομπρέλες, μουσική, παιχνίδια σε νερό και θάλασσα, και το όμορφο παραδίδει τα όπλα στο αβασάνιστο, ακαλλιέργητο, απρόσκλητο και άπληστο.

Κάπως έτσι είναι και οι μεγάλες πόλεις. Όσο όμορφες και αν ξεκίνησαν να είναι, στην πορεία βρέθηκαν οι απρόσεχτοι που χωρίς σκέψη και προβληματισμό επέτρεψαν στην ασχήμια να ριζώσει και φουντώσει.

Όλα αυτά όμως, τα αβασάνιστα και άσχημα, το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν ακόμη περισσότερη αξία στην σπανιότητα του όμορφου και γνήσιου. Αυτά τα σπάνια θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο οι άνθρωποι θα καλυτερεύουν και όχι το αντίθετο.

Sunday, December 20 2009

Χωρίς σχόλιο

end-of-chatting.jpg

Tuesday, October 20 2009

Χωρίς σχόλιο

meetic_tristan.jpg