Το ανοιχτό και ελεύθερο

Σήμερα είχα ένα flashback στις πολύ παλιές μέρες του Internet. Το πρόλαβα κάπου στο 1987, δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς ήταν. Ένα τεράστιο τερματικό IBM με πράσινους χαρακτήρες. Με μερικές μαγικές εντολές μπορούσες να στείλεις μηνύματα σε πραγματικό χρόνο σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Πραγματικά αυτή η αίσθηση ήταν σαν να σε ταξιδεύει μέσα στο χρόνο. Ταυτόχρονα παράθυρα επικοινωνίας σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Θυμάμαι τον κόσμο που βρισκόταν τότε σε αυτή τη ξεχωριστή διάσταση των υπολογιστών και δικτύων, ήταν πραγματικά ξεχωριστός και ποιοτικός και αυτό έδινε ακόμη περισσότερο αξία στο όλο σκηνικό.

Αργότερα με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, θυμάμαι τις πρώτες μέρες του Internet στην Αθήνα, αρχές 1990, Δημόκριτος, Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, αργότερα Compulink, Hol και πάει λέγοντας.

Μετά ήρθαν οι μέρες των Φίλων του Internet στην Ελλάδα που αργότερα επισημοποιήθηκε ως ΕΕΧΙ και πολύ πιο αργότερα οι μέρες του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθηνών.

Παράλληλα υπήρχε πάντα κοντά και δίπλα μου το Ανοιχτό και Ελεύθερο λογισμικό που με ενδιέφερε και συγκινούσε περισσότερο σαν κίνημα και κουλτούρα παρά σαν αποτέλεσμα, χωρίς να σημαίνει ότι το αποτέλεσμα που έχει, δεν είναι εξίσου συναρπαστικό και ωφέλιμο.

Σε όλα αυτά τα κεφάλαια, αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι η καταπληκτική ομορφιά και ευκρίνεια που υπήρχε τον πρώτο καιρό. Ακολουθούσε ένα διάστημα εικονικής ευημερίας και αργότερα υπήρχε ένας κατακλυσμός από άτομα που ουδεμία σχέση είχαν με το αντικείμενο.

Τόσο στο θέμα του Internet, όσο και στο θέμα της ΕΕΧΙ, του AWMN και τελευταία το παρατηρώ έντονα και στο χώρο του ανοικτού λογισμικού.

Για μένα το πιο σημαντικό κεφάλαιο είναι το κίνημα του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού, το οποίο αν καλλιεργηθεί και ωριμάσει μέσα σε όσους μετέχουν, στηρίζουν και συντηρούν αυτό το μοντέλο, τότε θα μπορέσει να διασφαλίσει και κατοχυρώσει τις ελευθερίες και δυνατότητες που υπόσχεται πάνω σε ένα δίκαιο και αξιοκρατικό μοντέλο.

Όμως παντού και πάντα στην Ιστορία του ανθρώπινου γένους υπήρχαν και υπάρχουν άτομα που θέλουν να εκμεταλλευτούν πράγματα και καταστάσεις χωρίς να συνεισφέρουν σε αυτά και πολλές φορές με καταστρεπτικές συνέπειες σε αυτά τα πράγματα που εκμεταλλεύονται και εκποιούν.

Έτσι από το πουθενά είδαμε να ξεπηδούν ειδήμονες για το Internet, την ΕΕΧΙ, το AWMN και τελευταία βλέπω μια συνεχή προσπάθεια "εκπρόσωπων" των ελεύθερων και ανοιχτών μοντέλων.

Το παράδοξο όμως είναι ότι τα ελεύθερα και ανοιχτά, την στιγμή που εκπροσωπηθούν παύουν να είναι ελεύθερα και ανοιχτά. Περνάνε από τα χέρια των πολλών και των δημιουργών στα χέρια των λίγων, αυτόκλητων σοφών εκπροσώπων.

Αυτό είναι λάθος και το μόνο που θα διασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη αυτού του μοντέλου - αγαθού, είναι η διαφύλαξη της ελευθερίας του, το να μην ενταχθεί σε περίεργες και ύποπτες ομάδες, εκπροσώπους κλπ.

Αυτό πίστευα και πιστεύω για το AWMN και το ίδιο πίστευα και πιστεύω για το ανοιχτό λογισμικό. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι τα λεγόμενα forks, διάσπαση και συνέχεια στα Ελληνικά, είναι χρήσιμα και επιτακτικά προκειμένου να εξασφαλίσουν την δυνατότητα επιλογών και εξέλιξης.

Έτσι συνεχίζω να υπηρετώ πιστά την ιδέα του ελεύθερου και ανοικτού ασυρματικού δικτύου χωρίς όμως την ταμπέλα του AWMN, αλλά και την ανάπτυξη ανοιχτών λύσεων γύρω από το λογισμικό χωρίς ταμπέλες και κλίκες.

Προέχει η ιδέα, προέχει το ελεύθερο και η ευημερία αυτών των δυο θα διασφαλίσει την περαιτέρω ευημερία και ευ ζην όλων μας.