Μετά από είκοσι χρόνια πάλι εδώ

marx5r.jpg uncle_sam.jpg Απολαμβάνοντας τόσα χρόνια τις υποδομές τόσο της τράπεζας πληροφοριών του τεχνικού επιμελητηρίου όσο και του ερευνητικού ιδρύματος Δημόκριτος είχα χάσει επεισόδια με την γλαφυρή πραγματικότητα που επικρατεί στον κόσμο του Internet στην Ελλάδα του σήμερα.

Είχα ξεχάσει τα πραγματικά αίτια που με ώθησαν στην δημιουργία των φίλων του Internet στην Ελλάδα (EEXI) το 1993 με στόχο την προστασία και εγρήγορση του τελικού χρήστη και αργότερα στην υλοποίηση ενός ελεύθερου και ανοιχτού ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου (OZOnet) σε επίπεδο proof of concept μέσα στο AWMN.

Το διαχρονικό ερώτημα παραμένει: γιατί σε θέσεις κλειδιά, συναντούμε πάντα ανθρώπους και στοιχεία που δεν αρμόζουν σε αυτές τις θέσεις. Ανθρώπους χωρίς όραμα, ικανότητες, αξίες κλπ.

Με το παρακάτω που φυσικά δεν πίστευα στα μάτια μου ότι μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες παίζεται το ίδιο έργο και χειρότερα, θυμήθηκα τις ατέλειωτες διαμάχες που είχαμε στην HOL το 1997 όταν την περιέλαβε ο Φέσας/Quest (όνομα και πράγμα) και άρχισε να αντικαθιστά όλους τους ικανούς μηχανικούς με γραβατάκιδες, χαμογελαστούς και ανίδεους πωλητές από την τότε Qphone.


Aξιότιμε κ. ISP

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.

Σχετικά με την υπηρεσία reverse PTR record στο πακέτο adsl static IP αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους που δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της αίτησής μου. Η έννοια της στατικής IP έχει να κάνει με ένα IP που δεν αλλάζει και για λόγους ασφάλειας της ταυτοποίησης των υπηρεσιών που τρέχει - παρέχει (SMTP - mail για παράδειγμα) χρειάζεται το A record (όνομα σε IP) να έχει αντίστοιχα και ένα reverse PTR record (IP σε όνομα) που επαληθεύουν την εγκυρότητα και ασφάλεια της υπηρεσίας.

Ο μόνος λόγος επιφύλαξης που μπορώ να σκεφτώ είναι το διαχειριστικό κόστος το οποίο όμως σε περιπτώσεις υπηρεσίας για επιχειρήσεις όπως είναι το xyz@work είναι κάτι που γίνεται στην αρχή μια μόνο φορά. Να σας θυμίσω ότι τα IPs ανήκουν στον τελικό πελάτη που αγοράζει την υπηρεσία, στην συγκεκριμένη περίπτωση υπηρεσία adsl static IP και όχι στην διαχειριστική αρχή RIPE, ISPs κλπ.

Τέλος αν η λογική είναι η προστασία κάποιου market share να σας πληροφορήσω ότι πλέον υπάρχουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πακέτα Virtual Private Servers και VPN services στο εξωτερικό που προσφέρουν όλα τα αναγκαία σε παρόμοιες τελικές τιμές με αυτή ενός πακέτου adsl static IP στην χώρα μας. Στις μέρες που διανύουμε, οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και όχι επιβάρυνση με πολιτικές που μας γυρίζουν αρκετά χρόνια πίσω και μας καθιστούν τελικά μη ανταγωνιστικούς με τη διεθνή αγορά.

Όλα τα παραπάνω καλοπροαίρετα και ενημερωτικά.

φιλικά,

 -- Αλέξανδρος Κ. Κουλουμπής