Κοινότητες

Entries feed

Sunday, October 7 2012

Κοινότητες

Νομίζω ότι μπερδεύουμε τις κοινότητες με τον ντόρο (communities vs hype)

Το hype, trendy κλπ. είναι κάτι που προσελκύει κόσμο και όσο γρήγορα τον προσελκύει τόσο γρήγορα τον χάνει όταν σβήνουν τα φώτα και πέφτει η αυλαία.

Πραγματικά οι άνθρωποι που με πείσμα πιστεύουν, τιμούν και διαχρονικά υπηρετούν ένα λειτούργημα όπως οι κοινοτικές δράσεις είναι ελάχιστοι και προς εξαφάνιση. Φυσικά αυτοί οι ελάχιστοι προσελκύουν πολλές φορές ικανότατες και ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες που παραμένουν στο κοινοτικό λεωφορείο όπως το αποκαλώ άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Έτσι είναι η ζωή.

Οι περισσότεροι από εμάς και βάζω και τον εαυτό μου μέσα προσδοκούμε να αποκομίσουμε από αυτή τη δράση και όχι να συνεισφέρουμε. Συγνώμη προς τους εύθικτους που δεν τα πάνε καλά με τα τσουβαλιάσματα και την αυτοκριτική, αλλά δεν βρίσκω άλλο λόγο για να εξηγήσω την απουσία μεγάλου μέρους του πληθυσμού μας από κοινωφελείς δράσεις. Επιπλέον 10 Έλληνες 11 πρόεδροι - απόψεις, είναι τόσο απλωμένες οι κοινοτικές δραστηριότητες με μικρούς πυρήνες που ο ένας αγνοεί την ύπαρξη του άλλου λόγω έλλειψης διάθεσης συνεργασίας, επικοινωνίας και μη δυνατότητας να βάλουμε το συμφέρον των πολλών πάνω από το προσωπικό μας (μέγα λάθος).

η Ιστορία, μου δίδαξε ότι τουλάχιστον τα δυο μεγάλα σωματεία που με χαρά έζησα και βίωσα από κοντά, ΕΕΧΙ 1993 με 5000 μέλη και AWMN 2004 με 3000 μέλη στις καλές τους εποχές, το Hellug δεν το παρακολούθησα ποτέ από κοντά, είχα την τύχη να γνωρίζω καλά εκείνες τις μέρες τον δημιουργό του Ευριπίδη Παπακώστα ο οποίος πέρασε σε άλλη διάσταση και εξαφανίστηκε, οπότε δεν έχω άποψη, αλλά φαντάζομαι ότι βίωσε παρόμοια προβλήματα.

Το πρόβλημα με τα σκληροπυρηνικά Δ.Σ. είναι ότι στην διαδικασία να οχυρωθούν από το: όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει, απομακρύνουν - αποξενώνουν τόσο πολύ τους κόκορες που στο τέλος το σωματείο μένει να είναι μόνο Δ.Σ. θιασάρχης ενός σωματείου που στην ουσία δεν υπάρχει μια και η συνοχή του είναι ανύπαρκτη με ευθύνη του Δ.Σ.

Μα νομίζω πως μάλλον τον ξετρύπωσα τον Ευριπίδη και μιλάει και πάλι (με προσοχή) για τα ανοιχτά και τα ελεύθερα !!

λίγη Ιστορία:

Η ΕΕΧΙ ξεκίνησε το 1994 με το να προσφέρει dialup Internet πρόσβαση στα μέλη της, βασισμένη σε τεχνολογία Linux. Δουλεύαμε τότε με digiboard async serial κάρτες που έφερνε ο Πουλιάδης πάνω σε PC linux servers.

Οι φίλοι του Linux στην Ελλάδα που λίγο αργότερα εμφανίζονται στο προσκήνιο αντί να φτιάξουν κάτι δίπλα - μέσα στην ΕΕΧΙ ώστε ο ένας να στηρίζει - βοηθάει τον άλλο, επιλέγουν να είναι ανεξάρτητοι.

