Εναλλακτικές διαδρομές

Μετά την Κυριακάτικη βραδινή, καλοδεχούμενη κατά τ' άλλα, καταιγίδα με άφθονους κεραυνούς, υπήρξαν κάποιες αστοχίες κόμβων, ευτυχώς όχι σοβαρές, όπως αυτή του ttlel, mkar κλπ. Σκεφτόμουν λοιπόν ότι καλό θα ήταν να υπάρχουν μερικές επιπλέον εναλλακτικές διαδρομές που θα διασφαλίζουν και εξυπηρετούν καλύτερα την δρομολόγηση του δικτύου ειδικά σε περιπτώσεις αστοχίας κεντρικών κόμβων. Γρήγορα δυστυχώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν πλέον στις κατά τόπους περιοχές τέτοιου είδους αξιόπιστοι κόμβοι που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτό το σενάριο των εναλλακτικών οδεύσεων.

Με λίγα λόγια, το δίκτυο είναι στον αυτόματο πιλότο και όσο αντέξει. Οι νέοι κόμβοι που εμφανίζονται δειλά δειλά αραιά και που, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξελιχθούν στους παλιούς κόμβους κορμού που εδώ και τόσα χρόνια εξυπηρετούν σταθερά και αξιόπιστα το δίκτυο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό μια και το όλο εγχείρημα είναι καθαρά ερασιτεχνικό και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. Εξάλλου η αρχιτεκτονική IP που υλοποιήται και στο ασύρματο δίκτυο AWMN έχει σχεδιαστεί ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις, δηλαδή να επιβιώνει από πλήθος αστοχίας διαφόρων διαδρομών, βλέπε πυρηνικό όλεθρο (αν δεν κάνω λάθος αρχικά για αυτό το σκοπό είχε σχεδιαστεί).

Έτσι όσο κάποιοι παλιοί κόμβοι θα παροπλίζονται με την πάροδο του χρόνου, το δίκτυο θα συνεχίσει να λειτουργεί, με χαμηλότερες ταχύτητες, αλλά θα λειτουργεί. Όσοι είναι τερματικοί κόμβοι ή με λίγα λινκ που δεν υλοποιούν εναλλακτικές και έξυπνες διαδρομές, πιθανά να βρουν την πρόσβασή τους αποκομμένη κάποια στιγμή από το υπόλοιπο δίκτυο. Ας φρόντιζαν που λέει και ο ποιητής.