Subcategories

Monday, September 21 2015

AWMN BGP RFC

προσπαθώ να φτιάξω μια whois υπηρεσία για τα δίκτυα που κυκλοφορούν στο BGP του AWMN

αυτό που αμέσως φαίνεται στο BGP είναι ότι δίκτυα =</24 είναι ζωντανά και προσβάσιμα σε αντίθεση με τα >/24 από τις πύλες/gateways που είναι τεράστια αχανή και πιθανά το μεγαλύτερο ποσοστό τους εκτός λειτουργίας. Το γεγονός αυτό ακυρώνει την λειτουργία του BGP το οποίο δίνει ζωντανή πληροφορία μετατρέποντας το routing table σε ένα τεράστιο static routing.

Νομίζω ότι οι πύλες/gateways θα πρέπει να μεταφέρουν /24 δίκτυα τα οποία είναι ζωντανά και όχι τεράστια static δίκτυα. Από τεχνικής πλευράς για εργαλεία όπως αυτό που δουλεύω αλλά και από θέμα ασφάλειας αλλά και καλής λειτουργίας του δικτύου αυτό είναι το βέλτιστο.

Η εμπειρία 11 ετών με το AWMN έχει δείξει ότι είμαστε πολύ μακρυά από το να ενεργοποιηθεί όλο το A class 10.0.0.0/255.0.0.0 προκειμένου να έχουμε συμφόρηση στους πόρους των router μας από μεγάλο routing table. Από την άλλη έχουμε όλοι δικαίωμα να απαιτούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι και ποια δίκτυα περνούν από τους router μας.

μεταφέρω εδώ την πρόταση υλοποίησης φίλτρων για >/24 δίκτυα με τις πύλες/gateways να στέλνουν μόνο /24 C class δίκτυα στο BGP. Έτσι θα ξέρουμε πόσα ακριβώς δίκτυα και από που κυκλοφορούν στο AWMN BGP.

Είναι θέμα ασφάλειας και καλής διάφανης λειτουργίας του δικτύου μας.

Monday, June 16 2014

καφές ή AWMN

(από δημοσίευση σε λίστα κομβούχων του AWMN)

πιθανά σε αυτή τη λίστα να καταφέραμε να γράψαμε 80+ άτομα

ξέρω κάποιους προσωπικά, άλλους από τα γραφόμενά τους, άλλους δεν τους ξέρω καθόλου, βρίσκονται χαμένοι στο underground κρυμμένοι πίσω από κάποιο παρατσούκλι ανωνυμίας και ασφάλειας. ο gfan νομίζω έχει κάνει μια προσπάθεια με προσωπικό κόστος μόχθο να γνωρίσει από κοντά όσους περισσότερους είναι δυνατόν.

μέσα από αυτή τη λίστα όμως δεν άκουσα από 80+, γιατί; τι περιμένουν οι σιωπηλοί εγγεγραμμένοι; άποψη δεν έχουν; αν δεν τους ενδιαφέρει γιατί δεν αποσύρονται ώστε να γίνει μια σωστή καταμέτρηση πέρα από το πόσοι αποτελούν το δίκτυο, πόσοι πραγματικά ενδιαφέρονται και προτίθενται να κάνουν κάτι για αυτό;

το σωστό θα ήταν όσοι αποτελούν το δίκτυο να γνωρίζονται μεταξύ τους και να μπορούν να έχουν μια βασική επικοινωνία για θέματα που το απασχολούν.

το πρόβλημά μου όμως δεν είναι με όσους κάνουν "εξυπνάδες" στις πλάτες ενός κοινωνικού εγχειρήματος όπως αυτό του AWMN αλλά όλους τους υπόλοιπους που αδιαφορούν απουσιάζουν δεν τοποθετούνται απέναντι σε αυτές τις "εξυπνάδες".

στην απουσία αδιαφορία ωχαδερφισμό ανάγω όλα τα κακώς κείμενα που λιμνάζουν απλώνονται και δυσοσμούν γύρω μας.

