Αρχηγοί και αδιάφοροι

Χθες είχα μια ευχάριστη συνάντηση, βόλτα και συζήτηση στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τον Γιώργο, κομβούχο AWMN #57 C&Iathe. Μου έλεγε χαρακτηριστικά με το ιδιαίτερα απολαυστικό τρόπο του, αν και δεν τον πολυπρόσεχα ως συνήθως: δεν φταίνε τόσο οι ηγέτες για τα κακώς κείμενα, όσο όλοι οι υπόλοιποι που τους ανέχονται, που δεν ασχολούνται και παντελώς αδιαφορούν.

Με την ΕΕΧΙ, το Hellug για παράδειγμα τα πράγματα δεν είχαν ασχημύνει τόσο πολύ όπως με το AWMN. Πιθανά γιατί η προώθηση της ιδέας ήταν περισσότερο αφηρημένη σε σχέση με το υπαρκτό ανοικτό και ελεύθερο δίκτυο όπως στην περίπτωση του AWMN.

Η αλήθεια είναι πως όταν δεν φροντίζουμε και αδιαφορούμε για κάτι, αυτό εύκολα μπορεί να πέσει θύμα κακής εκμετάλλευσης, κακοδιαχείρισης και κατάχρησης.

Δεν είναι όμως λύση οι κατηγορίες και η καλλιέργεια αρνητικού κλήματος. Όσο η πλειονότητα των εμπλεκομένων θα αδιαφορεί τόσο τα άσχημα θα ευδοκιμούν και θα στραγγαλίζουν και το τελευταίο όμορφο.

Οι κατηγορίες θα πρέπει λοιπόν να στραφούν στη βάση και όχι στην κορυφή και φυσικά η λύση αν προκύψει θα προέλθει από την βάση.