Big Bang

big-bang-s.png Όλα τα πράγματα έρχονται και παρέχονται. Αυτό είναι η λεγόμενη ανανέωση και εξέλιξη. Αν δεν υπήρχε αυτό θα ήμασταν εγκλωβισμένοι μέσα στην στασιμότητα. Λευκοί νάνοι, κόκκινοι γίγαντες και τα συναφή.

Έτσι και με το δίκτυο του AWMN. Έλαμψε και παραμεγάλωσε. Έγινε απρόσωπο, προϊόν εκμετάλλευσης, ανάλωσης και αντιπαραθέσεων … έχασε αρκετούς θερμούς εραστές, υποστηρικτές, οραματιστές και κέρδισε άφθονους μνηστήρες. Δεν είναι κακό αυτό, έτσι είναι όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή. Αυτές οι καταστάσεις γεννούν συνήθως άλλες, ή αν δεν μπορέσουν να γεννήσουν άλλες, νέες, ανανεωμένες, καλύτερες απλά πεθαίνουν.

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας στο χώρο των ελεύθερων ασύρματων δικτύων είναι απόρροια του παραπάνω κανόνα. Και στο χώρο του ανοιχτού λογισμικού έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα, όπως το BSD που γέννησε τα: OpenBSD, NetBSD και FreeBSD αλλά και του OpenWRT που εκτός από το πρώτο του παιδάκι, το FreeWRT έχει αποκτήσει μια μεγάλη γκάμα από μικρότερα παιδάκια εδώ και εκεί … είναι ιδιαίτερα καρπερό πρέπει να ομολογήσουμε !!

Με πολύ ενδιαφέρον λοιπόν αναμένουμε τα παιδάκια και την μετεξέλιξη του AWMN. Έχει μεγαλώσει πολύ αυτό το δίκτυο και ο μόνος τρόπος επιβίωσης και εξυγίανσης του είναι η δημιουργία μικρότερων κοινοτήτων πιο συγκροτημένων και στενά δεμένων μεταξύ τους που θα μπορούν να παράγουν έργο γιατί αυτή τη στιγμή το AWMN βρίσκεται σε ένα τέλμα, έχοντας χάσει την έδρα που λειτουργούσε ως σημείο συναντήσεων των μελών του (μελών του δικτύου, όχι μόνο του συλλόγου), με ένα σωματείο που να μη μπορεί πλέον καν να συγκεντρώσει απαρτία στις ελάχιστες αν όχι ανύπαρκτες συνελεύσεις του συλλόγου.