τα προβλήματα δεν λύνονται από μόνα τους, με αδιαφορία ή με το να τους γυρνάμε την πλάτη. ούτε φυσικά η νοοτροπία πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι οδηγεί σε κάτι καλύτερο. Αντίθετα με αυτές τις λογικές, τα κακώς κείμενα συσσωρεύονται πολλαπλασιάζονται και όταν σκάσουν θα είναι αργά και πιθανά μη αναστρέψιμα. Εξυγίανση χρειάζεται, σκούπα και φαράσι δηλαδή για να νοικοκυρέψουμε λίγο την ασχήμια και ρημαδιό της αδιαφορίας απάθειας.

καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε μάθει να δουλεύουμε συλλογικά. τις διαδικασίες, τον τρόπο, όπως το μωρό που μπουσουλάει στα τέσσερα και δεν έχει σηκωθεί ακόμη στα δυο πόδια. θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς μιας συλλογικής δράσης βλέπε δίκτυο AWMN αλλά δεν ξέρουμε τις διαδικασίες, πως δηλαδή να φροντίσουμε στηρίξουμε προστατέψουμε και αναπτύξουμε αυτό το αγαθό, δουλεύοντας συλλογικά, με οργάνωση και εμπιστοσύνη.

η απουσία αδιαφορία κλπ. δεν είναι μαγκιά ή λύση, είναι σαν να πηγαίνουμε στην καφετέρια ή να βουλιάζουμε στον καναπέ της παθητικής αποστασιοποιημένης παρακολούθησης της φθίνουσας πορείας του κάθε τι γύρω μας.

είναι φυσικό οι 10 ευαισθητοποιημένοι κάποια στιγμή να τελειώσουν αναλωθούν ειδικά αν δεν υπάρχει στήριξη ανανέωση από τους υπόλοιπους 70.

και μια που είπα 70, το '70 ο Πουλικάκος και η παρέα του έκανε την λιτανεία του κωλοδάχτυλου, με εικόνισμα, κεριά κλπ. που κατέληξε έξω από τη βουλή συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων που χωρίς να έχουν πλήρη αντίληψη του γίγνεσθαι θεώρησαν ότι όφειλαν να συνοδέψουν το εγχείρημα με την δέουσα προσοχή σεβασμό.

αν τελικά ο ασθενής AWMN απέθανε και απλά συνεχίζει να κυλά το BGP σε όσες κεραίες δεν τις έχει πάρει ο αέρας, η σκουριά κλπ. μια λιτανεία για το γαμώτο της όλης υπόθεσης, για όλες αυτές τις ταρατσάδες, τα κρεμάσματα στο κενό, στο λιοπύρι, στη βροχή και κάποιες φορές στο χιονιά !!

Sunday, April 13 2014

δεν γεμίζουμε ταξί

σε εποχές κρίσης ο κόσμος αποχτά ευαισθησίες έλεγα στην αγαπημένη μου γλυκατζού που φτιάχνει την καλύτερη σοκολατόπιτα στο Θησείο, κάθε φορά που χρειάζομαι μια καλή δόση σοκολάτας, βασιζόμενος στην ρήση: ουδέν κακόν αμιγές καλού

μπαα μου απαντούσε, γλυκά όπως τα γλυκά της, οι αβασάνιστοι άνθρωποι θα παραμένουν έτσι ότι και να συμβαίνει, και έτρεμα στην ιδέα του να έχει δίκιο.

σε προηγούμενη επικοινωνία στο συγκεκριμένο γκτουπ μίλησα για αδιαφορία και απάθεια έχοντας ελπίδα στην πιθανότητα να διορθωθούν

σήμερα θα αναφερθώ στην απογοήτευση και έλλειψη διάθεσης

καταλαβαίνω ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα λίγο θα νοιάξει πολλούς από όσους πληρώνουν το ρεύμα για να δουλεύει το δίκτυο, να τραβήξουν τις πρίζες των δρομολογητών τους (ο υποφαινόμενος δεν αποτελεί εξαίρεση)

με την στάση που κρατήσαμε μέχρι τώρα, δημιουργήσαμε ένα Δ.Σ. ντροπής το οποίο σήμερα έχει το θράσος να καταστρατηγεί προκλητικά το καταστατικό, αποφάσεις της Γ.Σ., να αγνοεί την Π.Δ.Ε. και να σέρνει το σωματείο σε δικαστήρια. Οι πράξεις και τα έργα του συγκεκριμένου Δ.Σ. αποκαλύπτουν την "αγάπη" "ευαισθησία" "πίστη" και "αφοσίωση" στο όραμα και ιδέα που υποτίθεται ότι υπηρετεί.

