Φύση και Ζωή


 


Entries feed

Sunday, July 3 2011

Ημέρες Ποδηλάτου

syntagma-wifi-bike.jpg

Tuesday, March 29 2011

Ανοιχτή Επιστολή προς τους παρουσιαστές των εκπομπών του ΑΝΤ1 «10 ΜΕ 1 ΜΑΖΙ» και «Ράδιο Αρβύλα»

Σαν OZOnet στηρίζουμε με κάθε τρόπο δράσεις, αγώνες και πρωτοβουλίες που προάγουν ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Αναδημοσιεύουμε λοιπόν (περισσότερο σχετικό υλικό εδώ):

Κύριοι,

Σχετικά με την πρόσφατη εκπομπή σας όπου αναφερθήκατε και στη διαμαρτυρία των οικολόγων κατά της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας που πραγματοποιήθηκε στην Ανθούσα από 26 έως 28 Μαρτίου 2011, θα θέλαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα που έθεσαν οι κ. κ. Γιώργος Καραμέρος και ο Σπύρος Χαριτάτος στην ακτιβίστρια κ. Ρίτσα Ανεστοπούλου «εάν γνωρίζουμε πόσες οικογένειες ζουν από τη γουνοποιία». Ερωταπαντάμε λοιπόν και εμείς:



- Ξέρετε πόσες αμερικάνικες, πορτογαλικές, ισπανικές, γαλλικές, αγγλικές, βελγικές, και ολλανδικές οικογένειες ζούσαν από το νόμιμο δουλεμπόριο των μαύρων της Αφρικής για τρεις περίπου αιώνες;

- Ξέρετε πόσες οικογένειες σε παγκόσμιο επίπεδο ζουν από τη νόμιμη βιομηχανία και το εμπόριο των όπλων;

- Ξέρετε πόσες οικογένειες σε παγκόσμιο επίπεδο ζουν από το μη νόμιμο εμπόριο των ναρκωτικών;

Εάν λοιπόν επρόκειτο να κλείσουν δια νόμου όλες οι βιομηχανίες όπλων και οι πολεμοκάπηλοι αναγκάζονταν να βιοποριστούν με έναν άλλο τρόπο, ίσως πιο ανθρώπινο, και εάν οι έμποροι ναρκωτικών μεμιάς εξαφανίζονταν, τότε θα χύνατε τα ίδια κροκοδείλια δάκρυα για τις οικογένειες αυτές που ζουν σκορπώντας το θάνατο; Ή μήπως δεν έπρεπε να καταργηθεί η δουλεία και να συνεχίζαμε να ζούμε αφαιμάζοντας τους μαύρους της Αφρικής; Δεν θα ήταν δύσκολο, ξέρετε, δεδομένου ότι οι διάφορες κοινωνίες νομιμοποιούσαν ανέκαθεν τη δουλεία με διάφορες θεωρίες περί φυσικής κατωτερότητας ορισμένων κοινωνικών ομάδων και όχι μόνο.

Όμως αντιληφθήκαμε ως ανθρωπότητα, κι ας μας πήρε πολύ καιρό, ότι η δουλεία που νομιμοποιούσε τη μετατροπή του ανθρώπου σε ιδιοκτησία και τον υποβίβαζε σε αντικείμενο έπρεπε για ηθικούς λόγους να απαγορευθεί, όπως άλλωστε κι έγινε σταδιακά στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Μας πήρε πράγματι πολύ καιρό να αντιληφθούμε το ρατσισμό και την αδιαλλαξία μας απέναντι στους μαύρους, τους ινδιάνους, τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους, τους μετανάστες και απέναντι σε κάθε μειονότητα ή περιθωριοποιημένη κοινωνική ομάδα. Πόσο άραγε θα μας πάρει για να αντιληφθούμε και το σπισισμό μας απέναντι στα εκατομμύρια άλλα είδη που υποδουλώνουμε και εξοντώνουμε προφασιζόμενοι τις ίδιες ακριβώς θεωρίες περί φυσικής κατωτερότητας;