Κάτι αντίστοιχο έγινε (φαντάζομαι) με όλες τις Linux κοινότητες που εμφανίστηκαν σιγά σιγά στην Ελλάδα. Και σαν να μην έφτανε αυτό αρχίσαμε να το σπάμε ακόμη περισσότερο με μικρότερους πυρήνες διανομής Linux. Το διαίρει και βασίλευε σε όλο του το μεγαλείο !!

Μετά δίπλα στο ελεύθερο λογισμικό ήρθε το ελεύθερο και ανοιχτό δίκτυο. Τι το πιο συναρπαστικό, το ανοιχτό λογισμικό να βρει εφαρμογή στην υλοποίηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού δικτύου.

Και σε αυτή την περίπτωση ξεκινάει το εγχείρημα του AWMN μόνο του και όχι με κάποιες συνεργασίες. Θυμάμαι βέβαια κάποιες προσεγγίσεις από ιδρυτικά μέλη του AWMN που νομίζω είχαν σχέση και με τους ραδιοερασιτέχνες προς την ΕΕΧΙ, αλλά δεν περπάτησαν ποτέ κάποιες συνεργασίες.

Ποτέ δεν κατάλαβα το πνεύμα των Hellu-γκάδων, πολύ μπλα μπλα και μηδέν αποτέλεσμα με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες αξιόλογες δράσεις σε σχολεία και μικρές κοινότητες βλέπε την δημιουργία linux servers σε σχολεία skolelinux κλπ. Που είναι οι Hellu-γκάδες στο AWMN ? κάποιοι ισχυρίζονται πως είναι τόσο σεμνοί και ταπεινοί που κρύβονται, εγώ θα έλεγα πως είναι τόσο σεμνοί που στην ουσία είναι ανύπαρκτοι !!

Ποτέ δεν κατάλαβα επίσης γιατί το hellug δεν πλησίασε - αγκάλιασε το AWMN, να του προσφέρει τεχνογνωσία γύρω από το Linux. Η αλήθεια είναι πως το hellug δεν μπορούσε. Η τεχνογνωσία του στο linux ήταν ελάχιστη σχεδόν ανύπαρκτη με εξαίρεση κάποιων λίγων που με τον καιρό μας τέλειωσαν.

Δυστυχώς η έλλειψη διάθεσης για μάθηση από κάποιους πειρατές - warez-άδες περσόνες του AWMN δεν του επέτρεψε ποτέ να στραφεί και ευαισθητοποιηθεί ζεστά και μαζικά προς το ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό. Μόνο τώρα που έπεσαν κάποιες επιδοτήσεις ξαφνικά οι σκληροπυρηνικοί ταγμένοι πολέμιοι του ελεύθερου λογισμικού, σημαιοφόροι του MikroTik που παράφορα παραβιάζει εδώ και χρόνια την άδεια GPL, ξαφνικά θυμήθηκαν το open source και έσπευσαν να φορέσουν τα σχετικά μπλουζάκια και κονκάρδες του open & free.

εμείς λοιπόν οι λίγοι του linux/AWMN όταν χάσαμε την έδρα του AWMN καταφύγαμε στην έδρα του hellug στην Καλλιθέα όπου μας καλοδέχτηκε. Όμως το ενδιαφέρον για το openwrt και το awmn ήταν ανύπαρκτο. Ίσως γιατί το να φοράμε ένα μπλουζάκι με κάποιο χρώμα είναι πιο σημαντικό από την ιδέα και το όραμα.

έτσι ξεκινά μια πρωτοβουλία από ένα άνθρωπο και το openwrt.gr παίρνει σάρκα και οστά έστω virtually.

μετά την απώλεια της έδρας του hellug και την σταδιακή του κατάρρευση γεννιέται το hackerspace.gr από μια ομάδα λίγων και εκλεκτών που τραβούν όλο το κουπί !!

μια προσπάθεια να ενώσει και αγκαλιάσει όλους αυτούς τους μικρούς σκορπισμένους πυρήνες των ελεύθερων και ανοικτών στον τόπο μας.

