Sunday, August 23 2020

killing Open Source Code

ο καπιταλισμός ΟΛΑ τα αλέθει (& εξαφανίζει)

είναι ξεκάθαρο πως η τωρινή πιτσιρικαρία που ασχολείται με το open source ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει με το δυναμικό & πνεύμα των πρώτων, αρχικών ημερών του εγχειρήματος

τότε, ήταν απλά enthusiasts, μερακλήδες, που ασχολιόντουσαν & φρόντιζαν με ιδιαίτερη προσήλωση τον ανοιχτό κώδικα

με απλά λόγια: το Open Source δημιουργήθηκε για να δίνει Long Term Support σε ότι πάλιωνε, μια και οι μαλακισμένες εταιρίες στα @@ Τους

το ρητό λέει: Αν δεν μπορείς να νικήσεις τον εχθρό Σου, γίνε φίλος του

όταν έχεις συνεχώς νέο open source να υποστηρίζει τις παλιές σου συσκευές, δεν έχεις ιδιαίτερο λόγο & κίνητρο να τις αλλάξεις, αναβαθμίσεις, τουλάχιστον ΟΧΙ τόσο συχνά

Οπότε οι "πονηρές" εταιρίες άρχισαν να "συνεισφέρουν" ανοιχτό κώδικα. Στην ουσία, αυτό που πέτυχαν, είναι να διεισδύσουν υπαλλήλους Τους μέσα στο decision making του open source

Να μην κουράζω, το αποτέλεσμα είναι, πως συστηματικά έχουμε μια λεηλασία & εξαφάνιση στο λεγόμενο legacy support (μιλάμε για εξαφάνιση, killing the Code & τους Μερακλήδες --> γενοκτονία)

you Can't Stop the Fucking "progress" & Death, οπότε πλέον με την "σοφία" που έχω αποκτήσει, μπορώ επάξια να κουνάω πικραμένα το κεφάλι μου σαν τους γέρους του muppet show στον εξώστη !

ακολουθεί σύνδεσμος που δείχνει ξεκάθαρα ένα από τα αμέτρητα παραδείγματα του συγκεκριμένου "εγκλήματος"

έχω βαρεθεί να κάνω backport support τέτοιου είδους σκοτωμένο κώδικα, αλλά από την άλλη η ελπίδα (& ματαιοδοξία) πεθαίνει τελευταία !

bonjour, buongiorno & buenos días

Monday, September 21 2015

AWMN BGP RFC

προσπαθώ να φτιάξω μια whois υπηρεσία για τα δίκτυα που κυκλοφορούν στο BGP του AWMN

αυτό που αμέσως φαίνεται στο BGP είναι ότι δίκτυα =</24 είναι ζωντανά και προσβάσιμα σε αντίθεση με τα >/24 από τις πύλες/gateways που είναι τεράστια αχανή και πιθανά το μεγαλύτερο ποσοστό τους εκτός λειτουργίας. Το γεγονός αυτό ακυρώνει την λειτουργία του BGP το οποίο δίνει ζωντανή πληροφορία μετατρέποντας το routing table σε ένα τεράστιο static routing.

Νομίζω ότι οι πύλες/gateways θα πρέπει να μεταφέρουν /24 δίκτυα τα οποία είναι ζωντανά και όχι τεράστια static δίκτυα. Από τεχνικής πλευράς για εργαλεία όπως αυτό που δουλεύω αλλά και από θέμα ασφάλειας αλλά και καλής λειτουργίας του δικτύου αυτό είναι το βέλτιστο.

Η εμπειρία 11 ετών με το AWMN έχει δείξει ότι είμαστε πολύ μακρυά από το να ενεργοποιηθεί όλο το A class 10.0.0.0/255.0.0.0 προκειμένου να έχουμε συμφόρηση στους πόρους των router μας από μεγάλο routing table. Από την άλλη έχουμε όλοι δικαίωμα να απαιτούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι και ποια δίκτυα περνούν από τους router μας.

μεταφέρω εδώ την πρόταση υλοποίησης φίλτρων για >/24 δίκτυα με τις πύλες/gateways να στέλνουν μόνο /24 C class δίκτυα στο BGP. Έτσι θα ξέρουμε πόσα ακριβώς δίκτυα και από που κυκλοφορούν στο AWMN BGP.

Είναι θέμα ασφάλειας και καλής διάφανης λειτουργίας του δικτύου μας.

Friday, July 18 2014

OpenHouse @ OZOnet

Σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014 ώρα 20:00 ο κόμβος OZOnet ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στην βεράντα απέναντι από τους στύλους Ολυμπίου Διός, τον Υμηττό και τον λόφο του μετς προκειμένου να βρεθούμε από κοντά και συζητήσουμε για τα του δικτύου μέσα σε όλα τα άλλα, στην ατζέντα συζήτησης είναι και η δυνατότητα σύνδεσης του εγχειρήματος Σπιθάρι - Μαραθώνα

Σχετική δημοσίευση και στο openwrt.gr

Ευπρόσδεκτοι άπαντες.

Monday, June 16 2014

καφές ή AWMN

(από δημοσίευση σε λίστα κομβούχων του AWMN)

πιθανά σε αυτή τη λίστα να καταφέραμε να γράψαμε 80+ άτομα

ξέρω κάποιους προσωπικά, άλλους από τα γραφόμενά τους, άλλους δεν τους ξέρω καθόλου, βρίσκονται χαμένοι στο underground κρυμμένοι πίσω από κάποιο παρατσούκλι ανωνυμίας και ασφάλειας. ο gfan νομίζω έχει κάνει μια προσπάθεια με προσωπικό κόστος μόχθο να γνωρίσει από κοντά όσους περισσότερους είναι δυνατόν.

μέσα από αυτή τη λίστα όμως δεν άκουσα από 80+, γιατί; τι περιμένουν οι σιωπηλοί εγγεγραμμένοι; άποψη δεν έχουν; αν δεν τους ενδιαφέρει γιατί δεν αποσύρονται ώστε να γίνει μια σωστή καταμέτρηση πέρα από το πόσοι αποτελούν το δίκτυο, πόσοι πραγματικά ενδιαφέρονται και προτίθενται να κάνουν κάτι για αυτό;

το σωστό θα ήταν όσοι αποτελούν το δίκτυο να γνωρίζονται μεταξύ τους και να μπορούν να έχουν μια βασική επικοινωνία για θέματα που το απασχολούν.

το πρόβλημά μου όμως δεν είναι με όσους κάνουν "εξυπνάδες" στις πλάτες ενός κοινωνικού εγχειρήματος όπως αυτό του AWMN αλλά όλους τους υπόλοιπους που αδιαφορούν απουσιάζουν δεν τοποθετούνται απέναντι σε αυτές τις "εξυπνάδες".

στην απουσία αδιαφορία ωχαδερφισμό ανάγω όλα τα κακώς κείμενα που λιμνάζουν απλώνονται και δυσοσμούν γύρω μας.

τα προβλήματα δεν λύνονται από μόνα τους, με αδιαφορία ή με το να τους γυρνάμε την πλάτη. ούτε φυσικά η νοοτροπία πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι οδηγεί σε κάτι καλύτερο. Αντίθετα με αυτές τις λογικές, τα κακώς κείμενα συσσωρεύονται πολλαπλασιάζονται και όταν σκάσουν θα είναι αργά και πιθανά μη αναστρέψιμα. Εξυγίανση χρειάζεται, σκούπα και φαράσι δηλαδή για να νοικοκυρέψουμε λίγο την ασχήμια και ρημαδιό της αδιαφορίας απάθειας.

καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε μάθει να δουλεύουμε συλλογικά. τις διαδικασίες, τον τρόπο, όπως το μωρό που μπουσουλάει στα τέσσερα και δεν έχει σηκωθεί ακόμη στα δυο πόδια. θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς μιας συλλογικής δράσης βλέπε δίκτυο AWMN αλλά δεν ξέρουμε τις διαδικασίες, πως δηλαδή να φροντίσουμε στηρίξουμε προστατέψουμε και αναπτύξουμε αυτό το αγαθό, δουλεύοντας συλλογικά, με οργάνωση και εμπιστοσύνη.

η απουσία αδιαφορία κλπ. δεν είναι μαγκιά ή λύση, είναι σαν να πηγαίνουμε στην καφετέρια ή να βουλιάζουμε στον καναπέ της παθητικής αποστασιοποιημένης παρακολούθησης της φθίνουσας πορείας του κάθε τι γύρω μας.

είναι φυσικό οι 10 ευαισθητοποιημένοι κάποια στιγμή να τελειώσουν αναλωθούν ειδικά αν δεν υπάρχει στήριξη ανανέωση από τους υπόλοιπους 70.

και μια που είπα 70, το '70 ο Πουλικάκος και η παρέα του έκανε την λιτανεία του κωλοδάχτυλου, με εικόνισμα, κεριά κλπ. που κατέληξε έξω από τη βουλή συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων που χωρίς να έχουν πλήρη αντίληψη του γίγνεσθαι θεώρησαν ότι όφειλαν να συνοδέψουν το εγχείρημα με την δέουσα προσοχή σεβασμό.

αν τελικά ο ασθενής AWMN απέθανε και απλά συνεχίζει να κυλά το BGP σε όσες κεραίες δεν τις έχει πάρει ο αέρας, η σκουριά κλπ. μια λιτανεία για το γαμώτο της όλης υπόθεσης, για όλες αυτές τις ταρατσάδες, τα κρεμάσματα στο κενό, στο λιοπύρι, στη βροχή και κάποιες φορές στο χιονιά !!

Tuesday, April 15 2014

και κάτι ευχάριστο

Χτες Δευτέρα έγινε επίσκεψη στον κόμβο metalab όπου και έγιναν εργασίες συντήρησης.

Συγκεκριμένα αντικαταστάθηκε σε έναν από τους τρεις δρομολογητές το καλώδιο utp/ethernet το οποίο είχε παραδώσει το πνεύμα μετά από 4+ χρόνια έκθεσης στον ήλιο.

Επιπλέον αποκαταστάθηκε η αστοχία σε ένα από τα τρία επίτονα στήριξης του μεγάλου ιστού. Αυτές οι αστοχίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες μια και ισχυρές ριπές ανέμου μπορούν εύκολα να τσακίσουν τον ιστό.

Οι παραπάνω εργασίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε δυο ώρες και η επίσκεψη έκλεισε με εξαίσια χρώματα από ένα εξαίρετο ηλιοβασίλεμα να ανταμείβει την όλη προσπάθεια.

Sunday, April 13 2014

δεν γεμίζουμε ταξί

σε εποχές κρίσης ο κόσμος αποχτά ευαισθησίες έλεγα στην αγαπημένη μου γλυκατζού που φτιάχνει την καλύτερη σοκολατόπιτα στο Θησείο, κάθε φορά που χρειάζομαι μια καλή δόση σοκολάτας, βασιζόμενος στην ρήση: ουδέν κακόν αμιγές καλού

μπαα μου απαντούσε, γλυκά όπως τα γλυκά της, οι αβασάνιστοι άνθρωποι θα παραμένουν έτσι ότι και να συμβαίνει, και έτρεμα στην ιδέα του να έχει δίκιο.

σε προηγούμενη επικοινωνία στο συγκεκριμένο γκτουπ μίλησα για αδιαφορία και απάθεια έχοντας ελπίδα στην πιθανότητα να διορθωθούν

σήμερα θα αναφερθώ στην απογοήτευση και έλλειψη διάθεσης

καταλαβαίνω ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα λίγο θα νοιάξει πολλούς από όσους πληρώνουν το ρεύμα για να δουλεύει το δίκτυο, να τραβήξουν τις πρίζες των δρομολογητών τους (ο υποφαινόμενος δεν αποτελεί εξαίρεση)

με την στάση που κρατήσαμε μέχρι τώρα, δημιουργήσαμε ένα Δ.Σ. ντροπής το οποίο σήμερα έχει το θράσος να καταστρατηγεί προκλητικά το καταστατικό, αποφάσεις της Γ.Σ., να αγνοεί την Π.Δ.Ε. και να σέρνει το σωματείο σε δικαστήρια. Οι πράξεις και τα έργα του συγκεκριμένου Δ.Σ. αποκαλύπτουν την "αγάπη" "ευαισθησία" "πίστη" και "αφοσίωση" στο όραμα και ιδέα που υποτίθεται ότι υπηρετεί.

Με την σειρά αυτή, το ίδιο Δ.Σ. της ντροπής ξεσκεπάζει την ελαφρότητα του όλου εγχειρήματος AWMN αλλά και τα αρπαχτικά που μαζεύτηκαν γύρω από αυτό προκειμένου να το λεηλατήσουν.

Πιθανά από τους πιο ενθουσιώδεις του αθλήματος (ο υποφαινόμενος) δεν αισθάνομαι πλέον όρεξη να τρέχω σε ταράτσες ή συναντήσεις έχοντας απογοητευτεί απόλυτα από την πλειονότητα των "σιωπηλών" κομβούχων για να μην προβώ σε πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; 1). γιατί είναι καλό να γνωρίζουμε αντιλαμβανόμαστε που πραγματικά πατάμε βρισκόμαστε. 2). για την ιστορική αναφορά.

Αυτό που βλέπω είναι, ότι πριν καταρρεύσει απόλυτα το σχήμα της συλλογικότητας του δικτύου AWMN κατάφερε να αποτάξει ένα Δ.Σ. βασιζόμενο σε κάποιους αυλικούς που πραγματικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έπεφτε τόσο χαμηλά.

τα εύσημα για αυτό το Δ.Σ. φυσικά στην βάση, σε όλους εμάς που με την στάση μας θρέψαμε αυτή τη κατάσταση.

πολύ σύντομα θα δούμε κατά πόσο το σενάριο ανθρώπων όπως ο Βασίλης (acinonyx) τελικά δουλεύει, δηλαδή αν το δίκτυο μπορεί να υπάρξει χωρίς σωματείο.

Η ταπεινή μου άποψη είναι πως 1000 φορές κανένα σωματείο από ένα αρρωστημένο διαστρεβλωμένο που να μην εκφράζει και αφουγκράζεται τον κόσμο που απαρτίζει το AWMN.

