GoodBye Quagga Hello Bird

openwrt-box.jpg Από τις αρχές του νέου χρόνου το OpenWrt μπήκε στο linux-3.x.

Η μεγάλη πρόκληση, όσο περνάει ο καιρός είναι να μπορέσει να παραμείνει μικρό και ευέλικτο σαν λειτουργικό σύστημα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ότι πρέπει παράλληλα να υποστηρίζει ολοένα και μεγαλύτερη γκάμα από hardware με απαιτήσεις που ανεβαίνουν διαρκώς.

Ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο είναι η συμβατότητα με τις παλαιότερες συσκευές. Όλη η προσπάθεια γύρω από το openwrt στηρίζεται σε εθελοντές και στην διάθεσή και αφοσίωση που έχουν γύρω από την φροντίδα και ανάπτυξή του.

Ιστορικά το openwrt ξεκίνησε από το wrt της linksys το οποίο βασίζεται σε broadcom mips brcm47xx CPU. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει 4Mbyte flash storage και 16Mbyte RAM. Αυτή η πλατφόρμα μαζί με την atheros ar231x αποτελούν τις πιο παλιές συσκευές με πολύ λιγοστούς πόρους. Το να μπορέσει το openwrt όσο εξελίσσεται να υποστηρίζει παράλληλα καλά και αυτές τις πλατφόρμες αποτελεί πρόκληση.

Αυτές οι πλατφόρμες παραμένουν να αποτελούν το καλύτερο εργαλείο εντοπισμού πιθανών προβλημάτων, δοκιμών σταθερότητας και επιδόσεων μια και είναι πολύ εύκολο να εκδηλωθούν και να εντοπιστούν.

Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζα προβλήματα στην πλατφόρμα atheros ar231x. Αυτή τη πλατφόρμα χρησιμοποιούν και τα απλά 802.11abg bullet της ubiquity. Σε υψηλή δικτυακή κίνηση παρουσίαζαν memory leak και κόλλαγαν.

Παρατήρησα ότι η quagga/bgp κατανάλωνε σχεδόν τους μισούς πόρους της ελεύθερης μνήμης του συστήματος, κοντά στα 5Mbytes. Αποφάσισα να αντικαταστήσω την quagga/bgp με το bird και να κάνω τις ίδιες δοκιμές. Με έκπληξη είδα πως το bird καταναλώνει μόλις 1.5Mbyte RAM και το σύστημα πλέον δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα σε υψηλή δικτυακή κίνηση.

Είναι γεγονός πως η quagga έχει μεγαλώσει αφάνταστα και τελευταία δεν εξελίσσεται πλέον. Αντίθετα το bird έχει σταθερή συντήρηση και ανάπτυξη και αυτό το φέρνει μπροστά από την quagga τουλάχιστον στις περιπτώσεις που οι πόροι είναι λιγοστοί και πολύτιμοι.