εκεί μέσα σε πολλές άλλες δραστηριότητες, βρίσκει μια φιλόξενη στέγη και το openwrt.gr

Τελικά, στα ανοιχτά και ελεύθερα δεν μπορούμε να απαιτούμε παρά μόνο να ευγνωμονούμε και απολαμβάνουμε για το ότι προσφέρεται ελεύθερα όπως το νερό και το οξυγόνο σε αυτό το πλανήτη. Αυτό που μπορούμε επιπλέον να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε με κάποιο τρόπο αυτή τη δράση και να τη περάσουμε στους επόμενους με παραδειγματισμό όμως, όχι πρέπει, παράπονα και γκρίνια.

Δεν νομίζω ότι πρέπει να αναχωνόμαστε ή ανησυχούμε για την πορεία αυτής της κουλτούρας. Θεωρώ ότι θα προχωρήσει από μόνη της μπροστά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Είναι μονόδρομος, όπως τώρα πια που μου φαίνεται τόσο αστείο που είχαμε ιδρύσει σύλλογο για το Internet στην Ελλάδα προκειμένου να το προωθήσουμε, λες και δεν θα πήγαινε από μόνο του, όπως και ήρθε, να μπει στις ζωές όλων μας και να θεωρούσαμε πως Internet = Facebook, TV, streaming, gaming, skype, voip και http. Στην ουσία είναι άνθρωποι και επικοινωνία.

Τα λέει μια χαρά ο evris για την τέχνη του ψαρέματος αλλά ποιος τα ακούει. Η δίψα μας για γνώση διαστρεβλώθηκε από την αβασάνιστη και αμέριστη κατανάλωση (προτηγανισμένες πατάτες - black box).

Tuesday, April 5 2011

HackerSpace στην Αθήνα

Η δημιουργία ενός hackerspace χώρου χτυπάει τον τελευταίο καιρό την πόρτα της Αθήνας. Παλιοί και νέοι του χώρου, από Openwrt.gr, AWMN, Hellug, EEXI κλπ. με ενδιαφέρον και περιέργεια οργανώνονται (ξανά) με σκοπό να υλοποιήσουν αυτό το εγχείρημα.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι ο χώρος αυτός θα παραμένει ανοικτός για όλους όσους ενδιαφέρονται να τον επισκεφτούν και θα αποτελεί ένα σημείο κοινής συνεύρεσης ανήσυχων πνευμάτων !!

Μερικές φωτογραφίες από την πρώτη συγκέντρωση τελικής ευθείας την Κυριακή που μας πέρασε εδώ.

Wednesday, June 30 2010

Νια ΤΑ

Μήπως περιμένουμε πολλά από τους νεότερους προκαλώντας τους σημαντική δυσφορία, βάρος και πονοκέφαλο; Κάνοντας μια αυτοκριτική στο προηγούμενο δημοσίευμα πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είναι απαραίτητο οι παλαιότεροι κόμβοι δικτύου στο AWMN να ήταν/είναι ποιοτικά καλύτεροι από τους νέους που εμφανίζονται στο προσκήνιο.

Ίσως οι παλαιότεροι κόμβοι που παραμένουν μέχρι σήμερα σε λειτουργία να έχουν ένα αυξημένο αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης απέναντι στο δίκτυο, και αυτό να μην είναι τόσο ξεκάθαρο στους νέους (λιγοστούς τονίζω) κόμβους που εμφανίζονται, αλλά δεν είναι κανόνας ότι οι παλαιότεροι κόμβοι ήταν απαραίτητα καλύτεροι.

Η αναφορά μου ήταν περισσότερο στην όρεξη και διάθεση παρά στο αποτέλεσμα. Αν και εφόσον βρεθούν νέοι με αντίστοιχη όρεξη και διάθεση πιστεύω πως θα συναγωνιστούν επάξια και πιθανά ξεπεράσουν την ποιότητα των προηγούμενων.

Το διαχρονικό ερώτημα παραμένει στο κατά πόσο θα βρεθεί αυτό το νέο δυναμικό προκειμένου να συνεχιστεί το εγχείρημα και ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη.