Σωκράτης ο "αθόρυβος", η άλλη όψη

Τα σημερινά και χθεσινά σχόλια έχουν σχέση με αυτή τη δημοσίευση.

Δεν θα συμφωνήσω ότι ο Σωκράτης με την στρατηγική που ασκεί και ακολουθεί τόσα χρόνια βοηθάει το δίκτυο. Το δίκτυο είναι η κοινότητα και η κοινότητα δεν θέλει - χρειάζεται πατέρες ή σοφούς να αποφασίζουν για αυτήν. Η κοινότητα χρειάζεται βήμα για να εκφραστεί, να της δοθεί η ευκαιρία να μετέχει στα κοινά και να αισθάνεται έτσι χρήσιμη και ωφέλιμη.

Οι περισσότεροι που καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας, αντί να ασχολούνται με όσα θα ωφελούσαν το σύνολο, ασχολούνται με το πως θα κατοχυρώσουν καλύτερα τις θέσεις που έχουν καταλάβει απομακρύνοντας, απαξιώνοντας και αποξενώνοντας τα μέλη του συλλόγου για να έχουν έτσι καλύτερο έλεγχο. Για το λόγο αυτό τα περισσότερα σωματεία ξεφουσκώνουν και αποδυναμώνονται στο πέρας του χρόνου. Γιατί όσοι ζητούν την ψήφο για να εκλεγούν το κάνουν για προσωπικούς λόγους και όχι ιδεολογικούς. Απουσιάζει το όραμα και χωρίς αυτό τα σωματεία δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ.

Τα σωματεία δεν είναι μαγαζιά μεταμφιεσμένα σε συλλόγους να έχουν ανάγκη από “δώρα” και παροχές προς τα μέλη - πελάτες προκειμένου να μην τους “χάσουν” και να αποφασίζουν οι λίγοι για τους πολλούς. Τα σωματεία είναι συλλογικές προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει προσφορά, έργο και αποτέλεσμα με τη συμμετοχή όλων με αποτέλεσμα την κοινή ωφέλεια.

Ποτέ από το 2004 δεν έχω ακούσει τον Σωκράτη να καλεί για κάποιο λινκ μέσα από το φόρουμ. Ότι κάνει το κάνει στο παρασκήνιο, οπότε αναρωτιέμαι τι το συλλογικό έχει αυτή η τακτική; Επιπλέον αυτή η φουσκωμένη σάλτσα ότι είμαστε το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ασύρματο δίκτυο κλπ. περισσότερο sales θυμίζει και δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα για το AWMN είναι κάπως έτσι: Υπάρχουν κάποια άτομα που την αξία που έχουν θέλουν να την μοιραστούν μέσα στο AWMN προκειμένου να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτά τα άτομα είναι ελάχιστα και εξαιρετικά δυσεύρετα. Γύρω από αυτά τα άτομα και το έργο τους αναπτύσσεται μια μεγάλη “αγορά” από περίεργους που άλλοι θέλουν απλά να δουν, άλλοι να αγοράσουν, άλλοι να πουλήσουν, άλλοι να καταναλώσουν, άλλοι να μάθουν, άλλοι να παίξουν, άλλοι να κάνουν πλάκα και ούτω καθεξής.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα άτομα είναι το δίκτυο. Το δίκτυο είναι λίγοι, λίγοι και εκλεκτοί, οι υπόλοιποι είναι οι εν δυνάμει συνεχιστές αυτών των λίγων και εκλεκτών.

Το δικό μου μήνυμα στους κατέχοντες τα πόστα είναι απλό: σταματήστε με την στάση σας να στραγγαλίζετε μια πολύ όμορφη και πολλά υποσχόμενη κοινότητα και προσπάθεια. Δώστε τη δυνατότητα στο διαφορετικό να εκφραστεί με σεβασμό στην Δημοκρατία. Κάντε καλέσματα και εκδηλώσεις ώστε να γνωριστεί ο κόσμος από κοντά και να σπάσει το απρόσωπο. Σπάστε την αποξένωση στην οποία έχετε εγκλωβιστεί και μοιράστε αρμοδιότητες δεξιά και αριστερά, αυτό είναι το νόημα του συλλόγου. Τα αυτονόητα δηλαδή.