Wireless Freedom

Που σημαίνει: Ασύρματη Ελευθερία !! Ευτυχισμένο το 2011.

Σε προηγούμενο άρθρο είχα αναφερθεί ότι το μέλλον του AWMN βρίσκεται στο να "σπάσει" σε μικρότερες και πιο συγκροτημένες ομάδες, προκειμένου να σταματήσει να είναι τόσο απρόσωπο, απόμακρο και κρύο.

Κοιτώντας το μοντέλο του ανοιχτού κώδικα και την Ιστορία του μπορούμε να δούμε ότι όλα τα λαμπρά εγχειρήματα έχουν να κάνουν με λίγους, ελάχιστους εκλεκτούς σταυροφόρους που με ευλάβεια και συνέπεια αφιερώνονται στο "λειτούργημα" της περιπέτειας, έργου και προσφοράς.

Μερικά παραδείγματα: Slackware, Slax, Gentoo, GNU/tools: (gcc, binutils), uClibc, busybox και πολλά, πολλά άλλα. Συνήθως το πείσμα και η φροντίδα μιας προσωπικότητας και η συγκέντρωση μερικών πιστών γύρω από αυτήν και το κάθε εγχείρημα δίνουν πνοή και ζωή σε κάθε τέτοιο έργο προσφοράς.

Δεν έχω κάποιο πρόβλημα, ούτε είμαι ενάντιος στο μοντέλο αγοράς προστιθέμενης αξίας Αντίθετα αυτό το μοντέλο πάει χέρι χέρι με την λογική και ιδεολογία του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού. Όλα τα σχετικά θέματα με την πληροφορική θα πρέπει στο μεγαλύτερο ποσοστό να είναι ανοιχτά και ελεύθερα και η αγορά να λειτουργεί γύρω από το open source με την λογική της προστιθέμενης αξίας.

Για να γυρίσουμε πίσω στα του AWMN, και να ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας, το OZOnet θα συνεχίσει την ύπαρξή και λειτουργία του για αρκετό καιρό ακόμη. Έχοντας μια δική του αυτόνομη ραχοκοκαλιά βασισμένη σε ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό, δίνει ένα παράδειγμα ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να υπάρχει η διάθεση και το όραμα --> ματιά στο μέλλον. Θα συνεχίσει να λειτουργεί, να στηρίζει και να συμπληρώνει το AWMN όσο πιο κοντά στο πλαίσιο των αρχικών εμπνευστών του, δηλαδή στο ότι ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να έχει δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε ένα ανοιχτό δίκτυο.

Καλές οι εμπορικές δράσεις στην ζωή μας, αλλά οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό και σε ανάπτυξη το ερασιτεχνικό πνεύμα. Ο πραγματικός πλούτος δεν βρίσκεται στο εμπορικό μοντέλο, είτε αυτό έχει να κάνει με μουσική, τέχνη, γράμματα είτε με τεχνικά ή τεχνολογικά θέματα.

Τα όμορφα έχουν να κάνουν με την προσφορά, τα ελεύθερα και ανοιχτά. Εδώ θα είμαστε, πείσμα υπάρχει άφθονο !!