κλείνω με την καυστική ρήση: μας κυβερνούν αυτοί που μας αξίζουν

Ευτυχείτε και καλό Πάσχα

Υ.Γ. Πάντως αύριο θα κατέβω στην συνάντηση των νοτίων προαστίων κρατώντας όμως ιδιαίτερα μικρά καλάθια

Monday, April 7 2014

Αδιαφορία

Καλημέρα καλημέρα,

μα σίγουρα δεν φταίνε οι ηγέτες και οι εκπρόσωποι για τα κακά και τα δεινά

βρίσκουν και τα κάνουν, εδώ στην μικρή μας γειτονιά, το AWMN, που το αυτονόητο επιβάλει την βασική καθαριότητα την οποία τελούμε ανελλιπώς σε κάθε μας καθημερινή επίσκεψη στο αποχωρητήριο, δεν μπαίνουμε στον κόπο να την ασκήσουμε και στο δίκτυο μας. ποιος θα καθαρίσει οοοεεεεοοο ? αα ξέχασα ο "υπεύθυνος" ή ο άλλος τέλος πάντων, ο δίπλα, ο απέναντι, ο παρακάτω ...

τα αυτονόητα αλλά που πήγε το μυαλό, τα παιδιά σκέφτονται περισσότερο, όχι το δάχτυλο ούτε καν το δάσος που δείχνει παραπέρα, μα πολύ πιο μακρυά

εμείς πως την είδαμε; εντάξει οι κομβούχοι που διάβασαν, έψαξαν, ίδρωσαν για να στήσουν ένα αγέρωχο κόμβο, να τους δώσω μια αγκαλιά ή έστω ένα θερμό φιλικό χτύπημα στην πλάτη, αλλά η αδιαφορία στα κοινά για να γλυτώσουμε πονοκέφαλο μας φέρνει εδώ που είμαστε, στα πολύ πολύ χειρότερα

η σκούπα έπεσε σε λάθος χέρια, μπέρδεψαν το σωματείο με τσάμπα καμουφλαρισμένη εταιρία και αντί να καθαρίσουν ότι προσβάλει τα κοινά καθάρισαν το ίδιο το κοινό και γυρεύουν και τα ρέστα με μπόλικο θράσος και τζατζίκι

με απλά λόγια, οι πεφωτισμένοι έδιωξαν όλους κακήν κακώς, παράφωνοι οι ίδιοι στις ικανότητες των κοινών, λάτρεις των κλειστών αρχιτεκτονικών αλλά και πνεύματος γενικότερα, θεωρώντας εαυτούς τεράστιους, ναι ξέρω βγάζει άφθονο γέλιο (αυτό της κάθαρσης) η όλη εικόνα. AxBx

Όμως φταίμε όλοι εμείς που τους αφήσαμε να αλωνίζουν και να πράττουν απρέπειες, βλέπε μεγάλη εικόνα: ηγέτες κράτους που οφείλουν να υπηρετούν πιστά τους πολίτες και αντίθετα χρηματίζονται από τοκογλύφους βάζοντας χέρι στις οικονομίες των πολιτών που το αποτελούν καταστρέφοντας την εσωτερική αγορά, οδηγώντας το ίδιο το κράτος στην απόλυτη κατάρρευση

και εμείς τι κάνουμε; ποιος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα; οοοεεεεοοο (ξανά) ?

πραγματικά αυτή η αδιαφορία και ελαφρότητα με σάλτσα απερισκεψία νοοτροπία που μας διακρίνει είναι να δικαιώνει κανείς τους δράκους και τα τέρατα που λεηλατούν τέτοιου είδους κοινότητες προσπάθειες και σχήματα

ο λόγος που πλέον δεν μοιράζομαι τις περιπέτειες μου στο Ημερολόγιο Ταράτσας (οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα) αλλά και άλλα πράγματα στο forum του AWMN δεν είναι τόσο ο χλευασμός, η ζήλια και το ροκάνισμα όλων όσων ήθελαν να διαλύσουν και απόλυτα χειραγωγήσουν το σύλλογο, αλλά η αδιαφορία και η απάθεια όλων όσων απαρτίζουν το AWMN και για να είμαι δίκαιος, η πίκρα μου δεν πάει τόσο στους κομβούχους που ίδρωσαν πίστεψαν και υπηρέτησαν το όραμα του ανοιχτού και ελεύθερου δικτύου αλλά σε ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους που μαζεύτηκαν γύρω από αυτό με μοναδικό στόχο να κατασπαράξουν και λεηλατήσουν υποδομές και αγαθά με τα οποία δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση στην συντήρηση και ανάπτυξη

αναφέρομαι σε χρόνιους πελάτες ή τερματικούς κόμβους αλλά και σε όλους που έσπευσαν να καταχωρήσουν κάποιο στίγμα στο WiND αλλά μετά απλά εξαφανίστηκαν. και φυσικά τους πιο θρασύς που χωρίς να έχουν καν κόμβο κορμού τόλμησαν να μπουν στο Δ.Σ. και να παίρνουν αποφάσεις για την τύχη της κοινότητας φτάνοντας στο σκάνδαλο του να βάλουν χρήματα στην τσέπη και προκειμένου να το πετύχουν έπρεπε να διαλύσουν τελείως την συνοχή του δικτύου. Μπράβο και Εύγε, γραμμή για την Βουλή τώρα νέοι μου, είστε σε καλό δρόμο, το test drive το περάσατε με επιτυχία !!

τα ποσοστά και νούμερα πάντως είναι αποκαρδιωτικά. Το μόνο ευχάριστο από την τελευταία συνάντηση της Γ.Σ. πέρα από την αποβολή του κακού Δ.Σ. για όλα τα βλαπτικά πράγματα που έχει κάνει ενάντια στο AWMN, ήταν που είδα παλιές γνώριμες φυσιογνωμίες με τους οποίους πολλές φορές είχαμε φάει τα μουστάκια μας στο παρελθόν και όχι μόνον

πραγματικά χάρηκα που τους είδα, να νοιάζονται μετά από τόσο καιρό για την τύχη του εγχειρήματος και που για πάνω από μια δεκαετία βρίσκονται ακόμη κοντά και δίπλα σε αυτό.

περισσότερο από τις απρεπείς περσόνες που χώνονται με δόλο σε θέσεις εξουσίας μη έχοντας καμία σχέση με αυτό που καλούνται να υπηρετήσουν, την ιδέα το όραμα, με θλίβουν τα τόσα άτομα με δυναμική και χαρίσματα που απλά πέρασαν και προσπέρασαν αβασάνιστα αυτό το υπέροχο εγχείρημα

εντάξει έτσι είναι αυτά, τσάμπα καθαριστές δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ούτε ακόμη και στην σφαίρα του απόλυτου ιδανικού open source, αλλά για το AWMN ρε γαμώτο, δεν θέλει πολύ δουλειά, αν την μοιραστούμε, το σχήμα θα πετάει και όλοι θα ωφεληθούμε αλλά και οι κόποι θα δικαιωθούν

Μήπως χρειάζεται να πάμε ξανά στο Δημοτικό να μάθουμε από την αρχή πως παίζονται τα συλλογικά παιγνίδια ?