Πίσω από την ανησυχία σας για το τι θα γίνουν τόσες οικογένειες-βαμπίρ βρίσκεται το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι δικαίως επιβιώνουν και ευημερούν κάνοντας χρήση και εκμεταλλευόμενοι τα υπόλοιπα είδη. Κι αυτό γιατί είμαστε ανώτερα όντα, επειδή διαθέτουμε τα μέσα και τη λογική, επειδή μπορούμε. Άρα να υποθέσουμε ότι κατά τη γνώση σας αν αύριο ο πλανήτης καταληφθεί από ένα τεχνολογικά ανώτερο εξωγήινο είδος, αυτό θα είχε κάθε δικαίωμα να μας γδάρει για να σφετεριστεί το δέρμα μας;

Ελπίζουμε να μπορέσετε να κατανοήσετε το λογικό αλλά και ηθικό ολίσθημα στο οποίο πέφτετε. Διότι αν θέλουμε να έχουμε μια στοιχειώδη ηθική συνέπεια, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε άρδην τη στάση μας απέναντι στα ζώα και να σταματήσουμε να θέτουμε την αξία του χρήματος ως ανώτερη των αξιών της ζωής, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Όπως ακριβώς οι άνθρωποι έχουν συμφέρον να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και υποδούλωσης, έτσι έχουν και τα όλα τα πλάσματα που γεννιούνται σ’αυτόν τον πλανήτη. Θα τους αναγνωρίσουμε ποτέ το δικαίωμα ή θα βλογάμε μονίμως τα γένια μας;

Επιπλέον, επειδή παρουσιάστηκαν οι εν λόγω ακτιβιστές ως βάνδαλοι και τρομοκράτες, θα θέλαμε όμως να ρωτήσουμε ποιοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες; Αυτοί που διαλαλούν τη φρίκη της βιομηχανίας της γούνας ή εκείνοι που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν; Ποιοί είναι οι πραγματικοί βάνδαλοι; Αυτοί που πετάνε κόκκινη μπογιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αίμα των εκατομμυρίων γουνοφόρων ζώων που χύνεται άδικα στο βωμό του χρήματος ή εκείνοι που χύνουν το αίμα των ζώων αυτών εξοντώνοντάς τα με τους πιο βάναυσους τρόπους αφού τα υποβάλουν σε μια εξαθλιωμένη και σύντομη ζωή για να παράξουν ένα άχρηστο προϊόν προς χάριν του κέρδους και της ματαιοδοξίας;

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας να παραχωρήσουμε το δικαίωμα στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία σε κάθε συναισθανόμενο ον κι όχι να το εξευτελίζουμε και το εξοντώνουμε.

Tuesday, September 29 2009

H Ημέρα των Ζώων - η Νύχτα των Βουλευτικών Εκλογών

Η 4η Οκτωβρίου ορίστηκε σαν Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σ’ένα οικολογικό συνέδριο στη Φλωρεντία το 1931. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε τιμώντας παράλληλα τη μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, προστάτη των ζώων, με σκοπό να τονίσει τη δεινή θέση των ειδών υπό εξαφάνιση. Με τον καιρό όμως, στη μέριμνα του οργανισμού της 4ης Οκτωβρίου συμπεριλήφθηκαν όλα τα είδη και σήμερα πλέον γιορτάζεται παγκοσμίως σαν ημέρα όλων των ζώων.