Με την σειρά αυτή, το ίδιο Δ.Σ. της ντροπής ξεσκεπάζει την ελαφρότητα του όλου εγχειρήματος AWMN αλλά και τα αρπαχτικά που μαζεύτηκαν γύρω από αυτό προκειμένου να το λεηλατήσουν.

Πιθανά από τους πιο ενθουσιώδεις του αθλήματος (ο υποφαινόμενος) δεν αισθάνομαι πλέον όρεξη να τρέχω σε ταράτσες ή συναντήσεις έχοντας απογοητευτεί απόλυτα από την πλειονότητα των "σιωπηλών" κομβούχων για να μην προβώ σε πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; 1). γιατί είναι καλό να γνωρίζουμε αντιλαμβανόμαστε που πραγματικά πατάμε βρισκόμαστε. 2). για την ιστορική αναφορά.

Αυτό που βλέπω είναι, ότι πριν καταρρεύσει απόλυτα το σχήμα της συλλογικότητας του δικτύου AWMN κατάφερε να αποτάξει ένα Δ.Σ. βασιζόμενο σε κάποιους αυλικούς που πραγματικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έπεφτε τόσο χαμηλά.

τα εύσημα για αυτό το Δ.Σ. φυσικά στην βάση, σε όλους εμάς που με την στάση μας θρέψαμε αυτή τη κατάσταση.

πολύ σύντομα θα δούμε κατά πόσο το σενάριο ανθρώπων όπως ο Βασίλης (acinonyx) τελικά δουλεύει, δηλαδή αν το δίκτυο μπορεί να υπάρξει χωρίς σωματείο.

Η ταπεινή μου άποψη είναι πως 1000 φορές κανένα σωματείο από ένα αρρωστημένο διαστρεβλωμένο που να μην εκφράζει και αφουγκράζεται τον κόσμο που απαρτίζει το AWMN.

κλείνω με την καυστική ρήση: μας κυβερνούν αυτοί που μας αξίζουν

Ευτυχείτε και καλό Πάσχα

Υ.Γ. Πάντως αύριο θα κατέβω στην συνάντηση των νοτίων προαστίων κρατώντας όμως ιδιαίτερα μικρά καλάθια

Monday, April 7 2014

Αδιαφορία

Καλημέρα καλημέρα,

μα σίγουρα δεν φταίνε οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι για τα κακά και τα δεινά

βρίσκουν και τα κάνουν, εδώ στην μικρή μας γειτονιά, το AWMN, που το αυτονόητο επιβάλει την βασική καθαριότητα την οποία τελούμε ανελλιπώς σε κάθε μας καθημερινή επίσκεψη στο αποχωρητήριο, δεν μπαίνουμε στον κόπο να την ασκήσουμε και στο δίκτυο μας. ποιος θα καθαρίσει οοοεεεεοοο ? αα ξέχασα ο "υπεύθυνος" ή ο άλλος τέλος πάντων, ο δίπλα, ο απέναντι, ο παρακάτω ...

τα αυτονόητα αλλά που πήγε το μυαλό, τα παιδιά σκέφτονται περισσότερο, όχι το δάχτυλο ούτε καν το δάσος που δείχνει παραπέρα, μα πολύ πιο μακρυά

εμείς πως την είδαμε; εντάξει οι κομβούχοι που διάβασαν, έψαξαν, ίδρωσαν για να στήσουν ένα αγέρωχο κόμβο, να τους δώσω μια αγκαλιά ή έστω ένα θερμό φιλικό χτύπημα στην πλάτη, αλλά η αδιαφορία στα κοινά για να γλυτώσουμε πονοκέφαλο μας φέρνει εδώ που είμαστε, στα πολύ πολύ χειρότερα