αυτά τα ολίγα ψηφιακοί μου συνοδοιπόροι, μπήκα στον κόπο να ζαλίσω μερικούς, αν τώρα έπαιρναν την σκυτάλη 2-3 άτομα ακόμη και μια από τα ίδια λίγο παρακάτω, θα πετούσα στα σύννεφα από τη χαρά μου

καλή εβδομάδα παραστρατημένοι λάτρεις των bit & bytes

Υ.Γ. για ευρύτερη ευαισθητοποίηση: ένα BGP poison ή DDoS στον ένα και μοναδικό root NS του AWMN και θα δούμε τη συμμετοχή στα κοινά να ανεβαίνει στα ύψη, πάω στοίχημα ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει πρέφα πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και πόσο ευθύνονται οι ίδιοι με την αδιάφορη στάση τους

Friday, March 14 2014

AWMN: νέο Δ.Σ. 2014

Η βασική ευχή είναι να αλλάξει αέρα το Δ.Σ. που από το 2004 χειραγωγείται μόνιμα και αποκλειστικά από την κλίκα και φιλοσοφία των Αμπελοκήπων με σάλτσα από Βριλήσσια

Πρόσωπα και ιδέες καλό είναι να ανανεώνονται. Από την λίστα που έστειλα φαίνονται αμέσως τα δείγματα των δυο βασικών παρατάξεων στρατοπέδων φιλοσοφίας (όπως αγαπάτε).

Κάνω μια σύντομη ανάλυση την οποία βρίσκω και απολαυστική. Τα νούμερα δεν είναι απόλυτα ενδεικτικά αλλά δίνουν μια μικρή γεύση ιδέα εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο δίκτυό μας.

Ξεκινάω από το απερχόμενο Δ.Σ. και τους οπαδούς του, στην λίστα φαίνονται οι ακόλουθοι του συγκεκριμένου χώρου που μπορώ να εντοπίσω:

Φέουδο Αμπελοκήπων (ένα πράμα σαν USA σήμερα)

  • 12 10.14.144.0/24 7bp (μέλος Δ.Σ. ίσως με όραμα αλλά παραστράτησε στα συγκροτήματα που μπαινοβγαίνει)
  • 7 10.2.15.0/24 john70 (πάντα κατάφερνε να έχει πρόσβαση σε κάποιο κουμπί να είναι καλά !!)
  • 7 10.2.13.0/24 enaon (ανενεργός αστέρι αλλά τα μυαλά στα κάγκελα)
  • 7 10.14.147.0/24 nettraptor (Πρόεδρος one man show στα βήματα που χάραξε ο ngia)
  • 4 10.35.175.0/24 zabounis (καλός αλλά παντρεύτηκε νωρίς ...)
  • 4 10.2.126.0/24 gvaf (καλό παιδί αναρωτιέμαι τι γλύκα βρίσκει στο συγκεκριμένο φέουδο)
  • 3 10.2.111.0/24 Winner (καλό παιδί αλλά χρησιμοποιεί MikroTik, έφτιαξε το WiND και το άφησε στην τύχη του, ωραίο χαμόγελο, ίσως το καλύτερο στο AWMN)
  • 3 10.19.144.0/24 ysam (Confine expert και όχι μόνον, για όλα έχει άποψη, πιθανά την σωστότερη maybe not)
  • 1 10.48.219.0/24 argi (μέλος Δ.Σ. τερματικός κόμβος, το όραμα έδωσε την θέση του σε πράγματα που δεν θα ήθελα καν να φανταστώ ασχοληθώ)

Να σημειωθεί ότι ο Afanas μέλος του Δ.Σ. δεν έχει ενεργό κόμβο και φεύγει για στρατό, ο klarabel όπως μας είπε στην πρώτη Γ.Σ. του 2014 λόγω προσωπικών θεμάτων δεν έχει συμμετάσχει στο Δ.Σ. τα τελευταία 2 χρόνια. Μια χαρά κρατάει η παράδοση one man show που εισήγαγε ο ngia !!

Ακολουθεί το δοξασμένο πριγκιπάτο του Πειραιά που νομίζω πως μετά από μια 10+ είναι καιρός να αναλάβει λίγο το πηδάλιο του Δ.Σ.σε συνδυασμό με τα Νότια προάστια (μακάρι)

Φέουδο Πειραιά & Νοτίων προαστίων (ένα πράμα σαν Κίνα σήμερα)

  • 17 10.17.116.0/24 smarag
  • 11 10.2.123.0/24 nikos_palm (Papashark works)
  • 9 10.69.59.0/24 Papashark (δεν ξέρω ποιος έχει την πιο δυνατή φωνή σε σχέση με τον john70 στήθος με στήθος το πάνε)
  • 6 10.24.67.0/24 mikemtb
  • 6 10.20.214.0/24 sw1gyk
  • 4 10.80.210.0/24 Kinglyr (οι κόμβοι του θα μπορούσαν να αποτελούν πρότυπο αν δεν έτρεχαν MikroTik)
  • 4 10.18.217.0/24 Cha0s (ένας winner που δεν ξεθωριάζει στο χρόνο, είμαι ερωτευμένος με το www.stats.awmn)
  • 3 10.23.26.0/24 DiMiTRiS^^^ (ο πρώτος που πάτησε πόδι στον Υμηττό)

έβαλα Πειραιά και Νότια προάστια μαζί για να μεγαλώσει λίγο η ομάδα ;-)

και φυσικά να μην ξεχνάμε την καρδιά του AWMN ας μην κρυβόμαστε (αναρωτιέμαι τι καύσιμο καίει)

7 10.2.121.0/24 GFanour (η τσάντα του sports billy υπάρχει πραγματικά, δεν είναι μύθος, την έχει ο gfan !!)

εντάξει δεν μπορώ να μην αναφέρω και τον:

10.2.173.0/24 senius (ασχολίαστος 4x4, turbo, νιτρογλυκερίνη, full thrust και τα συναφή)

Υπάρχει μια πληθώρα ακόμη εξαιρετικού δυναμικού που μέσα από το φιμωμένο portal του AWMN πάει στράφι προκειμένου το απερχόμενο Δ.Σ. να μπορεί ανενόχλητο να παίζει μπάλα μόνο του σε όποιο τέρμα θέλει.

Από τα νούμερα φαίνεται ότι υπάρχει άφθονο υλικό, για μια νέα αρχή, ένα νέο πείραμα ξεφεύγοντας από την νοοτροπία φιλοσοφία πνεύμα πελατών που φαίνεται καθαρά και στην τοπολογία των Αμπελοκήπων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στους Αμπελόκηπους δεν υπάρχει εξαίρετο υλικό και δυναμικό)

Το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να είναι καλόκαρδο και να μας καλωσορίσει καλέσει συσπειρώσει όλους ξανά σαν μια μεγάλη μονοιασμένη οικογένεια με κοινούς στόχους.

Wednesday, March 12 2014

Απολογισμός, τι μάθαμε

  • ότι κανένα Δ.Σ. δεν έχει την απόλυτη δύναμη εξουσία να κάνει ότι θέλει απέναντι στο AWMN
  • οι κομβούχοι καλό είναι να έχουν δικαίωμα ψήφου είτε ταμειακώς εντάξει είτε μη ταμειακώς εντάξει
  • καλό είναι να υπάρχει διαφάνεια και ικανοποιητική τακτική ενημέρωση για όλη την δράση ή αδράνεια του Δ.Σ. προς όλους τους κομβούχους.
  • οι αποφάσεις του σωματείου καλό είναι να βασίζονται στην πλειοψηφία των κομβούχων και όχι μόνο των ταμειακώς εντάξει μη κομβούχων

Στους κομβούχους δεν συγκαταλέγονται οι τερματικοί κόμβοι ή απλοί πελάτες. ο nvak έθεσε ένα θέμα ότι κάποιοι πελάτες συνεισφέρουν στις υπηρεσίες του δικτύου. Καλό είναι να υπάρξει κάποια πραγματική απεικόνιση της συνεισφοράς κάθε μέλους του AWMN. Δεν μπορούμε όλοι να προβάλουμε την συνεισφορά μας και την όρεξή μας απέναντι στο δίκτυο.

