Μπλα Μπλα hackerspace.gr AWMN

trinity-neo-2.jpg Χτες ο acinonyx στο irc δεν μπόρεσε να κρύψει το παράπονό του, ότι τραβάει δηλαδή όλο το ζόρι με τις συναντήσεις του openwrt.gr στο hackerspace.gr. έχει δίκιο, αλλά έτσι είναι αυτά τα πράματα, χρειάζονται σταυροφόροι για τα ωραία.

Σήμερα στον πρωινό καφέ σκεφτόμουν πόσο πονοκέφαλος είναι να ψάχνω όλους αυτούς τους σκορπισμένους openwrt routers του ozonet στο awmn για τυχόν μικρο θέματα που μπορεί να έχουν.

Έτσι λοιπόν μου ήρθε το φλας ότι στο awmn απουσιάζουν τελευταία τα εργαλεία, όπως το nagios που είχαμε παλιότερα, νομίζω ακόμη υπάρχει.

Το πρόβλημα με τα εργαλεία και τις υπηρεσίες είναι ότι χρειάζονται διαχρονική και με συνέπεια φροντίδα και συντήρηση αλλά τίποτε δεν είναι διαχρονικό και με συνέπεια σε αυτή τη ζωή πέρα από το θάνατο. Ένας από τους λόγους που το WiND είχε και έχει τόση επιτυχία είναι γιατί έδωσε αυτή την φροντίδα στους ενδιαφερόμενους, κάτι σαν το forum, που μέχρι να ξεκινήσει ιδρώνουμε αλλά μετά πάει από μόνο του μέχρι να κάνει και αυτό το κύκλο του όπως όλα τα πράματα σε αυτό το κόσμο.

Η ιδέα λοιπόν μετά από όλο αυτό το πρωινό brainstorming είναι να αρχίσω να έρχομαι στο hackerspace.gr και να δουλεύω εκεί την ανάπτυξη ενός εργαλείου που θα δείχνει την κατάσταση του bgp στους κόμβους του awmn με δυνατότητα να μπορεί κανείς να προσθέτει ανεξάρτητα νέα στοιχεία για κόμβους προς έλεγχο. Επίσης καλό θα ήταν αυτό να έτρεχε όχι κεντρικά αλλά σαν σύννεφο κάτι σαν την λογική που δουλεύουν τα torrents.

Το καλό με αυτή την ιδέα είναι ότι μπορεί να ξεκινήσει με λίγους κόμβους, πειραματικά και αν αποδειχτεί χρήσιμο στην πορεία να εξαπλωθεί και βοηθήσει έτσι στον εντοπισμό προβλημάτων και την βελτιστοποίηση του δικτύου.

Ο στόχος δεν είναι να τα καταφέρω αλλά να δουν οι δυνητικοί, ανήσυχοι και ψαγμένοι hackers ότι το awmn είναι μια αστείρευτη παιδική χαρά που δεν ανήκει σε κάποια κεντρική επιτροπή αλλά σε όλους μας και μέσα εκεί μπορεί κανείς να κάνει πειράματα σε συνδυασμό με το να απολαμβάνει το αποτέλεσμα που είναι συνδέσεις υψηλής ταχύτητας που ποτέ το adsl δεν πρόκειται να φέρει στον τελικό καταναλωτή.

Κάτι τέτοιο πιθανά να επιχείρησε να κάνει το olsr εγχείρημα, αλλά η διαφορά είναι ότι το awmn έχει υλοποίηση ραχοκοκαλιάς (backbone) και όχι mesh. Το olsr/batman μπορεί να υλοποιείται σε μικρά τοπικά πυκνά σύννεφα τα οποία μετά θα συνδέονται με τον κλασικό πατροπαράδοτο bgp τρόπο στην ραχοκοκαλιά του δικτύου.

Αξιολογώντας την λειτουργία του awmn από το 2004 θεωρώ ότι στην παρούσα φάση δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το κανονικό Internet. Το bgp παίζει καλά παρά τα προβλήματα κακού στησίματος ή κακής λειτουργίας κάποιων κόμβων που ευτυχώς εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται αρκετά γρήγορα.

Περισσότερα όμως από κοντά στο hackerspace.gr. Τώρα που ανοίγει ο καιρός παίζει η μετακίνηση με ποδήλατο αλλά και ο κήπος που έχει το hackerspace.gr στην πίσω μεριά.