η σκούπα έπεσε σε λάθος χέρια, μπέρδεψαν το σωματείο με τσάμπα καμουφλαρισμένη εταιρία και αντί να καθαρίσουν ότι προσβάλει τα κοινά καθάρισαν το ίδιο το κοινό και γυρεύουν και τα ρέστα με μπόλικο θράσος και τζατζίκι

με απλά λόγια, οι πεφωτισμένοι έδιωξαν όλους κακήν κακώς, παράφωνοι οι ίδιοι στις ικανότητες των κοινών, λάτρεις των κλειστών αρχιτεκτονικών αλλά και πνεύματος γενικότερα, θεωρώντας εαυτούς τεράστιους, ναι ξέρω βγάζει άφθονο γέλιο (αυτό της κάθαρσης) η όλη εικόνα. AxBx

Όμως φταίμε όλοι εμείς που τους αφήσαμε να αλωνίζουν και να πράττουν απρέπειες, βλέπε μεγάλη εικόνα: ηγέτες κράτους που οφείλουν να υπηρετούν πιστά τους πολίτες και αντίθετα χρηματίζονται από τοκογλύφους βάζοντας χέρι στις οικονομίες των πολιτών που το αποτελούν καταστρέφοντας την εσωτερική αγορά, οδηγώντας το ίδιο το κράτος στην απόλυτη κατάρρευση

και εμείς τι κάνουμε; ποιος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα; οοοεεεεοοο (ξανά) ?

πραγματικά αυτή η αδιαφορία και ελαφρότητα με σάλτσα απερισκεψία νοοτροπία που μας διακρίνει είναι να δικαιώνει κανείς τους δράκους και τα τέρατα που λεηλατούν τέτοιου είδους κοινότητες προσπάθειες και σχήματα

ο λόγος που πλέον δεν μοιράζομαι τις περιπέτειες μου στο Ημερολόγιο Ταράτσας (οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα) αλλά και άλλα πράγματα στο forum του AWMN δεν είναι τόσο ο χλευασμός, η ζήλια και το ροκάνισμα όλων όσων ήθελαν να διαλύσουν και απόλυτα χειραγωγήσουν το σύλλογο, αλλά η αδιαφορία και η απάθεια όλων όσων απαρτίζουν το AWMN και για να είμαι δίκαιος, η πίκρα μου δεν πάει τόσο στους κομβούχους που ίδρωσαν πίστεψαν και υπηρέτησαν το όραμα του ανοιχτού και ελεύθερου δικτύου αλλά σε ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους που μαζεύτηκαν γύρω από αυτό με μοναδικό στόχο να κατασπαράξουν και λεηλατήσουν υποδομές και αγαθά με τα οποία δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση στην συντήρηση και ανάπτυξη

αναφέρομαι σε χρόνιους πελάτες ή τερματικούς κόμβους αλλά και σε όλους που έσπευσαν να καταχωρήσουν κάποιο στίγμα στο WiND αλλά μετά απλά εξαφανίστηκαν. και φυσικά τους πιο θρασύς που χωρίς να έχουν καν κόμβο κορμού τόλμησαν να μπουν στο Δ.Σ. και να παίρνουν αποφάσεις για την τύχη της κοινότητας φτάνοντας στο σκάνδαλο του να βάλουν χρήματα στην τσέπη και προκειμένου να το πετύχουν έπρεπε να διαλύσουν τελείως την συνοχή του δικτύου. Μπράβο και Εύγε, γραμμή για την Βουλή τώρα νέοι μου, είστε σε καλό δρόμο, το test drive το περάσατε με επιτυχία !!

τα ποσοστά και νούμερα πάντως είναι αποκαρδιωτικά. Το μόνο ευχάριστο από την τελευταία συνάντηση της Γ.Σ. πέρα από την αποβολή του κακού Δ.Σ. για όλα τα βλαπτικά πράγματα που έχει κάνει ενάντια στο AWMN, ήταν που είδα παλιές γνώριμες φυσιογνωμίες με τους οποίους πολλές φορές είχαμε φάει τα μουστάκια μας στο παρελθόν και όχι μόνον

πραγματικά χάρηκα που τους είδα, να νοιάζονται μετά από τόσο καιρό για την τύχη του εγχειρήματος και που για πάνω από μια δεκαετία βρίσκονται ακόμη κοντά και δίπλα σε αυτό.

