ομιλία RMS

rms-b-fest.jpg Την Παρασκευή που μας πέρασε μιλούσε ο Richard Stallman στο B-Fest που γινόταν στην Καλών Τεχνών στην Πειραιώς. Ήταν μια καλή ευκαιρία απόδρασης από το δουλειά/computer/wifi και όλη αυτή η εικονική πραγματικότητα που μας κλέβει την ζωή.

Ένοιωθα λίγο σαν τον αστροναύτη που πατάει σε πλανήτη άγνωστο και γεμάτο εκπλήξεις και αναπάντεχα. Οι πρώτες εντυπώσεις δεν ήταν τόσο άσχημες. Ένας χώρος που ακόμη παραμένει "ανοικτός" όχι τόσο στο διαφορετικό αλλά το εναλλακτικό. Φοβάμαι όμως ότι τα looks έχουν περισσότερο να κάνουν με το τι περνάει σαν cool & trendy και όχι με το απλά να βγάζουμε τα εσώψυχα μας έξω χωρίς φόβο και πάθος.

Πάντως τα vibes ήταν σχετικά καλά. Πολύς διαφορετικός κόσμος, κλεισμένος βέβαια στις δικές του πύλες και εικονικές πραγματικότητες. Είδα και πολλές γνωστές φυσιογνωμίες, μουδιασμένες θα έλεγα και όχι ιδιαίτερα ευδιάθετες. Ίσως να φταίει η προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου που επιχειρήται πεισματικά όλο και περισσότερο από τα μέσα μαζικής παράκρουσης και παραπληροφόρησης.

Τα είπε, μου άρεσε, δεν ήθελα να φύγω μέχρι να τελειώσει. Κράτησε αρκετά, οι ερωτήσεις πολλές, όχι τόσο τραγικές όσο άλλες φορές, αυτό σημαίνει ότι ... ωριμάζουμε.

Πολύς κόσμος, κοίταζα περισσότερο όσους μαζεύτηκαν παρά τον Richard. Κόσμος με ψηλές μάντρες οχυρωμένος πίσω από εικονική πραγματικότητα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτές οι κοινωνικές δράσεις μαζεύουν τόσο αντικοινωνικό κόσμο. Αναρωτιόμουν πόσοι από το ακροατήριο σε σχέση με αυτά που έλεγε ο RMS τα αντιλαμβάνονται και σε τι βαθμό τα εφαρμόζουν στην καθημερινή τους ζωή. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να είναι ελάχιστοι αν όχι ανύπαρκτοι.

Πόσοι αλήθεια βάζουν την ιδεολογία πρώτα από το βόλεμα και την ευκολία. Πόσοι σέβονται και τιμούν την ιδεολογία; Οι περισσότεροι θα χαχανίσουν σε αυτά τα ερωτήματα. Έτσι είναι, αν ήταν διαφορετικά ο κόσμος που ζούμε θα ήταν διαφορετικός. Πάντως κάποιες ψυχές προσπαθούν με πείσμα και αυτό και μόνο είναι ελπιδοφόρο.

Ένα τελευταίο αλλά σημαντικό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως ο RMS αντιλαμβάνεται επιτέλους τους υπολογιστές σαν "network computing" κάτι που σε συζήτηση που είχα πιάσει μαζί του πριν κάποια χρόνια, είχε κρατήσει αποστάσεις: άλλο (είχε πει) free software και άλλο open & free network communities. Φαίνεται ότι πλέον το βλέπει σαν ένα πράμα και πολύ χαίρομαι για αυτό.

Ακολούθησε συμπαθητική κατάσταση με μπυρίτσα και brainstorming με παλιό γνωστό από την εποχή της ΕΕΧΙ γιατί οι υπόλοιπες γνωστές και πολυάσχολες φυσιογνωμίες του χώρου ήταν εγκλωβισμένες στην εικονική τους πραγματικότητα ... Υπομονή και επιμονή, τελειώνει ο χρόνος μας !!