Μια υπηρεσία τύπου Hall of Fame βασισμένη σε πραγματική συνεισφορά θα βοηθούσε όλους τους ενδιαφερόμενους να διαχωρίσουν τα παχυλά λόγια από τις πράξεις και το έργο. Η πίκρα μου στον τόπο που ζω είναι ότι διέπεται από αναξιοκρατία και απάτη. Καλό θα ήταν τουλάχιστον να αποδώσουμε τα εύσημα σε όσους πραγματικά προσφέρουν στα κοινά και ένα τσαρούχι στα μαλακά μόρια στους πολιτικούς με διδακτορικό ή μη που δεν έχουν ούτε ένα ενεργό κόμβο στο δυναμικό τους και παράλληλα χρίζονται μόνιμοι εκπρόσωποι αυτού του υπέροχου αγαθού: Ανοιχτό Ελεύθερο Δίκτυο.

Το WiND ποτέ δεν με έπεισε σαν φιλοσοφία, μπράβο σε όσους το δημιούργησαν αλλά δεν είχε από σχεδιασμού του την δυνατότητα χαρτογράφησης της πραγματικής εικόνας του δικτύου. Όποιος θέλει βάζει ότι θέλει σε αυτό και πλέον η άκυρη πληροφορία που έχει μαζέψει το καθιστούν άχρηστο.

Αντίθετα, το εργαλείο που κάθισε και έφτιαξε σχεδόν μόνος ο cha0s χωρίς πολλές φανφάρες και διαφήμιση BGP stats δίνει την πραγματική εικόνα και δυναμική του δικτύου βασισμένο στην καρδιά που λειτουργεί το AWMN το δυναμικό routing BGP.

Δουλεύοντας πάνω στην ιδέα του Βαγγέλη (cha0s) έβγαλα ένα πίνακα με AS > 30000 που προσωπικά αγνοώ την προέλευσή τους όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι κομβούχοι του AWMN μια και δεν υπήρξε ποτέ κάποια εμφανής ενημέρωση. Τι είναι όλα αυτά τα AS και πως βοηθούν το AWMN όταν οι περισσότεροι κομβούχοι που υλοποιούν, στηρίζουν και συντηρούν το δίκτυο αγνοούν παντελώς την ύπαρξη και χρησιμότητά τους ??

Η συγκεκριμένη στάση και λογική του απερχόμενου Δ.Σ. απέναντι στους κομβούχους του AWMN είναι πραγματικά απερίγραπτη και παράδειγμα προς αποφυγήν για τις επόμενες διοικήσεις του σωματείου.

63018  10.143.18.0/24
63016  10.143.16.0/24
63013  10.143.13.0/24
63012  10.143.12.0/24
63011  10.143.11.0/24
63003  10.143.3.0/24
62207  10.229.7.0/24
62206  10.229.6.0/24
62204  10.229.4.0/24
62202  10.229.2.0/24
62201  10.229.1.0/24
61014  10.141.14.0/24
61013  10.141.13.0/24
61011  10.141.11.0/24
61010  10.141.10.0/24
61007  10.141.7.0/24
61006  10.141.6.0/24
61005  10.141.5.0/24
61004  10.141.4.0/24
61003  10.141.3.0/24
61002  10.141.2.0/24
61001  10.141.1.0/24
60060  10.140.60.0/24
60051  10.140.51.0/24
60050  10.140.50.0/24
60042  10.140.42.0/24
60040  10.140.40.0/24
60035  10.140.35.0/24
60034  10.140.34.0/24
60033  10.140.33.0/24
60032  10.140.32.0/24
60030  10.140.30.0/24
60029  10.140.29.0/24
60028  10.140.28.0/24
60022  10.140.22.0/24
60020  10.140.20.0/24
60019  10.140.19.0/24
60016  10.140.16.0/24
60015  10.140.15.0/24
60014  10.140.14.0/24
60013  10.140.13.0/24
60011  10.140.11.0/24
60010  10.140.38.0/24
60010  10.140.10.0/24
60009  10.140.9.0/24
60007  10.140.7.0/24
60002  10.140.2.0/24
60001  10.140.1.0/24
59003  10.139.3.0/24
52001  10.209.154.0/24
50484  10.146.52.0/24
50433  10.145.24.0/24
50422  10.145.21.0/24
50328  10.146.12.0/24
50326  10.146.30.0/24
50291  10.146.9.0/24
50290  10.146.8.0/24
50285  10.146.172.0/24
50280  10.146.173.0/24
50274  10.146.171.0/24
50214  10.146.212.0/24
50214  10.145.7.0/24
50195  10.145.14.0/24
50184  10.146.53.0/24
50146  10.146.6.0/24
50035  10.146.210.0/24
50002  10.146.2.0/24
49004  10.249.4.0/24
44225  10.193.136.0/24
44223  10.193.135.0/24
44102  10.195.212.0/24
44038  10.195.208.0/24
44023  10.192.7.0/24
44013  10.192.6.0/24
44012  10.192.4.0/24
44011  10.192.3.0/24
44009  10.193.129.0/24
44003  10.193.128.0/24
44002  10.192.5.0/24
44001  10.192.1.0/24
21193  10.73.240.0/24
21168  10.90.181.0/24
21019  10.18.211.0/24
21018  10.18.210.0/24
20903  10.78.128.0/24
20523  10.34.165.0/24
20160  10.8.2.0/24
20089  10.34.74.0/24
20004  10.72.91.0/24
19945  10.84.133.0/24
19866  10.255.6.0/24
19861  10.255.2.0/24
19860  10.255.1.0/24
19769  10.2.122.0/24
19603  10.255.11.0/24
19601  10.15.151.0/24
19491  10.44.184.0/24
17615  10.14.158.0/24
16718  10.47.152.0/24
14428  10.31.178.0/24
12335  10.71.44.0/24
10783  10.24.41.0/24
8976  10.87.223.0/24
8715  10.73.178.0/24
7726  10.19.142.0/24
7524  10.146.3.0/24
6069  10.24.43.0/24
4933  10.255.21.0/24
4266  10.147.170.0/24
2528  10.26.118.0/24
72  10.48.231.0/24
24  10.66.66.0/24

Tuesday, March 11 2014

AWMN κεντρικός διακόπτης

Μπορεί κάποιος να γυρίσει τον διακόπτη του AWMN με αποτέλεσμα να καταρρεύσει άμεσα η λειτουργία του δικτύου;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ γιατί το AWMN χτίστηκε πολύ κοντά στα δεδομένα του πραγματικού Internet το οποίο ως γνωστόν η βασική του αρχή ήταν η αδιάλειπτη λειτουργία του.