Έτσι, τα ζώα του κόσμου μπορεί να απέκτησαν τη δική τους μέρα, όμως 78 χρόνια αργότερα, δεν κατέκτησαν ακόμα τα βασικά τους δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ευζωία. Κι αυτό γιατί η ανθρωπότητα συνεχίζει να τα αντιμετωπίζει σαν σκλάβους, καταναλωτικά αντικείμενα και παραγωγικές μηχανές, ενώ σαν ένας σύγχρονος Λεβιάθαν εξακολουθεί:

  • να σφαγιάζει ετησίως πάνω από 60 δισεκατομμύρια ζώα και να αλιεύει 75 έως 145 εκατομμύρια τόνους ιχθυηρών (από τους οποίους τα 2/3 γίνονται ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια για την εκτροφή των ζώων φάρμας) για να ικανοποιήσει τους γευστικούς της κάλυκες,
  • να γδέρνει πάνω από 60 εκατομμύρια ζώα για να οικειοποιηθεί τη γούνα τους,
  • να κυνηγάει άμετρα ζώα του αέρα, της στεριάς και της θάλασσας στο όνομα της ψυχαγωγίας, της άθλησης και της τόνωσης της «ανδρικής» της δύναμης (παραφράζοντας τα λόγια της Αντιπροέδρου της ΡΕΤΑ, οι κυνηγοί νιώθουν ικανοποίηση και ηδονή όταν κρατάνε στα χέρια τους αυτούς τους «τεράστιους φαλλούς»),
  • να κατακρεουργεί 150 έως 180 εκατομμύρια ζώα για ερευνητικούς, στρατιωτικούς, ιατρικούς και κοσμετολογικούς σκοπούς,
  • να κακοποιεί, βασανίζοντας, δηλητηριάζοντας, πολτοποιώντας και κρεμώντας καθημερινά χιλιάδες ζώα για να εκτονώνει τις χονδροειδείς και βίαιες ορμές της.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 από το «Ευρωβαρόμετρο», έδειξε ότι το 93% των Ευρωπαίων θεωρεί ηθική υποχρέωση τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Όμως, για να φτάσουμε από τη θεωρία στην πράξη χρειάζεται να αφυπνίσουμε τη συνείδησή μας για να απελευθερώσουμε τα αδερφά προς εμάς πλάσματα. Χρειάζεται να αντιληφθούμε την παράλογη αντιμετώπισή μας και τη σχιζοφρενική στάση μας απέναντι στα ζώα, όταν από τη μια έχουμε αγκαλιά το γουνοφόρο ζώο σαν κατοικίδιο σύντροφο και από την άλλη το φοράμε σα γιακά του μπουφάν μας ή το σερβίρουμε στιφάδο στο γεύμα μας. Όταν από τη μια διακοσμούμε με ζωάκια τα δωμάτια των παιδιών μας και τους λέμε χαριτωμένες ιστοριούλες γι’αυτά και από την άλλη τα καταβροχθίζουμε ικανοποιώντας τις γαστρονομικές μας απολαύσεις.

Ο Σύλλογος ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ΠΟΦΥΖΩ), ζητάει τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ζώων και την αντιμετώπισή τους «σαν άτομα που έχουν μια βιογραφία και όχι απλά μια βιογραφία», σα συναισθανόμενα πλάσματα που «είναι κάποια κι όχι κάτι», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο πρωτοπόρος φιλόσοφος ΤοmRegan, που ήρθε στην Αθήνα για να μιλήσει για τα δικαιώματα των ζώων στην εκδήλωση που έγινε στις 24 Ιουνίου 2009.

Επίσης, ζητάμε η 4η Οκτωβρίου να είναι ημέρα αποχής από την αγορά και κατανάλωση κρέατος και όλων των ζωικών προϊόντων, είτε αυτά προέρχονται από τις κτηνοτροφικές μονάδες και τη βιομηχανία κρέατος, είτε από τις παραδοσιακές και βιολογικές φάρμες.

  • Δε θέλουμε φάρμες με προδιαγραφές, αλλά ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΑΡΜΕΣ.
  • Δε θέλουμε μεγαλύτερα κλουβιά, αλλά ΑΔΕΙΑ ΚΛΟΥΒΙΑ.

