Junior goes OpenWRT-3.0

Το Σάββατο που μας πέρασε έγιναν τρία συνταρακτικά γεγονότα.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο Δημήτρης που έκλεισε τον Απρίλιο τα εννιά συναπτά έτη ύπαρξης σε αυτό τον κόσμο, βρέθηκε μαζί μου στην ταράτσα του κόμβου του και με βοήθησε σε δυο πολύ βασικά ζητήματα που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να ολοκληρώσω μόνος μου.

Η πρώτη βοήθεια ήταν που ανέβηκε στην σκάλα που υπήρχε στους πρόποδες του ιστού και ο ίδιος πέρασε τις βίδες και στερέωσε το πιάτο όσο ο μπαμπάς το κρατούσε στην θέση του.

Η δεύτερη πολύ σημαντική βοήθεια ήταν στην στόχευση των δυο backbone λινκ. Παλιά αυτό το προνόμιο το είχε ο Μίλτος (katsaros_m) αλλά ως γνωστόν αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί εδώ και καιρό. Έτσι ο Δημήτρης ανέλαβε να επιβλέπει το ύψος σήματος και να ενημερώνει ακόλουθα τον μπαμπά. Και οι δυο στοχεύσεις έγιναν γρήγορα και άρτια χάρις την βοήθεια από τον junior.

Το δεύτερο μεγάλο γεγονός είναι ότι ο κόμβος junior έβγαλε μια ιδιαίτερα σημαντική διαδρομή για το δίκτυο awmn φέρνοντας τον Δημόκριτο στο ένα hop από το κέντρο. Η συγκεκριμένη διαδρομή έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να περνάει από τον κόμβο στον Υμηττό (dait). Με αυτή τη νέα δρομολόγηση αποφορτίζεται σημαντικά η κίνηση του κόμβου dait και εξυπηρετείται ακόμη καλύτερα το δίκτυο.

Το τρίτο εξίσου ιδιαίτερο και μεγάλο γεγονός είναι ότι ο κόμβος junior είναι ο πρώτος κόμβος που λειτουργεί με OpenWRT 3.0. Φυσικά και δεν υπάρχει τέτοια ονομασία, αλλά αυτό που εννοούμε είναι ότι το RouterStation τρέχει ότι πιο τελευταίο από πλευράς κώδικα με τον νέο linux kernel 3.0 που δεν βρίσκεται ακόμη ούτε στο επίσημο trunk του OpenWRT. Ο κώδικας προέρχεται από το openwrt-next δένδρο που υποστηρίζεται σε καθημερινή βάση από το OZOnet.