Μπορεί όμως να δημιουργηθούν αρκετά μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του μια και βασικές υπηρεσίες όπως το hostmaster, root Name Servers, το site/forum/wiki/portal του δικτύου είναι όλα επικεντρωμένα σε ένα σημείο αστοχίας, άρα όποιος ελέγχει αυτό το διακόπτη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν διασκορπίζαμε αυτές τις υπηρεσίες σε αρκετά σημεία του δικτύου όπως έχει γίνει και με τους root Name Servers στο Internet. Βλέπε iana & netnod.

Το ερώτημα που γεννάται για μια ακόμη φορά είναι: Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο AWMN. Σε ποιους ανήκει το AWMN και ας μην βιαστούμε να πούμε ότι ανήκει στην νομική εκπροσώπησή του γιατί η πραγματικότητα είναι ότι ανήκει στους ιδιοκτήτες των κόμβων που μετέχουν σε αυτό.

Αν το σωματείο δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει και πείσει τους περισσότερους από τους "ιδιοκτήτες" του AWMN έχει αποτύχει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκπροσωπεί και να επιβάλει αποφάσεις για την λειτουργία πορεία και ανάπτυξη του δικτύου. Μπορεί όμως να κάνει ευεργεσίες προς το δίκτυο όπως ευεργεσίες μπορούν να γίνονται και από μεμονωμένους ή άλλους φορείς.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για να έχει νόημα ύπαρξης ένα σωματείο, αυτό θα πρέπει να προσφέρει, ακούει και βοηθά την κοινότητα την οποία προσπαθεί να εκπροσωπήσει. Σωματεία που οχυρώθηκαν στην εσωστρέφεια προκειμένου να παίρνονται πιο εύκολα και ανενόχλητα αποφάσεις οδηγήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στον απόλυτο μαρασμό.

Αν καταφέρουμε να διαχωρίσουμε την τεχνική λειτουργία του δικτύου από το σωματείο, είναι ένα πρώτο βήμα εξυγίανσης των κακώς κειμένων που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Η παρανόηση δηλαδή ότι το AWMN "ανήκει" στο σωματείο και ειδικά στην διοίκηση αυτού, είναι μέγα λάθος και εξαπάτηση.

Η εκάστοτε προσωρινή διοίκηση του σωματείου έχει την τιμή να υπηρετεί την κοινότητα του AWMN. Η εκπροσώπηση κερδίζεται δεν επιβάλλεται και όποιος παρακολουθήσει το βίντεο της πρώτης Γενικής Συνέλευσης του 2014 θα αντιληφθεί τον αέρα και την υπεροψία που διακρίνει τα λιγοστά ξεθωριασμένα και παραμορφωμένα μέλη του Δ.Σ. που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω των άλλων κομβούχων. Σαν μεγάλα παιδιά που κάπου έχασαν τον δρόμο, τους στόχους, το όραμα, παραστράτησαν, έχουν στραγγαλίσει το σωματείο ελέγχοντας όλα τα πόστα και τις αποφάσεις.

Σίγουρα το σωματείο κινδυνεύει από κακή διαχείριση με πρόστιμα κλπ. Αναρωτιέμαι αν οι ρήτρες του ερευνητικού έργου δεσμεύουν το ίδιο το σωματείο ή τους εκπροσώπους του την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που συνάφθηκαν.

Αν καταφέρουμε να κερδίσουμε ξανά την χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων που έχτισαν και συντηρούν μέχρι σήμερα αυτό το δίκτυο, βρούμε αυτά που μας ενώνουν και συνεργαστούμε σε αυτό το πλαίσιο πιθανά να διασφαλίσουμε τον κόπο, την όρεξη και τον ενθουσιασμό όλης της δουλειάς στις ταράτσες, το κρύο, τα ύψη, το λιοπύρι κλπ. και καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε για λίγο ακόμη το μέλλον αυτού του υπέροχου αγαθού: Ελεύθερο Ανοιχτό Δίκτυο !!

Monday, March 10 2014

Εκλογές AWMN 2014

Μερικές σύντομες σκέψεις.

Τώρα που ξεσκεπάστηκαν τα κακώς κείμενα του αποτυχημένου Δ.Σ. σε σχέση με την ιδέα και φιλοσοφία του AWMN καλό είναι να βγει μια μικρή ατζέντα του τι περιμένει η κοινότητα των κομβούχων από το νέο Δ.Σ.

Το νέο Δ.Σ. καλό θα ήταν:

  1. να έχει όραμα για ένα υγιές με συνοχή και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και πιο μονοιασμένο AWMN.
  2. τα νέα στελέχη του AWMN καλό θα ήταν να μην σχετίζονται με παλαιότερες κλίκες συγκροτήματα αποφάσεων εξουσίας
  3. τα νέα στελέχη θα πρέπει να ακούν αφουγκράζονται εκπροσωπούν και ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολλών και συσπείρωση του δικτύου
  4. σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβάλουν προσωπικές τους βλέψεις οράματα αποθαρρύνοντας και πολεμώντας την συμμετοχή των πολλών συρρικνώνοντας έτσι το σωματείο με αποτέλεσμα το μαρασμό της όλης προσπάθειας.
  5. Εύρεση κοινά αποδεκτών στόχων:
  • Μελέτη και καταγραφή του δικτύου κατά περιοχές.
  • οργάνωση των περιοχών, παλιά τους πιο δραστήριους ενθουσιώδεις ανά περιοχή τους αποκαλούσαμε φεουδάρχες (εξαφανιστήκαν)
  • εκπροσώπηση των περιοχών και συμμετοχή των εκπροσώπων στην ενημέρωση και λήψη αποφάσεων
  • καταγραφή και συχνή επαφή ενημέρωση των κομβούχων του δικτύου μέσω mass email
  • βοήθεια σε περιοχές που έχουν ανάγκη επέκτασης του AWMN

κλείνω εδώ αισιοδοξώντας να ακουστούν και άλλες πολλές νέες φωνές απόψεις.

πέρα από το νέο Δ.Σ. / σωματείο καλό θα ήταν να μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα τρόπο αποκεντρωμένης διασκορπισμένης διαχείρισης οργάνωσης και λειτουργίας του δικτύου τουλάχιστο σε τεχνικό επίπεδο εκτός σωματείου ώστε καμία παρόμοια μελλοντική αστοχία σε ζητήματα πολιτικής, εξουσίας κλπ. να μην απειλήσουν την ομαλή λειτουργία και βιωσιμότητα του δικτύου.

Friday, March 7 2014

Μομφή στο Δ.Σ. του AWMN

Στις 4 Μαρτίου 2014 σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που κάλεσε το Δ.Σ. του AWMN προκειμένου να αποβάλει μέλος του σωματείου, συγκεκριμένα το μέλος ipduh, έγινε μομφή κατά του Δ.Σ. με ψήφους 15 υπέρ και 14 κατά με αιτιολογία αρχαιρεσίες, συγκεκριμένα εμπλοκή του Δ.Σ. σε κοινοτικό πρόγραμμα ύψους 420.000 Ευρώ με το Δ.Σ. να κάνει απευθείας ανάθεση όλου του έργου στον εαυτό του ζημιώνοντας και εγκλωβίζοντας το AWMN σε επικίνδυνα μη ελεγχόμενα έξοδα και δραστηριότητες που δεν έφεραν καμία βοήθεια προς το ευρύ δίκτυο και τα μέλη του.

Τα λάθη του παρελθόντος καλό είναι να βοηθήσουν στο να οδηγήσουν την προσπάθεια σε κάτι καλύτερο.