Τέλος, ο ΠΟΦΥΖΩ εύχεται τα ζώα να αποκτήσουν τους δικούς τους εκπροσώπους στη νέα βουλή που θα προκύψει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 που τυχαίνει φέτος να συμπίπτουν με την τιμητική τους, τιμώντας έτσι ουσιαστικά τη μέρα αυτή.

Sunday, September 13 2009

Εξαιρετικά Αφιερωμένο στους Κυνηγούς !!!

Στην Εφημερίδα «τα Νέα», διάβασα την παρακάτω είδηση που μου έκανε εντύπωση. Ένας Ούγγρος είχε βρει ένα νεογέννητο κότσυφα. Τον πήγε στο Ουγγρικό Κέντρο Πουλιών, έναν τοπικό οικολογικό όμιλο. Εκεί, φρόντισαν το μικρό πουλί και το ανέθρεψαν. Μετά από μερικές βδομάδες, ο κότσυφας, έτοιμος να πετάξει, απελευθερώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2004. Ένας ορνιθολόγος, λίγο πριν απελευθερώσουν το πουλί, του φόρεσε μια μεταλλική ταυτότητα με τον τόπο απελευθέρωσης του και έναν κωδικό αναγνώρισης.

Μερικούς μήνες αργότερα, στην Ελλάδα, στα Γιάννενα ένας κυνηγός, σκότωσε ένα πουλί. Του έκανε εντύπωση γιατί δεν ήταν σαν τα άλλα που είχε σκοτώσει. Είχε κάτι περίεργο. Είχε ένα μεταλλικό δακτυλίδι στο πόδι του. Ήταν ο κότσυφας. Το ίδιο πουλί που κάποιοι συνάνθρωποι του, 1400 χλμ. μακριά, βοήθησαν να ανοίξει τα μάτια του, να κάνει τα πρώτα του φτερουγίσματα και τελικά, απελευθέρωσαν, εκείνος το σκότωσε. Το πουλί που πέταγε μήνες να διανύσει τα 1400 χλμ. και έκατσε λίγο στο δέντρο να ξεκουραστεί, πήρε την τελευταία του ανάσα γιατί ο μπουρτζόβλαχος έπρεπε να κάνει το μάγκα το βράδυ στο καφενείο... Σας ρωτώ, ποσό μ.......ς είναι οι «κυνηγοί» επιτέλους; Τι σ.....α σημαίνει «κυνηγός» εν έτη 2009; Όταν ο άνθρωπος κυνηγούσε, το έκανε γιατί ήταν αναγκασμένος! Δεν είχε άλλη επιλογή, έπρεπε να επιβιώσει! Έτρωγε βελανίδια και πέτρες με λάσπη και ζούσε σε σπηλιές! Είχε για όπλα του κάτι μίζερα ακόντια και βέλη! Φορούσε προβιές και ήταν ξυπόλητος, άναβε φωτιές τρίβοντας πέτρες πάνω σε ξέρα χόρτα και το θήραμα του ήταν ΜΑΜΟΥΘ! Μπορούσε από τη μια στιγμή στην άλλη από θύτης να γίνει θύμα. Ήταν «ο θάνατος σου, η ζωή μου». 200.000 χρόνια εξέλιξης σας προσπέρασαν; Τι κάνατε τα τελευταία 200.000 χρόνια ρε ημιάγριοι; Τι είσαστε; Homo-erectus; Μήπως είσαστε ο missing link και δεν έχουμε συστηθεί; Πάρτε χαμπάρι ότι οι μόνοι στον αιώνα μας που κυνηγούν είναι κάτι φυλές στην καρδιά της Αφρικής, που το κάνουν με φυσοκάλαμα για να φέρουν τροφή στο χωριό. Αυτοί είναι οι κυνηγοί του χωριού. Αυτή είναι η δουλειά τους. Αν γυρίσουν με άδεια χέρια, όλο το χωριό θα πεινάσει. Είναι δυνατόν εσείς ρε κομπλεξικοί να σηκώνεστε από το τραπέζι με τα κοψίδια και τα κρασιά, Κυριακή μεσημέρι και να παίρνετε την επαναληπτική Baikal MP-153, τα φισεκλίκια σας, να μου φοράτε στολές παραλλαγής, άρβυλα και τα λοιπά καραγκιοζιλίκια και να πάτε να σκοτώνετε ρε, ορτύκια, τσίχλες και μπεκάτσες; Γιατί ρε μικροτσουτσουνάκο να σκοτώσεις το ορτύκι; Για να φας μήπως; Να επιβιώσεις; Μήπως για να πάρεις το δέρμα του να ντυθείς για να μην ψοφήσεις στον παγετώνα; Ή μήπως το κάνεις για να προστατέψεις τον καταυλισμό σου από τις νυχτερινές επιδρομές των άγριων, λυσσασμένων ορτυκιών; Όχι, όχι, όχι! Η μόνη ειλικρινής απάντηση που σε ένα παράλληλο σύμπαν που δεν θα ήσασταν κομπλεξικοί θα δίνατε είναι «όχι, απλά τα έχουμε σκατώσει τόσο στη ζωή μας, έχουμε μειώσει τόσο τον εαυτό μας, που ο μόνος τρόπος να πάρουμε λίγη από την αυτοεκτίμηση μας πίσω είναι να κρυβόμαστε στις φυλλωσ(ι)ες και να παραφυλάμε τα ορτύκια...»

