Τα μαργαριτάρια

Είναι εξαιρετικό οπότε και το αναδημοσιεύω εδώ.

Ο τροπος που λειτουργουν οι επαγγελματικες πιστοποιησεις στην αγορα ειναι ο εξης:

Το ΣυνοικιακοΠεριπτεροΠληροφορικης Α.Ε. θελει να το παιξει π.χ. systems integrator. Αυτο συνηθως παιζει μεσω partnerships με τους vendors. Πηγαινει λοιπον το ΣυνοικιακοΠεριπτεροΠληροφορικης Α.Ε. στον ΒρωμολογητεςΔικτυων.com, ο οποιος καποια στιγμη σκαει το παραμυθι οτι για να παρετε κυριε δικες μας δουλειες στην περιοχη σας, πρεπει να τυποποιησετε μεσω πιστοποιησεων το γνωσιακο υποβαθρο του προσωπικου σας, αρα πρεπει να εχετε 200 πιστοποιημενους Κατσαβιδωτες Ικριωματων, 20 πιστοποιημενους Αρχικουμπωτες Καλωδιων, και 2 πιστοποιημενους ΤεχνολογοΞερολες.

Το ΣυνοικιακοΠεριπτεροΠληροφορικης σε κεινο το σημειο, συνηθως πληρωνει το ΧοντροΠοσοΣεΔολλαρια στην ΒρωμολογητεςΔικτυων.com, η οποια αναλαμβανει την σχετικη εκπαιδευση (μεσω συνεργαζομενων εκπαιδευτων, που τους εχει επισης πιστοποιησει με μια αναλογη διαδικασια) και πιστοποιηση. Αν το νουμερο βγαινει αρκετα μεγαλο και η πιστοποιηση ειναι αρκετα σοβαρη, *ενδεχομενως* το ΣυνοικιακοΠεριπτεροΠληροφορικης να ψαξει να βρει και 2-3 ηδη πιστοποιημενους Αρχικουμπωτες και Κατσαβιδωτες απο την αγορα. Αλλιως απλα στελνει τους δικους της να παρουν την πιστοποιηση.

Ταυτοχρονως τωρα, οι πιστοποιησεις της ΒρωμολογητεςΔικτυων.com διαστρωματωνονται σε 2-3 επιπεδα. Το πρωτο επιπεδο, αυτο του Πιστοποιημενου Κατσαβιδωτη Ικριωματων, ειναι το εντελως γελοιο - παιρνεις μια οχι ιδιαιτερως εξυπνη μαιμου, τη στελνεις στα σεμιναρια, και εχει παρει το certification. Το πρωτο επιπεδο συνηθως χρησιμευει για να εχει ετσι κι αλλιως το ΣυνοικιακοΠεριπτεροΠληροφορικης κατι να πληρωσει στην ΒρωμολογητεςΔικτυων.com

Το δευτερο ειναι λιγο πιο σοβαρο, και απευθυνεται σε καποιον που ασχολειται κανα-δυο χρονια επαγγελματικα με το αντικειμενο. Το τριτο επιπεδο ειναι το πιο σοβαρο, και συνηθως αφορα senior tech people με αρκετα χρονια σοβαρης επαγγελματικης εμπειριας μεσα στην ιεραρχια του ΣυνοικιακουΠεριπτερουΠληροφορικης.

Υστερα βεβαια αρχιζει το παιχνιδι της επικαιροποιησης των πιστοποιησεων απο την ΒρωμολογητεςΔικτυων.com, κτλ κτλ (γι αυτο κιολας οι πιστοποιησεις ληγουν), οποτε συνεχιζει να ρεει αρκετο ΧοντροΧρημαΣεΔολλαρια απο το ΣυνοικιακοΠεριπτεροΠληροφορικης Α.Ε. στην ΒρωμολογητεςΔικτυων.com, η οποια συνεχιζει να σμπρωχνει δουλειες στο (η να απαιτει οι σχετικες δουλειες να περασουν απο το) ΣυνοικιακοΠεριπτεροΠληροφορικης Α.Ε, οποτε ολοι ειναι ευτυχισμενοι.

Ολα ωραια και καλα ως εδω, ελα ομως που στο LPI δεν παιζει κανενας ΠελωριοςΒεντορας.com απο πισω, και το LPI σμπρωχνει τις πιστοποιησεις του αφενος με τις κλασσικες ομορφιες τι ωραια τι καλα ειμαστε μια αγαπημενη κοινοτητα, κλεινοντας ταυτοχρονα πονηρα το ματι στον αναγνωστη που βλεπει κατω κατω στο site τα σηματακια της IBM και της Novell ως sponsors (οι οποιες Novell και IBM φυσικα, οντας μη κοροιδα, εχουν ηδη τις δικες τους πιστοποιησεις για τα δικα τους προιοντα).

Και απο κει και περα η LPI απλα ελπιζει οτι οι πιστοποιησεις της θα γινουν αρκετα ψωμοτυρι ωστε να μπορουν να χρησιμεψουν ως μπουσουλας στην Ελευθερη Αγορα.

Στην Ελευθερη Αγορα τωρα, παιζει το εξης παιχνιδι. Ο ΕξυπνοςManager ξερει οτι η ΒρωμολογητεςΔικτυων.com εχει μπουκωσει ολο το συμπαν με πιστοποιησεις - ο καθενας εχει κι απο ενα. Αρα μπορει να το θεσει ως ακομα ενα ελαχιστο κριτηριο στις προσληψεις Junior Δικτυαδων, απλα και μονο για να τυποποιησει και να διευκολυνει την προσληψη αυτων που κατ'ελπιδα εχουν δει και ενα Βρωμολογητη στη ζωη τους. Απο κει και περα βεβαια, ολα τα υπολοιπα κολλανε στη βραση.

Ελα ομως που η LPI δεν εχει αρκετους πιστοποιημενους Loginαδες Κονσολας με LPIC-1 και Sambαδορων με LPIC-2 ωστε να με πεισει εμενα οτι αν βαλω ως υποχρεωτικο ελαχιστο κριτηριο το LPIC-1 η το LPIC-2 ΔΕΝ θα χασω την μεγαλη πλειοψηφια ικανοτατων Loginαδων Κονσολας και Sambαδορων που δεν το διαθετουν. Αρα, μπορει να το γραψω στην προκυρηξη, μπορει και οχι, παντως ιδιαιτερη σημασια δε θα του δωσω.