Το ζητούμενο είναι η επανενεργοποίηση της κοινότητας, το εκ νέου χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης και φιλίας. αυτό είναι και το νόημα στόχος ενός σωματείου. Τι έκαναν οι τελευταίες Δ.Σ. για να φέρουν όλους τους κομβούχους κοντά, να γνωριστούν να ανταλλάξουν ιδέες κλπ. ?

Το κλίμα φαγωμάρας καλλιεργήθηκε σκόπιμα και συστηματικά από ανθρώπους που είναι εκ φύσεως ασύμβατοι με το συλλογικό πνεύμα.

Ένας σύλλογος έχει ανάγκη την διαφορετικότητα, νέες ιδέες και πρόσωπα. Τόσα χρόνια στην διοίκηση του AWMN έχουν μπαστακωθεί κάποιοι κέρβεροι που δεν λένε να αφήσουν τα πόστα και κανένα άλλο να συμμετάσχει δημιουργήσει προτείνει δράσει κλπ.

Όλοι οι κομβούχοι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να βάζουν υλικό σχετικό με την ερασιτεχνική δράση του δικτύου στο portal του AWMN και αυτό το υλικό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο (distributable) σε κάθε ενδιαφερόμενο κομβούχο του AWMN.

Μέχρι και για το portal του AWMN ξοδεύεται χρήμα (εμπορικό vBulletin postal) από τους πεφωτισμένους διαπιστευμένους ειδήμονες "εκπροσώπους" των ελεύθερων και ανοιχτών την στιγμή που υπάρχουν ελεύθερες και ανοιχτές λύσεις βλέπε: citadel

Για να μπορέσουμε ξανά να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον αυτού του υπέροχου αγαθού: ανοιχτό ελεύθερο δίκτυο, θα πρέπει να γνωριστούμε ξανά από κοντά, να ανταλλάξουμε απόψεις ιδέες για το δίκτυο, να πεισθούμε πως αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε λίγο επιπλέον χρόνο για αυτό και τα κοινά.

Επίσης άνοιγμα επαφές και συνεργασία με άλλα συγγενικά σωματεία ομάδες βλέπε hellug, hackerspace.gr κλπ. είναι καλές κατευθύνσεις που μέχρι σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί στις ατζέντες των τελευταίων Δ.Σ. του AWMN.

Καιρός να γνωρίσουμε τα πρόσωπα πίσω από τα λινκ που έχουμε.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως όσο χρήσιμα και αν είναι κάποια πρόσωπα, είναι αναγκαίο να ανανεώνονται γιατί η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα.

Thursday, February 13 2014

Αρχηγοί και αδιάφοροι

Χθες είχα μια ευχάριστη συνάντηση, βόλτα και συζήτηση στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τον Γιώργο, κομβούχο AWMN #57 C&Iathe. Μου έλεγε χαρακτηριστικά με το ιδιαίτερα απολαυστικό τρόπο του, αν και δεν τον πολυπρόσεχα ως συνήθως: δεν φταίνε τόσο οι ηγέτες για τα κακώς κείμενα, όσο όλοι οι υπόλοιποι που τους ανέχονται, που δεν ασχολούνται και παντελώς αδιαφορούν.

Με την ΕΕΧΙ, το Hellug για παράδειγμα τα πράγματα δεν είχαν ασχημύνει τόσο πολύ όπως με το AWMN. Πιθανά γιατί η προώθηση της ιδέας ήταν περισσότερο αφηρημένη σε σχέση με το υπαρκτό ανοικτό και ελεύθερο δίκτυο όπως στην περίπτωση του AWMN.

Η αλήθεια είναι πως όταν δεν φροντίζουμε και αδιαφορούμε για κάτι, αυτό εύκολα μπορεί να πέσει θύμα κακής εκμετάλλευσης, κακοδιαχείρισης και κατάχρησης.

Δεν είναι όμως λύση οι κατηγορίες και η καλλιέργεια αρνητικού κλήματος. Όσο η πλειονότητα των εμπλεκομένων θα αδιαφορεί τόσο τα άσχημα θα ευδοκιμούν και θα στραγγαλίζουν και το τελευταίο όμορφο.

Οι κατηγορίες θα πρέπει λοιπόν να στραφούν στη βάση και όχι στην κορυφή και φυσικά η λύση αν προκύψει θα προέλθει από την βάση.

Tuesday, January 7 2014

το μέλλον του AWMN

το παρακάτω email το έστειλα σε έναν από τους πολλούς χρήστες που επιθυμούν AWMN με το πάτημα ενός κουμπιού ...

---

Καλημέρα και καλή χρονιά,

Για να επενδύσει κάποιος άγνωστος χρόνο και εξοπλισμό που ζητάς για κόμβο κορμού θα πρέπει να έχεις κάνει τα βασικά βήματα τόσο στην ταράτσα σου όσο και στο wind, φωτογραφίες δηλαδή της πανοραμικής που σου ζήτησα και την εγκατάσταση του εξοπλισμού σου στην ταράτσα.

Τα access point που αναζητάς, είναι τελείως στον αυτόματο πιλότο και κανείς δεν αφιερώνει πολύτιμο χρόνο να κάνει το help desk στον κάθε ενδιαφερόμενο (τα αυτονόητα). Μπορείς πάντως να τα χρησιμοποιείς, δίνουν αυτόματα IP, DNS κλπ. όταν λειτουργούν. Η συγκεκριμένη προσφορά γίνεται σε επίπεδο best effort αφού κανείς δεν μας πληρώνει για αυτές τις υπηρεσίες, είναι χόμπι και το κάνουμε όποτε μας αρέσει και για όσο μας αρέσει.

Αν ψήνεσαι για το AWMN, η γνώμη μου είναι ότι όλη η Αθήνα θα έπρεπε να ψήνεται χοντρά, μπες στην διαδικασία να στήσεις τις υποδομές για ένα κόμβο κορμού, μεταφέρσιμος είναι, αν αλλάξεις γειτονιά τον παίρνεις μαζί σου.

Εκεί θα χρειαστείς κάποιον γνωστό να σε βοηθήσει δείξει κλπ. Όλα γίνονται με βάση την ανταλλακτική οικονομία, δεν πληρώνεις σε χρήμα αλλά συνεισφέρεις το ίδιο με αυτό που ζητάς.

Τα αυτονόητα αλλά για τους πολύ νέους είμαστε αναγκασμένοι εμείς οι παλιοί να τα επαναλαμβάνουμε κάθε τόσο με την ευχή ότι σε κάποια περίπτωση έστω και σπάνια θα πιάσουν τόπο.

Να είσαι καλά καλά,

το AWMN είναι ένα απίστευτο αγαθό και στηρίζεται από όλους εμάς και ειδικά από τους νέους που εισέρχονται σε αυτό, αλλά θέλει επιμονή και υπομονή.

Friday, November 1 2013

Υπηρεσίες Proxy

Σήμερα ημέρα Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2013 αναβαθμίστηκαν οι δυο squid proxy servers από version 2.7-STABLE9 (16 Mar 2010) σε 3.3.9 (10 Sep 2013). Επιπλέον το σύστημα αποθήκευσης των δεδομένων cache άλλαξε από ReiserFS σε Ext4.