Έχω μιλήσει με κάνα δυο από αυτούς. Πιστεύουν ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί οικολόγοι γιατί κατά καιρούς, λέει, αφήνουν μεγάλο αριθμό ορτυκιών ελεύθερα ώστε να έχουν να κυνηγάνε μετά. Τι είδους σαδισμός είναι αυτός ρε μπουμπουκάκια; Ποσό άρρωστοι είσαστε; Τι είναι αυτο, ο πρόδρομος του Running Man; Έχετε μήπως σκεφτεί ότι θα βοηθούσε σχετικά την αύξηση του πληθυσμού των ορτυκιών αν σταματούσατε να τα πυροβολείτε σαν Βιετκόνγκ; Λένε ότι βοηθούν την ισορροπία του οικοσυστήματος. Πως ακριβώς; Σκοτώνοντας μπεκάτσες; Είναι απειλή οι μπεκάτσες; Και αν είναι, ποιοι είστε εσείς; Η φύση και επεμβαίνετε όποτε εσείς γουστάρετε; Η φύση ήταν σε πολύ καλύτερη ισορροπία πριν πατήσει το πόδι του ο άνθρωπος και το να κατεβάζουμε τρυγόνια, φωτογραφίζοντας τα και γεμίζοντας τα δάση κάλυκες, σε καμιά περίπτωση δεν βοηθάει την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλα ας το δούμε και σε προσωπικό επίπεδο. Τι παιδιά μεγαλώνετε; Τι τους διδάσκετε; Ότι με τον τσαμπουκά και την καφρίλα, ετσιθελικά, εισβάλετε σε ένα οικοσύστημα που υπήρχε χρόνια πριν από εσάς και εξολοθρεύετε ολόκληρους πληθυσμούς ζώων «για την πλάκα σας»; Και μετά; Την υποκρισία, με το να λέτε στους άλλους ότι είσαστε οικολόγοι; Ότι το να παίρνεις μια ζωή όχι μόνο έχει πλάκα άλλα είναι και κάτι για το οποίο καμαρώνετε; Περιμένετε μετά από αυτά να στεναχωρηθώ όταν ακούσω στις ειδήσεις «αδέρφια πυροβολήθηκαν με την κυνηγετική καραμπίνα του πατέρα τους»; Και το πιο γελοίο όλων είναι το γεγονός ότι έχουν το θάρρος και το θράσος να αυτοαποκαλούνται και "αθλητές" !!!!!!!!!! Να δούμε τι άλλα αστροπελεκοειδή θα ακούσουν τα αυτάκια μας...!! Φυσικά σε ένα άθλημα βασική προϋπόθεση είναι η συγκατάθεση όλων των συμμετεχόντων: τον εν λόγω κότσυφα, και γενικότερα όλους τους κότσυφες και βέβαια όλα τα άτυχα πετούμενα αυτού του ντουνιά δεν τα ρώτησε κανείς αν θέλουν να συμμετέχουν στην "άθληση"(!) των ελεεινών τυφεκιοφόρων...

