Τα σωστά λινκ

Κάθε φορά που κάποιοι φίλοι και γνωστοί θυμούνται ότι υπάρχει το δίκτυο AWMN, ότι είναι συνδεδεμένοι σε αυτό με κάποιο τρόπο, ότι υπάρχει και σχετικό φόρουμ με θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και εξέλιξή του, αποφασίζουν, μετά από καιρό, να μεταφέρουν λίγη από την σοφία τους σε αυτό και να συνεισφέρουν έτσι στην γνώση και συμμόρφωση θα πρόσθετα εγώ …

Διατυπώθηκε λοιπόν πρόσφατα από τον αγαπητό κατά τ’ άλλα bedrock ότι καλό θα ήταν οι κόμβοι κορμού να μην διαθέτουν πάνω από 3 backbone λινκ και αυτά να μην ξεπερνούν τα 800 μέτρα σε απόσταση. Αυτό δηλαδή που εδώ και καιρό έχει διατυπωθεί παλαιότερα από αξιόλογα μέλη της κοινότητας όπως η koki, ο acinonyx και άλλους.

Το πρόβλημα με αυτή τη συλλογιστική είναι ότι δεν περιλαμβάνει στην εξίσωση τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο δίκτυο. Για την ακρίβεια δεν λογαριάζει καθόλου το πραγματικό δυναμικό που διαθέτει το δίκτυο. Με πολύ απλά λόγια: Βάση αυτής της συλλογιστικής, αν την υιοθετούσαμε, για να καλύψουμε σωστά και ικανοποιητικά όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστο 2 πιάτα σε μέγιστη απόσταση 800 μέτρων. Ας κάνει κάποιος τα μαθηματικά, πόσους κόμβους θα χρειαζόμασταν για να καλύψουμε αποστάσεις, από Πειραιά μέχρι Πόρτο Ράφτη, Ωρωπό, Χαλκίδα, Κηφισιά, Βάρκιζα κλπ.

Επιπλέον αυτό που απουσιάζει παντελώς από αυτή την σωστή κατά τ’ άλλα συλλογιστική είναι το γεγονός ότι οι ικανοί και συνεπείς κομβούχοι στο δίκτυο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένοι λίγοι και εκλεκτοί σταυροφόροι, που σκαρφαλώνουν σε βουνά, βγάζουν ασταμάτητα εναλλακτικές, καλές και χρήσιμες διαδρομές, που αντέχουν στο χρόνο και γίνονται όλο και καλύτεροι σε αυτό που κάνουν μέρα με τη μέρα, ένα μεγάλο μέρος του δικτύου απλά δεν θα υπήρχε.

Το έχω πει πολλές φορές και θα το πω για μια ακόμη. ΔΕΝ υπάρχουν κοντινά και μακρινά λινκ. Υπάρχουν καλά και κακά λινκ. Τόσο απλά. Τα κακά λινκ έχουν να κάνουν με την ποιότητα αυτών που τα υλοποιούν. Το πρόβλημα βρίσκεται σην αδιαφορία, βιασύνη, προχειρότητα και βαριεστημάρα να υλοποιήσουν σωστά και χρήσιμα λινκ που θα δουλεύουν καλά και διαχρονικά χωρίς να επηρεάζουν η να κάνουν ζημιά στο κοινό φάσμα ή στην δρομολόγηση.

Η ποιότητα των κόμβων διαφέρει. Για την ακρίβεια διαφέρει η νοοτροπία αλλά και τα κίνητρα όσων εντάσσονται στην κοινότητα του AWMN. Προσωπικά ανήκω στην κατηγορία αυτών που γοητεύονται με τα της ανάπτυξης του δικτύου αλλά και της ανοιχτής και ελεύθερης τεχνολογίας γύρω από αυτό. Οι περισσότεροι όμως δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το δίκτυο, το βλέπουν απλά και μόνο σαν ένα αναλώσιμο μέσον προκειμένου να “εξυπηρετηθούν” γρήγορα και φθηνά. Βάζουν μια σακούλα στο feeder για να μην πάρει νερά, ανεβάζουν στην ταράτσα ένα ταρατσοPC και όσο αντέξει, τοποθετούν panel με κάκιστης ποιότητας καλώδιο, που δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη στόχευση, ισχύ στο default και σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν τα torrents, τα voip, τα vpn, τους proxy και ότι άλλο αγαθό προσφέρει το δίκτυο.

Με αυτή την ποιότητα όμως δυναμικού και νοοτροπίας όχι μόνο την παραπάνω εξίσωση δεν θα μπορέσουμε ποτέ να υλοποιήσουμε, οι ίδιες οι μέρες του δικτύου είναι μετρημένες. Γιατί στην τελική και οι σταυροφόροι (αφελείς κατά τους πολλούς, για να μην πω την λέξη με το Μ) έχουν ένα κύκλο ζωής.