περισσότερο από τις απρεπείς περσόνες που χώνονται με δόλο σε θέσεις εξουσίας μη έχοντας καμία σχέση με αυτό που καλούνται να υπηρετήσουν, την ιδέα το όραμα, με θλίβουν τα τόσα άτομα με δυναμική και χαρίσματα που απλά πέρασαν και προσπέρασαν αβασάνιστα αυτό το υπέροχο εγχείρημα

εντάξει έτσι είναι αυτά, τσάμπα καθαριστές δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ούτε ακόμη και στην σφαίρα του απόλυτου ιδανικού open source, αλλά για το AWMN ρε γαμώτο, δεν θέλει πολύ δουλειά, αν την μοιραστούμε, το σχήμα θα πετάει και όλοι θα ωφεληθούμε αλλά και οι κόποι θα δικαιωθούν

Μήπως χρειάζεται να πάμε ξανά στο Δημοτικό να μάθουμε από την αρχή πως παίζονται τα συλλογικά παιγνίδια ?

αυτά τα ολίγα ψηφιακοί μου συνοδοιπόροι, μπήκα στον κόπο να ζαλίσω μερικούς, αν τώρα έπαιρναν την σκυτάλη 2-3 άτομα ακόμη και μια από τα ίδια λίγο παρακάτω, θα πετούσα στα σύννεφα από τη χαρά μου

καλή εβδομάδα παραστρατημένοι λάτρεις των bit & bytes

Υ.Γ. για ευρύτερη ευαισθητοποίηση: ένα BGP poison ή DDoS στον ένα και μοναδικό root NS του AWMN και θα δούμε τη συμμετοχή στα κοινά να ανεβαίνει στα ύψη, πάω στοίχημα ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει πρέφα πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και πόσο ευθύνονται οι ίδιοι με την αδιάφορη στάση τους

Friday, March 14 2014

AWMN: νέο Δ.Σ. 2014

Η βασική ευχή είναι να αλλάξει αέρα το Δ.Σ. που από το 2004 χειραγωγείται μόνιμα και αποκλειστικά από την κλίκα και φιλοσοφία των Αμπελοκήπων με σάλτσα από Βριλήσσια

Πρόσωπα και ιδέες καλό είναι να ανανεώνονται. Από την λίστα που έστειλα φαίνονται αμέσως τα δείγματα των δυο βασικών παρατάξεων στρατοπέδων φιλοσοφίας (όπως αγαπάτε).

Κάνω μια σύντομη ανάλυση την οποία βρίσκω και απολαυστική. Τα νούμερα δεν είναι απόλυτα ενδεικτικά αλλά δίνουν μια μικρή γεύση ιδέα εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο δίκτυό μας.

Ξεκινάω από το απερχόμενο Δ.Σ. και τους οπαδούς του, στην λίστα φαίνονται οι ακόλουθοι του συγκεκριμένου χώρου που μπορώ να εντοπίσω:

Φέουδο Αμπελοκήπων (ένα πράμα σαν USA σήμερα)

  • 12 10.14.144.0/24 7bp (μέλος Δ.Σ. ίσως με όραμα αλλά παραστράτησε στα συγκροτήματα που μπαινοβγαίνει)
  • 7 10.2.15.0/24 john70 (πάντα κατάφερνε να έχει πρόσβαση σε κάποιο κουμπί να είναι καλά !!)
  • 7 10.2.13.0/24 enaon (ανενεργός αστέρι αλλά τα μυαλά στα κάγκελα)
  • 7 10.14.147.0/24 nettraptor (Πρόεδρος one man show στα βήματα που χάραξε ο ngia)
  • 4 10.35.175.0/24 zabounis (καλός αλλά παντρεύτηκε νωρίς ...)
  • 4 10.2.126.0/24 gvaf (καλό παιδί αναρωτιέμαι τι γλύκα βρίσκει στο συγκεκριμένο φέουδο)
  • 3 10.2.111.0/24 Winner (καλό παιδί αλλά χρησιμοποιεί MikroTik, έφτιαξε το WiND και το άφησε στην τύχη του, ωραίο χαμόγελο, ίσως το καλύτερο στο AWMN)
  • 3 10.19.144.0/24 ysam (Confine expert και όχι μόνον, για όλα έχει άποψη, πιθανά την σωστότερη maybe not)
  • 1 10.48.219.0/24 argi (μέλος Δ.Σ. τερματικός κόμβος, το όραμα έδωσε την θέση του σε πράγματα που δεν θα ήθελα καν να φανταστώ ασχοληθώ)