Το κυνήγι πέρα από το ότι είναι μια ολότελα αντι-οικολογική -από κάθε άποψη- διαδικασία, για τους κάτωθι λόγους, - είναι υπεύθυνη για την βάρβαρη εξόντωση και συστηματική εξαφάνιση δεκάδων ειδών πουλιών και ζώων, - έχει αποφέρει την διατάραξη της δυναμικής ισορροπίας των τροφικών αλυσίδων και ως εκ τούτου υπερπληθυσμό διαφόρων ειδών (τρωκτικών κυρίως) .. - γιατί οι τυφεκιοφόροι είναι οι κύριοι "σκουπιδοποιοί" της Φύσης μας καθώς την μολύνουν και την γεμίζουν σκουπίδια με τους δεκάδες-εκατοντάδες τόνους μολυβιού και πλαστικού που περιέχουν τα φυσίγγια τους, - γιατί ευθύνονται άμεσα και έμμεσα για πολλές από τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τα μοναδικά δάση μας, - γιατί καλλιεργεί τη βία στη φύση και στη ζωή εκπαιδεύοντας τα πιο άγρια ένστικτα που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος... Πέρα λοιπόν από τους παραπάνω λόγους που είναι οικολογικά ανήθικοι, από κοινωνική και οικονομική - και εν τέλει στυγνή "κρεαταγορική" σκοπιά, είναι μια πράξη ΚΛΟΠΗΣ καθώς τα χρήματα που εισπράττει το κράτος από τους τυφεκιοφόρους (τους "νόμιμους" τουλάχιστον, για τα τέλη αδειών) είναι δυσανάλογα λιγότερα ως προς το κόστος του κρέατος των ζώων που θανατώνονται αναφορικά με την αγορά κρέατος... και χώρια τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται για τις εισαγωγές κυνηγετικών ειδών... Και αν μη τι άλλο πέρα, από το ότι είναι καθαρή κλεψιά εις βάρος όλων μας, είναι μια πράξη ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ γιατί η ελληνική χλωρίδα και πανίδα ανήκει σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι φυσικά, δεν ρωτηθήκαμε ποτέ και με κανένα τρόπο εάν εγκρίνουμε να ασελγούν οι τυφεκιοφόροι πάνω στην ελληνική Φύση, οι οποίοι συνιστούν μειοψηφία... το 4-5% του συνολικού πληθυσμού μας (400.000 περίπου)!!!

Φυσικά, ψυχιατρικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες που βγαίνουν έπειτα χαμογελαστοί και περήφανοι δίπλα στα νεκρά θηράματά τους... τα οποία σκότωσαν άσχετα με το αν επρόκειτο για το αρσενικό της αγέλης ή για ένα θηλυκό που κυοφορούσε ή μεγάλωνε τα μικρά του... δεν έχει καμία σημασία άλλωστε, θα αποτελέσει είτε ένα έδεσμα φυσικά πολυτέλειας και όχι επιβίωσης ή μπορεί να καταλήξει και στα σκουπίδια κιόλας... ενώ στην Φύση, ποτέ δεν καταλήγει τίποτε στα "σκουπίδια"... Χρειάζεται περισσότερη τόλμη για να αφήσεις κάποιον να ζήσει, από όση "τόλμη" χρειάζεται για να τον σκοτώσεις...

(Άγνωστος)