OpenWrt

openwrt-gr.png Το openwrt τον τελευταίο καιρό μου θυμίζει έντονα τις ημέρες του 1993 που μια μικρή ομάδα ανήσυχων χρηστών του dialup στον Δημόκριτο και όχι μόνο, αποφάσισε να υλοποιήσει τον σύλλογο των φίλων του Internet στην Ελλάδα, αργότερα γνωστό ως Ένωση Ελλήνων Χρηστών Internet. Κανείς τότε δεν ήξερε τι ήταν το Internet. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που μας ρωτούσε ο κόσμος εκείνες τις μέρες στον χώρο που πρωτοστεγάστηκε η ΕΕΧΙ: από τι κάνετε απεξάρτηση. Εδώ που τα λέμε το Internet θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως ναρκωτικό μια και δημιουργεί τεράστια έξη και εξάρτηση !!

Έτσι και με το openwrt. Όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο επίκαιρο και μπαίνει συνεχώς στο επίκεντρο της δημοσιότητας και προσοχής. Συνεχώς τραβά και αφομοιώνει μεγάλες μάζες από power users που δυνητικά εξελίσσονται σε μικρούς η λιγότερο μικρούς developers και contributors κάνοντάς το συνεχώς όλο και πιο ισχυρό και πλούσιο. Ακόμη και οι πιο φανατικοί πολέμιοι του openwrt αρχίζουν σιγά σιγά να αναθεωρούν και να βλέπουν πλέον ότι η εξέλιξη και επικράτησή του είναι μονόδρομος.

Πέρα από το που θα βρεθεί αυτό το όχημα στα επόμενα χρόνια, όπως και με εκείνες τις πρώτες μέρες του συλλόγου των φίλων του Internet στην Ελλάδα, αυτές οι αρχικές μέρες ανάπτυξης αυτού του εξαιρετικού ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού αποτελούν μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία. Το επίπεδο και δυναμικό της κοινότητας που το αποτελεί, στηρίζει και αναπτύσσει είναι κάτι το σπάνιο και ξεχωριστό.

Αυτό που διαχωρίζει όμως το openwrt από όλα τα υπόλοιπα αντίστοιχα λογισμικά του χώρου είναι ότι πρόκειται για ένα λογισμικό από χρήστες προς τους χρήστες. Δεν απευθύνεται δηλαδή και δεν το ενδιαφέρει πρωταρχικά ο απλός, αδιάφορος χρήστης αφού δεν είναι εταιρία ούτε εμπορικό προϊόν για να παρέχει τέτοια προσέγγιση. Αντίθετα βασίζεται σε best effort, και αυτό όπως και στην περίπτωση του Internet, βλέπουμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα από μεγάλα εμπορικά πακέτα, μοντέλα και εγχειρήματα στο χώρο αυτό. Αυτό που πραγματικά αξίζει και σε κατακτά αμέσως είναι το γεγονός του πόσο πραγματικά ανοικτό είναι. Με βάση την αξία αλλά και διάθεση του κάθε power user ή developer, οι πόρτες για να μπει κανείς στην ομάδα ανάπτυξης είναι πάντα ανοικτές. Σε αντίθεση με άλλα ανοικτά και ελεύθερα εγχειρήματα, το openwrt έχει καταφέρει να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του προς όλους χωρίς να κρατούν τα ινία ανάπτυξης μια κλειστή ομάδα ανθρώπων.