Δοκιμές

Entries feed

Monday, January 25 2010

OpenWRT 12dbi panel tests

panel-tests.jpg

Μετά από τις δοκιμές που έγιναν με κεραία omni, ήθελα να δω διαφορές στις μετρήσεις με κεραία panel. Στις συγκεκριμένες δοκιμές, μπήκε στην θέση της κεραίας omni, ένα 12dbi panel. Οι μετρήσεις έγιναν αφού το λινκ είχε γίνει associated και περνούσε αρκετή κίνηση με δεδομένα.

Πάρθηκαν πάνω από δέκα (10) samples και χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος τιμής στα αποτελέσματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε σε ένα RouterBoard 133 με openwrt και πυρήνα 2.6.32. Η ζεύξη έγινε από το μπαλκόνι του κόμβου ozonet #3298 προς τον κόμβο tzortzis #8949 στον Λυκαβηττό, στο Access Point που εξυπηρετεί εδώ και καιρό σαν free-spot του AWMN. Ο εξοπλισμός εκεί είναι ένα Avila GW2348-4 της Gateworks με Senao SL-2511MP+ και 12dbi PacificWireless omni κεραία με λειτουργικό openwrt.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο driver για την senao/prism είναι διαφορετικός από τον driver για τις atheros κάρτες. Έτσι οι τιμές μπορεί να μην ανταποκρίνονται απόλυτα με τα αποτελέσματα στην πράξη.

panel-tests-plot.png

Στα παραπάνω αποτελέσματα φαίνεται η Ubiquiti XR2 να κερδίζει με αρκετή διαφορά τη γνωστή πρωταθλήτρια Senao SL-2511MP+. Είναι γεγονός ότι εκεί που υπάρχει καθαρή οπτική επαφή, όπως στην συγκεκριμένη δοκιμή, η XR2 είναι καλύτερη. Αντίθετα σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει καθαρή οπτική επαφή, η Senao SL-2511MP+ τα καταφέρνει πολύ καλύτερα.

Έγιναν και άλλες δοκιμές με μετρήσεις σε διαφορετικά pigtail και RF καλώδια χωρίς όμως να παρατηρηθούν ιδιαίτερες διακυμάνσεις και για το λόγο αυτό δεν έχει νόημα να συμπεριληφθούν σε διαγράμματα.

Παρόλα αυτά είναι καλό και σημαντικό να δοκιμάζονται καλά, τόσο τα pigtail όσο και τα RF καλώδια γιατί κάποια πιθανή αστοχία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο σε νέες ή προς επιδιόρθωση υπάρχουσες ζεύξεις.

Monday, January 4 2010

2.4GHz tests

omni-tests.jpg

Η νέα χρονιά ξεκίνησε καλά. Ο καιρός ηλιόλουστος με γαλάζιο ουρανό και ευχάριστος. Ότι χρειάζεται για τις δοκιμές που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν. Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Ξεκινάμε με δοκιμές σε wifi κάρτες. Οι δοκιμές έγιναν σε ένα RB133 με φρέσκο openwrt (linux-2.6.32) και μια omni TP-Link 12dbi.

9cards.png

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη δοκιμή, που η ζεύξη είχε γίνει με κόμβο χωρίς οπτική επαφή, από ανάκλαση, η Ubiquiti XR2 δεν τα πήγε και τόσο καλά. Ίσως να έχει να κάνει με τον open source driver και το ότι οι μετρήσεις έγιναν σε επίπεδο association και όχι σε λινκ με κίνηση (traffic). Στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις σε λινκ με κίνηση.

clos.png

sclos.png

Στα δύο παραπάνω test η Ubiquiti XR2 κερδίζει μέρος από το χαμένο έδαφος αλλά σαφώς υπολείπεται της θρυλικής Senao SL-2511MP+ !!

Ακολουθούν δοκιμές σε διαφορετικού τύπου omni κεραίες. Οι δοκιμές έγιναν με Ubiquiti Bullet-2 και Senao SL-2511MP+ σε φρέσκο openwrt (linux-2.6.32).

omni.png

Στην συνέχεια δοκιμάστηκαν διαφορετικά είδη pigtail που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι δοκιμές έγιναν σε RB133 με Senao SL-2511MP+ και φρέσκο openwrt (linux-2.6.32)

rf.png

Το party των δοκιμών έκλεισε με μετρήσεις σε διαφορετικού τύπου και μήκους RF καλώδια με την χρήση του Bullet-2.

rf.png