AWMN WiND project

Ωραίο και μοναδικό παραμένει μέχρι σήμερα το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε στο AWMN, το WiND. Όσο καλό όμως και να είναι ένα ωραίο project, άμα το αφήσεις στην τύχη του ρημάζει. Εξίσου ενδιαφέρον και χρήσιμο το add-on από το project του cha0s, BGP finder που απεικονίζει στο WiND την πραγματική κατάσταση του δικτύου βάση της πληροφορίας που υπάρχει στο BGP.

Ωραία όλα αυτά αλλά στο δίκτυο πήξαμε στα λιτσερόνια οπότε δουλειά, έγο, προσφορά και συνεισφορά μηδέν !! Ένα λαμπρό παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό, ο sodapop που μπορεί να κάνει παπάδες σε php αλλά δεν. Τον βοήθησα, στήσαμε μαζί τον κόμβο του, έφτιαξε το VPN με τον χώρο εργασίας του αλλά μέχρι εκεί. Τίποτε άλλο, τόσο απλά. γιατί; λείπει το κίνητρο, ο ενθουσιασμός, τι να πω … και όμως το δίκτυο και η κοινότητα έχει τόσο πολύ ανάγκη την συνεισφορά, συλλογική δουλειά και φροντίδα όλων μας για να μπορέσει να προσφέρει σε όλο του το μεγαλείο αυτό το εξαιρετικό, ταχύτατο ανοιχτό και ελεύθερο δίκτυο !!

Ένα project που μοιάζει αρκετά στο WiND είναι το WiFimap. Δεν έχει τα καλούδια του δικού μας WiND αλλά έχει ενοποιήσει το NMS του δικτύου, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο αν το είχαμε και εμείς στο WiND αφού το nagios είναι μια πονεμένη ιστορία στο AWMN ειδικά στο θέμα διαχείρισης και επιμέλειας.