Τα δαιμονάκια του Unix

Το Unix είναι γνωστό για τους δαίμονες του !! Μια και δεν έχω την διάθεση και το χρόνο να είμαι 24x7 πλέον πάνω από όλους τους openwrt routers που έχω σκορπίσει σε διάφορα σημεία στο awmn, και το δίκτυο έχει περάσει εδώ και καιρό και αυτό στον αυτόματο πιλότο, καιρός να αναλάβουν λίγο δουλειά οι γνωστοί δαίμονες του Unix.

Στον κόμβο dait εκεί ψηλά στον Υμηττό παρουσιάζονται διάφορα φαινόμενα κατά καιρούς, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και τα ποσοστά ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καλή και σταθερή λειτουργία των εκεί openwrt router ( 3 alix και 2 RouterStation pro).

Χθες κάθισα και ξεσκόνισα τις γνώσεις μου γύρω από το shell scripting και πλέον στα openwrt κουτιά τρέχουν οι παρακάτω δαίμονες:

  • watchdog
  • watchquagga
  • watchmem
  • watchping

Το πρώτο δαιμονάκι είναι του συστήματος και κάνει αυτόματη επανεκκίνηση όταν το σύστημα δεν ανταποκρίνεται. Δεν μπαίνει σχεδόν ποτέ σε λειτουργία αφού το openwrt σαν Unix που είναι δεν πεθαίνει τελείως ποτέ !! Το δεύτερο είναι της quagga που παρακολουθεί τους δαίμονες zebra & bgpd. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας τους επαναφέρει αυτόματα.

Το watchmem παρακολουθεί το ποσοστό ελεύθερων πόρων μνήμης και όταν αυτό μειωθεί στο 5% επανεκκινέι αυτόματα το σύστημα. Το watchping παρακολουθεί την κατάσταση των τοπικών συνδέσεων (LAN) οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια. Σε περίπτωση αστοχίας κάνουν reset τις ethernet πόρτες.

Το επόμενο βήμα είναι ένα πλήρες NMS, έχω καταλήξει στο collectd το οποίο υποστηρίζεται άριστα από το openwrt, αλλά το αφήνω για αργότερα να έχουμε να κάνουμε κάτι στα γεράματα.

Καλή χρονιά, το awmn θα δει καλύτερες μέρες αρκεί να το ανακαλύψουν οι αξιόλογοι !!

Comments

1. On Thursday, December 30 2010, 12:09 by nikpangr

Αλέξανδρε καλη χρονιά....keep walking the road is too long.........

2. On Wednesday, January 5 2011, 18:45 by x-ray2

Καλή χρονιά!!! Ωραίοι οι δαίμονες!