Να σημειωθεί ότι ο Afanas μέλος του Δ.Σ. δεν έχει ενεργό κόμβο και φεύγει για στρατό, ο klarabel όπως μας είπε στην πρώτη Γ.Σ. του 2014 λόγω προσωπικών θεμάτων δεν έχει συμμετάσχει στο Δ.Σ. τα τελευταία 2 χρόνια. Μια χαρά κρατάει η παράδοση one man show που εισήγαγε ο ngia !!

Ακολουθεί το δοξασμένο πριγκιπάτο του Πειραιά που νομίζω πως μετά από μια 10+ είναι καιρός να αναλάβει λίγο το πηδάλιο του Δ.Σ.σε συνδυασμό με τα Νότια προάστια (μακάρι)

Φέουδο Πειραιά & Νοτίων προαστίων (ένα πράμα σαν Κίνα σήμερα)

  • 17 10.17.116.0/24 smarag
  • 11 10.2.123.0/24 nikos_palm (Papashark works)
  • 9 10.69.59.0/24 Papashark (δεν ξέρω ποιος έχει την πιο δυνατή φωνή σε σχέση με τον john70 στήθος με στήθος το πάνε)
  • 6 10.24.67.0/24 mikemtb
  • 6 10.20.214.0/24 sw1gyk
  • 4 10.80.210.0/24 Kinglyr (οι κόμβοι του θα μπορούσαν να αποτελούν πρότυπο αν δεν έτρεχαν MikroTik)
  • 4 10.18.217.0/24 Cha0s (ένας winner που δεν ξεθωριάζει στο χρόνο, είμαι ερωτευμένος με το www.stats.awmn)
  • 3 10.23.26.0/24 DiMiTRiS^^^ (ο πρώτος που πάτησε πόδι στον Υμηττό)

έβαλα Πειραιά και Νότια προάστια μαζί για να μεγαλώσει λίγο η ομάδα ;-)

και φυσικά να μην ξεχνάμε την καρδιά του AWMN ας μην κρυβόμαστε (αναρωτιέμαι τι καύσιμο καίει)

7 10.2.121.0/24 GFanour (η τσάντα του sports billy υπάρχει πραγματικά, δεν είναι μύθος, την έχει ο gfan !!)

εντάξει δεν μπορώ να μην αναφέρω και τον:

10.2.173.0/24 senius (ασχολίαστος 4x4, turbo, νιτρογλυκερίνη, full thrust και τα συναφή)

Υπάρχει μια πληθώρα ακόμη εξαιρετικού δυναμικού που μέσα από το φιμωμένο portal του AWMN πάει στράφι προκειμένου το απερχόμενο Δ.Σ. να μπορεί ανενόχλητο να παίζει μπάλα μόνο του σε όποιο τέρμα θέλει.

Από τα νούμερα φαίνεται ότι υπάρχει άφθονο υλικό, για μια νέα αρχή, ένα νέο πείραμα ξεφεύγοντας από την νοοτροπία φιλοσοφία πνεύμα πελατών που φαίνεται καθαρά και στην τοπολογία των Αμπελοκήπων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στους Αμπελόκηπους δεν υπάρχει εξαίρετο υλικό και δυναμικό)

Το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να είναι καλόκαρδο και να μας καλωσορίσει καλέσει συσπειρώσει όλους ξανά σαν μια μεγάλη μονοιασμένη οικογένεια με κοινούς στόχους.

- page 1 of 13