AWMN κεντρικός διακόπτης

Μπορεί κάποιος να γυρίσει τον διακόπτη του AWMN με αποτέλεσμα να καταρρεύσει άμεσα η λειτουργία του δικτύου;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ γιατί το AWMN χτίστηκε πολύ κοντά στα δεδομένα του πραγματικού Internet το οποίο ως γνωστόν η βασική του αρχή ήταν η αδιάλειπτη λειτουργία του.

Μπορεί όμως να δημιουργηθούν αρκετά μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του μια και βασικές υπηρεσίες όπως το hostmaster, root Name Servers, το site/forum/wiki/portal του δικτύου είναι όλα επικεντρωμένα σε ένα σημείο αστοχίας, άρα όποιος ελέγχει αυτό το διακόπτη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν διασκορπίζαμε αυτές τις υπηρεσίες σε αρκετά σημεία του δικτύου όπως έχει γίνει και με τους root Name Servers στο Internet. Βλέπε iana & netnod.

Το ερώτημα που γεννάται για μια ακόμη φορά είναι: Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο AWMN. Σε ποιους ανήκει το AWMN και ας μην βιαστούμε να πούμε ότι ανήκει στην νομική εκπροσώπησή του γιατί η πραγματικότητα είναι ότι ανήκει στους ιδιοκτήτες των κόμβων που μετέχουν σε αυτό.

Αν το σωματείο δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει και πείσει τους περισσότερους από τους "ιδιοκτήτες" του AWMN έχει αποτύχει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκπροσωπεί και να επιβάλει αποφάσεις για την λειτουργία πορεία και ανάπτυξη του δικτύου. Μπορεί όμως να κάνει ευεργεσίες προς το δίκτυο όπως ευεργεσίες μπορούν να γίνονται και από μεμονωμένους ή άλλους φορείς.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για να έχει νόημα ύπαρξης ένα σωματείο, αυτό θα πρέπει να προσφέρει, ακούει και βοηθά την κοινότητα την οποία προσπαθεί να εκπροσωπήσει. Σωματεία που οχυρώθηκαν στην εσωστρέφεια προκειμένου να παίρνονται πιο εύκολα και ανενόχλητα αποφάσεις οδηγήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στον απόλυτο μαρασμό.

Αν καταφέρουμε να διαχωρίσουμε την τεχνική λειτουργία του δικτύου από το σωματείο, είναι ένα πρώτο βήμα εξυγίανσης των κακώς κειμένων που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Η παρανόηση δηλαδή ότι το AWMN "ανήκει" στο σωματείο και ειδικά στην διοίκηση αυτού, είναι μέγα λάθος και εξαπάτηση.

Η εκάστοτε προσωρινή διοίκηση του σωματείου έχει την τιμή να υπηρετεί την κοινότητα του AWMN. Η εκπροσώπηση κερδίζεται δεν επιβάλλεται και όποιος παρακολουθήσει το βίντεο της πρώτης Γενικής Συνέλευσης του 2014 θα αντιληφθεί τον αέρα και την υπεροψία που διακρίνει τα λιγοστά ξεθωριασμένα και παραμορφωμένα μέλη του Δ.Σ. που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω των άλλων κομβούχων. Σαν μεγάλα παιδιά που κάπου έχασαν τον δρόμο, τους στόχους, το όραμα, παραστράτησαν, έχουν στραγγαλίσει το σωματείο ελέγχοντας όλα τα πόστα και τις αποφάσεις.

Σίγουρα το σωματείο κινδυνεύει από κακή διαχείριση με πρόστιμα κλπ. Αναρωτιέμαι αν οι ρήτρες του ερευνητικού έργου δεσμεύουν το ίδιο το σωματείο ή τους εκπροσώπους του την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που συνάφθηκαν.

Αν καταφέρουμε να κερδίσουμε ξανά την χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων που έχτισαν και συντηρούν μέχρι σήμερα αυτό το δίκτυο, βρούμε αυτά που μας ενώνουν και συνεργαστούμε σε αυτό το πλαίσιο πιθανά να διασφαλίσουμε τον κόπο, την όρεξη και τον ενθουσιασμό όλης της δουλειάς στις ταράτσες, το κρύο, τα ύψη, το λιοπύρι κλπ. και καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε για λίγο ακόμη το μέλλον αυτού του υπέροχου αγαθού: Ελεύθερο Ανοιχτό Δίκτυο !!