Οι proxy servers λειτουργούσαν περίφημα, η αναβάθμιση έγινε προληπτικά προκειμένου να υποστηρίζονται καλύτερα τα νέα html features που έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο.

Wednesday, June 26 2013

OZOnet servers

οι servers του OZOnet έγιναν sync στο latest & greatest Gentoo μετά από ένα σεβαστό χρονικό διάστημα ανάπαυλας.

Είναι αλήθεια ότι δεν πειράζουμε ότι παίζει καλά, αλλά είναι ανάγκη να ακολουθούμε τις εξελίξεις προκειμένου να μην αποκλειστούμε από τα δρώμενα.

OpenHouse HowTo

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο από ανήσυχα πνεύματα που συνδυάζουν την όρεξη για δημιουργία..

Για αυτά τα άτομα δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο από κοινωνικά εγχειρήματα και δράσεις..

Ένα από αυτά τα εγχειρήματα είναι και τα Ανοιχτά Ελεύθερα Ασύρματα Μητροπολιτικά Δίκτυα όπως το AWMN, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο αν όχι το μεγαλύτερο.

Το πρόβλημα είναι ότι στην πορεία αυτά τα εγχειρήματα μαζεύουν κάθε καρυδιάς καρύδι και με την πάροδο του χρόνου κατακλύζονται και καταλύονται από άτομα που απλά θέλουν να πάρουν χωρίς κανένα αντάλλαγμα ή αίσθηση προσφοράς συνεισφοράς προκειμένου τα εγχειρήματα αυτά να παραμένουν χρήσιμα και ωφέλιμα.

Ο ενθουσιασμός είναι ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει τα ανήσυχα πνεύματα. Στις αρχές κάθε τέτοιου εγχειρήματος, ο ενθουσιασμός σφύζει. Με τον καιρό όμως αρχίζει να ατονεί.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, είχα την τιμή και τύχη να ξεκινήσω την δραστηριότητα των OpenHouse εκδηλώσεων.

Στόχος ήταν η συνεύρεση ανθρώπων με κοινές ανησυχίες και ευαισθησίες σε δημιουργία και όραμα.

Τον πρώτο καιρό η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Η εμπειρία αργότερα έδειξε ότι οι περισσότεροι είχαν απλά την περιέργεια και όχι τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά προκειμένου το εγχείρημα να παραμένει υγιές και σε ανάπτυξη. Στην Ελλάδα οι σημαιοφόροι σπανίζουν και έχουμε την τάση να τους αποκαλούμε "Μαλάκες".

Οι πραγματικά λιγοστοί και δυσεύρετοι ανήσυχοι με όρεξη και όραμα όμως, επιπλέον φημίζονται για την υπομονή και επιμονή τους. Παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι πληρούν τις προδιαγραφές των αρχιτεκτόνων οραμάτων, το έθιμο των OpenHouse εκδηλώσεων συνεχίστηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός για το πως το OpenHouse μπορεί να πραγματοποιηθεί με σχετική επιτυχία.

  • Όρεξη διάθεση τρέλα ενθουσιασμός
  • χώρος που να μπορεί να φιλοξενήσει από 3-4 άτομα και πάνω
  • προώθηση και προβολή της δραστηριότητας

οι άνθρωποι που συμμετέχουν μετέχουν θα πρέπει:

  1. να έχουν διάθεση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την καλύτερη δυνατή ροή της εκδήλωσης
  2. να νοιώθουν ότι αποτελούν μέρος της εκδήλωσης
  3. να νοιώθουν καλά άνετα
  4. να μπορούν να αποκομίζουν θετικά στοιχεία από την εκδήλωση
  5. να αισθάνονται χρήσιμοι και παραγωγικοί μέσα στο σύνολο της εκδήλωσης

Αν πληρούνται τα περισσότερα από τα παραπάνω τότε μπορούμε να πούμε ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν επιτυχία και λόγο ύπαρξης.

Όπως όλα τα εγχειρήματα οι εκδηλώσεις OpenHouse Θέλουν υπομονή, επιμονή και θετική διάθεση ματιά και είναι καταστάσεις που όλοι κερδίζουν: win-win

Monday, December 24 2012

No News

Good News

όσο κρατήσει

Tuesday, November 27 2012

Δείξε μου τι λογισμικό τρέχεις να σου πω ποιος είσαι

Τα πράγματα που επιλέγουμε και στηρίζουμε δείχνουν το τι είμαστε και προς τα που πορευόμαστε.

ανοιχτό λογισμικό δεν σημαίνει: τσάμπα

ανοιχτό λογισμικό σημαίνει: συμμετέχω - μοιράζομαι

Το ozo.com απογαλακτίστηκε

Μετά από 16 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ο θρυλικός cisco 2500 σταμάτησε την λειτουργία του το πρωί του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου 2012. Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων η διοίκηση της ΤΠ/ΤΕΕ μέσα σε άλλες περικοπές διέκοψε την παροχή της μισθωμένης αφόρτιστης ευθείας (2Mbit synchronous) που ευγενικά παρείχε από το 2002 προς το ozo.com.

Η συγκεκριμένη ευθεία είχε ξεκινήσει να υποστηρίζει το ozo.com από το 1996 μέσω του pouliadis.gr. Αργότερα το 1997 μεταφέρθηκε στην eexi.gr, το 1998 στην airtour.gr και η τελευταία της κατοικία ήταν η τράπεζα πληροφοριών στο τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας το 2002.

Η μετάβαση προς έκπληξή μου ήταν αρκετά ανώδυνη αν και πάντα ο σχεδιασμός λειτουργίας του ozo.com περιλαμβάνει στο ελάχιστο τρία εναλλακτικά ζωντανά σενάρια λειτουργίας. Όλη η εισερχόμενη κίνηση είχε ήδη μεταφερθεί από το καλοκαίρι του 2012 εκτός της συγκεκριμένης ευθείας η οποία εξυπηρετούσε το τελευταίο διάστημα αποκλειστικά εξερχόμενη κίνηση: υπηρεσίες web (HTTP), Name Service (DNS), mail (SMTP), git repository (GIT).

Οι παραπάνω εξερχόμενες υπηρεσίες μεταφέρθηκαν μέσα στο Σάββατο σε μια στατική adsl γραμμή στην otenet με ελάχιστη upstream ταχύτητα 0.5Mbit κάτι το οποίο είναι αποδεκτό στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Καλοί και διαχρονικοί φίλοι που συνεχίζουν να λειτουργούν και υποστηρίζουν TCP/IP υπηρεσίες στον χώρο συνεχίζουν να προσφέρουν VPN tunnels, NS secondary και MX backup υπηρεσίες για την καλή και αδιάλειπτη λειτουργία του ozo.com.

Ένα βάρος έφυγε από πάνω μου τόσο για το άγχος μην συμβεί κάτι στην γραμμή/modem/router όσο και για το κόστος υποστήριξης σαν βάρος στους φίλους στην TP/TEE. Είναι αλήθεια ότι όσο λιγότερα έχουμε τόσο πιο ελεύθεροι είμαστε.

Επιπλέον η τεχνολογία βοηθάει ενότε σε αυτό με την δυνατότητα πιο φτηνών και απλών λύσεων για κάτι που ήταν αρκετά δαπανηρό σε παλαιότερους καιρούς.

- page 1 of 66